Kereső toggle

Magyar agyar

Kampányol a MIÉP

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Csurka István a minap felszólította az újpesti művelődési házban egybegyűlt hallgatóságot, hogy akinek nincs magyar „jelmeze”, az sürgősen csináltasson. A MIÉP– Jobbik-szövetség a T. Házba készül – sujtásos bocskaiban. 

„Most már hárman vagyunk, velünk vannak a kisgazdák és a Jobbik, így ez a Harmadik Út” – magyarázza egy igen agresszív nyugdíjas még a bejáratnál, miközben befelé tartunk az újpesti művházba. A hirtelen jött összeborulás mindenkit meglepett, hiszen nemrég a Jobbik és a MIÉP egymást marták, acsarkodtak vadul egymásra, ki is az igazi jobbszélső a magyar pártpolitikában. Nemrég még a Csurka elnökben csalódottak tömegével léptek át a Jobbik soraiba. Most azonban a közös cél az öt százalék átlépése és a parlament visszafoglalása. A bocskais csurkisták négy évre már bevették az Országgyűlést, ahol asszisztáltak a Fidesz–FKgP-kormány országlásában. Fotó: Somorjai László

A Jobbik neve még ma is gyengén cseng – a közéletben talán a karácsonyi keresztállításokkal keltett némi figyelmet, de a választásokon még nem mérettette meg magát. Most is inkább szövetségbe tömörült. A harmadik formáció a bíróság által hatalomtól megfosztott egyik kisgazdavezér Réthy Miklós és „talpas népe”.

A régi bútordarab, az egykori rádiósból MIÉP-szóvivővé avanzsált Győri Béla pattan középre, és bemelegítésként egy plakáttervet mutat be az egybegyűlteknek: Gyurcsány kipában, Orbán Viktor széles, fekete kalapban fognak kezet egy uniós zászló alatt. 

A félreértések elkerülése végett a szóvivő magyarázatot is ad: nekik a két párttal van bajuk. Illetve azzal, hogy a két vezér először felfújja a bajokat, majd utána vígan összeborulnak – teszi hozzá magyarázólag. 

A Jobbik formáció vezére, Kovács Dávid innét, Újpestről üzent a Fidesznek, hogy az ő segítségük nélkül nem lehet leváltani a kormányt, mert vagy ők, vagy az SZDSZ. Ők és a MIÉP hivatottak arra, hogy helyreállítsák a tizenötmillió magyar egységét. Komoly, nagy szavak, mit mondhat ezek után a következő? Forrás: index.hu

Réthy Miklós nem emelkedett ilyen magaslatokba, maradt a földön: „tetvek lepték el a nemzet testét, amely végvonaglásban végzi, ha… hacsak ez a szövetség nem menti meg”. Egy költő, sőt egy író is megirigyelhette volna, de a soron következő szónok nem így tette. 

Csurka István először inkább a Jobbik elnökét tette helyre: nem kell félni a liberálisoktól, mert a végüket járják. Ennek ékes bizonyítéka a friss ügynöksztori, amivel az ÉS a nemzet gerincét akarta megtörni. (Csendben jegyezzük meg, az elnök tudhatja, hiszen az ő MDF-es pályáját is egy hasonló ügy törte ketté.) Az íróból pártpolitikussá lett Csurka üdvözölte a Hamasz győzelmét. Egy vallomás is belefért még az estébe: ritkán reménykedik az elnök, de most van remény a parlamentbe való visszajutásra – mondja. 

A művházból kijövet egy sporthasonlat jut eszembe: a remény hal meg utoljára.

Olvasson tovább: