Kereső toggle

Kis magyar szappanopera

Viszály a nemzetközi hírű Pető Intézetben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánkkor még mindig zárva volt a nemzetközi hírű Pető Intézet főigazgatói szobája. Az intézmény főiskolai tanácsa ugyanis nem szeretné oda beengedni a fenntartó
által választott főigazgatót, Makói Zitát, akinek egyébként – biztos, ami biztos – már fel is mondtak. A főigazgatót kinevező kuratórium viszont kitart választottja mellett, és jogtalannak tartja az intézet eljárását. Külföldi vendégek látogatása az intézetben. Egymásra mutogatnak Fotó: Reuters

„A Pető Intézet dolgozói azt kifogásolják, hogy az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriuma az ő megkérdezésük nélkül nevezte ki az új főigazgatót” – állítja Pásztorné Tass Ildikó, az intézet volt megbízott főigazgatója. Az intézmény dolgozói által kiadott közlemény szerint az eljárási jogszabályok megsértése miatt a pályáztatást a Pető Intézet érvénytelennek tekinti, és az új főigazgatót nem tartja legitimnek. Makói Zitának február elseje óta kellene ellátnia a főigazgatói teendőket, azonban a megosztott intézményben még a szobáját sem tudta elfoglalni. Az ajtó ugyanis zárva van. 

A vezetést jelenleg egy háromtagú testület látja el, őket viszont a kuratórium nem fogadja el. Az ügy pikantériája, hogy a Pető Intézet által menesztett új főigazgató első intézkedései között felmondott az intézményt jelenleg vezető triumvirátus egyik tagjának számító gazdasági igazgatónak. A menesztett Kökényesi Lászlónál vannak azonban a főigazgatói kulcsok. 

A róka fogta csuka állapot, a többhetes huzavona során a laikus szemlélő számára egyre kevésbé követhető, hogy ki kit és miért is rúgott ki. Az viszont mindenki számára egyre valószínűbbnek tűnik, hogy mind kisebb az esély a kompromisszumos megoldásra.

„Az erőszakos, önkényes állapot kialakítóival nem lehet kompromisszumot kötni. Vitathatnak bármilyen döntést, de jogorvoslati eszközökkel és nem fizikai erőszak alkalmazásával, mint amit most látunk” – nyilatkozta lapunknak a kialakult helyzetről Balázs Magdolna, a Nemzetközi Pető András Közalapítvány kuratóriumának tagja. 

A kuratórium továbbra is kitart Makói Zita mellett, és nem hajlandó új pályázatot kiírni a főigazgatói poszt betöltésére. Makói főigazgató asszony szoba híján a kuratórium egyik helyiségében végzi a munkáját. Ha a kialakult helyzet elhúzódik még, egy birtokháborítási eljárást is indíthat a fenntartó az intézmény dolgozóival szemben. Az elutasítás ellenére Makói Zita optimista, és nem tervezi, hogy bosszút álljon az ellenállókon: „Nem ellenségképen dolgozom, hanem olyan fórum kialakításán, amely lehetővé teszi a kuratórium és az intézet dolgozói közötti konfliktusok megbeszélésének és megoldásának lehetőségét, valamint a dialógus létrejöttét” – állítja a főigazgató asszony, akinek a hét elején mondott fel az intézet főiskolai tanácsa, amit viszont a közalapítvány ítél jogtalannak. 

A menesztett új főigazgató által kirúgott Kökényesi László gazdasági igazgató nem érti a kuratórium eljárását: „Az intézmény alapító okirata lépésről lépésre szabályozza a kinevezések rendjét. Az is szerepel a szervezeti működésben, hogy ebben a tanácsnak és az intézetnek javaslattételi joga van. A kuratórium azonban ezt semmibe vette, amikor bejelentette, hogy február elsejétől Makói Zitát nevezi ki az intézet élére” – értetlenkedik az intézet egyik mostani vezetője. 

Azt még nehéz megmondani, hogy az intézmény körüli magyaros szappanopera meddig tart és mennyire tépázza meg a Pető Intézet tekintélyét, Makói Zita szerint azonban, ha sikeres a megoldás, még előre ívelő fejlődést is jelenthet. Kívülállók szerint azonban félő, hogy az elhúzódó marakodásban az intézet működőképessége forog kockán. n

Pető, mint hungaricum

A Pető-módszer a Hungaricum Club tagja lett. Mindez azért is különleges, mert ezúttal egy pedagógiai módszerrel, nem pedig konkrét termékkel bővül a klub. A tagok közé olyan társaságok kerülhetnek be, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal magas minőséget képviselnek. Emellett fontos az is, hogy a Hungaricum Club tagja vagy terméke arra legyen alkalmas, hogy a külföld Magyarországgal társítsa. 

A Hungaricum Clubot négy cég – a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. – alapította hat évvel ezelőtt.

Olvasson tovább: