Kereső toggle

Katolikus szappanopera?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A katolikus egyház a tévénézők evangelizálásáról sem mondhat le. A modern tömegekhez a televízión és az interneten keresztül vezet az út, a technikai eszközök birtoklása mellett azonban legalább ilyen fontos lenne „emberi nyelven” szólni – hangzott el a Jezsuita estek legutóbbi összejövetelén. 

Akar-e Isten megjelenni a képernyőn? – tette fel a kérdést Kiss Ulrich szerzetes előadásának bevezetőjében. Igen, akar – hallottuk ugyancsak tőle a választ. 

Kiss – 1988-as pappá szentelése előtt a L’Oréal cég marketing munkatársa, illetve újságíró volt – emlékeztetett rá: bár egyes katolikus körökben divat szidni a médiát, a Vatikán csodálatos dolognak nevezi azt. 

Kellene egy katolikus szappanopera, amely mintát mutat a háziasszonyoknak, de úgy, hogy ne direkt vallási tartalmú legyen, hanem Krisztus természete jelenjen meg a filmen, például az áldozatvállalás bemutatása által – játszott el a gondolattal Kiss Ulrich. Mindezt azért, mert a cél az örömhír eljuttatása az otthonokba, aminek eszköze jelen korunkban a televízió és az internet.

Ne zárkózzunk be a sekrestyékbe, mert nincs jogunk lemondani a tévénéző tömegekről sem – biztatta hallgatóit a szerzetes. Kiss úgy véli, a katolikus egyházra váró feladat beteljesítéséhez óriási segítséget nyújthat a digitális technika, hiszen ezáltal minimális befektetéssel nagyon sok ember elérhetővé válik. „Először azonban meg kell tanulni az emberek nyelvén beszélni” – figyelmeztetett Kiss Ulrich. 

A katolikus médiával kapcsolatban a szerzetes több bírálatot is megfogalmazott. Nem érti, hogy a rendszerváltáskor az addig elnyomott Új ember című lapot miért nem alakították át családi újsággá, hiszen így a korábbinak a tízszeres példányszámát is elérhették volna. A jelenlegi szűk olvasókörön viszont mindaddig nem csodálkozhatunk, míg a lap jórészt plébániai híreket közöl, és szemmel láthatóan híján van a jó újságíróknak. 

A katolikus rádióval kapcsolatban úgy vélte, a kezdeményezés jó, de nincs mögötte megfelelő anyagi háttér. Digitalizálni kellene a rádiót, és magasan képzett szakemberek bevonásával folytatni a munkát. 

A PAX tévéről Kiss Ulrich megállapította: mivel az egyháztól nem kapott elégséges támogatást, nem is várható áttörő siker: „Az első három év után már nincs sok esély.”

Olvasson tovább: