Kereső toggle

Békési riport a kampányról

Renegátok és választók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben Dávid Ibolya, az MDF elnöke Ausztráliában ápolta gyermeke lelkét, renegát párttársa, Horváth Balázs megkezdte egykori pártja bomlasztását. 

„Elveszett szavazatok, avagy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni?” – ez állt azon a plakáton, amelyen a Fidesz hirdetett lakossági fórumot a Mezőberényben. A vendég az Antall-kabinet volt belügyminisztere, Horváth Balázs volt. Az MDF-esből fideszessé vedlett Horváthot a nép errefelé csak „lövetős Balázsnak” hívja, mert egy anekdota szerint a taxisblokád idején a tömegbe akart lövetni. A népek sok mindent beszélnek, egyesek most is tudni vélik, hogy Horváth berényi látogatása nem pusztán a véletlennek köszönhető. 

Négy évvel ezelőtt ebben a békés megyei körzetben Valentinyi Károly független jelölt szerezte meg a szavazatok több mint 16 százalékát. 

Akkor a „nagyok” mind tartottak tőle, de végül a visszalépés mellett döntött, szavazóira bízva, hogy a második fordulóban lelkiismeretük szerint döntsenek. Így sem az MSZP, sem a Fidesz jelöltjének nem tett gesztust, és nem kötelezte el magát senki mellett. 

Az újabb négy év hamar eltelt, és a városban most is népszerű Valentinyi Károly újra ringbe száll a választásokon. A történet eddig hétköznapi, de a dráma ott kezdődik, hogy most nem függetlenként, hanem az MDF jelöltjeként indul, ami a Fidesz számára komoly hátrányt jelenthet. A körzet fideszes jelöltje legalábbis így számol, ezért a dolog élét elveendő, meghívta Horváth exminisztert, ugyan magyarázza már el a bonyolult választási matematikát a berényi derék hazafiaknak.

A fórumot most azért szervezték, hogy egybetereljék a jobboldali szavazók széthúzó nyáját. Indításként Erdős képviselő beszél, bizonyítva: jól megtanulta a kampányleckét, jön a megszokott „bezzeg a mi időnkben” című üzenet, amelyben az MSZP a mumus. „Közbeszólhat bármelyik szocialista, aki úgy gondolja, hogy nem igaz, amit mondok, állok elébe” – cukkolja közönségét Erdős jelölt. Ha voltak is sorok közt megbújó szocialisták, most konokul hallgattak. A csönd azonban hamar eloszlott, ehhez Horváth Balázs néhány megjegyzése bőven elég volt. 

A volt belügyér szerint mára „letisztult a pártpolitika”, ezért ez a választás más lesz, mint a korábbiak, két eltérő jövőkép csatázik majd egymással. A baloldal győzelmét csak a Munkáspártra és az SZDSZ-re leadott szavazatok veszélyeztetik, a „Fidesz alól” viszont számos jobboldali párt vonja el a szavazatokat. 

„Ha az MDF, a kisgazdamaradványok, a Centrum, a Harmadik Út nem indulnának, akkor a jobboldal simán nyerné a választásokat” – mondta Horváth, majd hozzátette: „Nincs esélye az MDF-nek.” Szakadt is a hallgatók cérnája azonnal, egy felháborodott polgár azonnal közbeordított: „Mᒠhogyne volna?” 

A hozzászólók dühe a vitaest szervezőire zúdult, mert az MDF-es jelöltre leadott voksok márpedig nem vesznek el, ha a listán amúgy a Fideszre szavaznak. „Hogy fog elszámolni Antall Józseffel?” – kérdezte valaki. „Tizenöt éve a kenyerét ette, most meg odapiszkol.” Horváth nyugalomra intett, majd válaszolt: „Ha valaki komoly és bensőséges viszonyban volt vele, akkor én abban voltam. Halála előtt tizenöt perccel nekem írt levelet.” A fórumot itt Erdős képviselő bezárta, pedig a helybéliek még maradtak volna, lévén ritka vendég náluk a politika.

Olvasson tovább: