Kereső toggle

Pécs: versenyben a fővárosi címért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Március 15-én utazott egy pécsi delegáció Brüsszelbe, hogy a kulturális főváros pályázat 2010-es magyar jelöltjét bemutassa az Európai Parlament illetékes bizottságának. „Nem volt egyszerű” – mondta lapunk kérdésére Tarrósy István. A Pécs 2010 Menedzsment Központ általános igazgatója úgy érezte magát az előadás közben, mintha egyetemi vizsgán lenne. 

A zsűri nem vette formalitásnak a bemutatkozást. A héttagú, nemzetközi szakértőkből álló testület többek között Pécs elérhetőségéről kérdezte a magyar küldöttséget, valamint a város külföldi megismertetésének kommunikációjáról.

„Pécsett jelenleg sikeresen zajlik a repülőtér-beruházás – reagált válaszában az igazgató –, a közeljövőben az autópálya is eléri a várost, illetve tárgyalások folynak egy gyorsított vasúti pályaszakasz kialakításáról is.” Tarrósy a Heteknek nyilatkozva elmondta: a működési költségeken felül további 36 milliárdot szánnak kulturális célú fejlesztésekre 2010-ig, ezeket önkormányzati, állami és uniós forrásokból kívánják fedezni. Kiemelte továbbá, hogy programjukban a magyar kultúra minél szélesebb bemutatására törekszenek, így a többi pályázó magyar városnak is szereplési lehetőséget kívánnak biztosítani. Véleménye szerint brüsszeli bemutatkozásuk jól sikerült, úgyhogy bizakodva várják a végleges döntést, amire várhatólag kora ősszel kerül majd sor.

Olvasson tovább: