Kereső toggle

Interjú Horn Gyula volt miniszterelnökkel

Blöffök és ígéretek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Álmomban sem mertem arra gondolni, hogy tömegével hangzanak el megvalósíthatatlan ígéretek” – állítja Horn Gyula a kampánnyal kapcsolatosan. Az egykori kormányfő szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen a kétpólusú politika kialakulása
Magyarországon.Fotó: Somorjai László

– Országjárása közben mit tapasztal, milyen a hangulat a választások előtt három hónappal?

– Úgy látom, egyre többen kezdenek el politikával foglalkozni, akik korábban nem érdeklődtek iránta. Az utóbbi napokban indult nyilatkozatháború nem használ a közhangulatnak. Jobban tennék a politikusok, ha érdemi dolgokról beszélnének ahelyett, hogy a nagyotmondásban versengenek.

– Mintha meg lenne lepve. Nem ilyen kampányra számított?

– Álmomban sem mertem arra gondolni, hogy tömegével hangzanak el megvalósíthatatlan ígéretek. Már megszoktuk, hogy Fideszék gyakran ígérnek olyasmit, aminek semmi köze a valósághoz, de – mondom – erre azért nem számítottam. Az embereknek végül is biztonságra van szükségük. Nem szeretik a felesleges politikai tartalmú zaklatást. Aligha véletlen, hogy csökken a politikusok tekintélye. 

– Komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Hogyan ítélik meg ma a kívülállók Magyarországot?

– Bevallom, nem értem a Fidesz vezetőinek magatartását. Önök el tudják képzelni, hogy épelméjű ember följelenti politikai ellenfeleit nemzetközi fórumokon? A közvetlenül, s ráadásul anyagilag érdekeltek aligha tudnak mit kezdeni az olyan politikusi nyilatkozatokkal, amelyek a kampány során azt hangoztatják, hogy győzelmük esetén elszámoltatják a multikat és a privatizáció felülvizsgálatát tervezik. 

– Az elmúlt négy választás azt bizonyította, hogy a magyar választók inkább mindig valaki ellen szavaznak, és nem valaki mellett. Most is így lesz ez?

– Azt remélem: nem, és ez semmiképpen sem „kincstári” derűlátás. Úgy gondolom, a gazdasági életben, valamint a közigazgatásban egy olyan reformot sikerült beindítani, amelyre a továbbiakban is lehet építkezni. A nagy rendszerek átalakítása vár a következő kormányra. A Gyurcsány-kabinet e tekintetben már bizonyította szakértelmét, és megteremtette az átalakítás előfeltételeit. Tehát a hivatalban lévő kormány az ellenzéki frázisokkal, az üres, populista ígéretekkel a minőségi munkát, a szakmai hozzáértést állítja szembe. Egyedül vagyunk a térségben, ahol az ország versenyképességének biztosításával párhuzamosan a társadalmi igazságosság is érvényesül.

– Lassan, de biztosan kétpólusúvá válik a magyar pártrendszer. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is saját pártépítésbe kezdett. Jó ez?

– Egy kormánypárt esetében jelentős hangsúlyt kap az első ember szerepe és személye. Végül is róla és az őt támogató, mögötte álló pártokról mondanak véleményt négyévente a választópolgárok. A szocialista párt gyorsan és jól élte és éli meg a változásokat. Megalakulása pillanatától igazolható ez, amint a megújulás képessége, nyitottsága a reformokra is jól felismerhető. A baloldali értékek meghatározásában és közvetítésében fegyelmezett pártra és határozott kormányra van szükség. Az MSZP eleget tesz ezeknek a követelményeknek. Mint ahogy afelől sem hagyunk kétséget, hogy létérdekünk ennek a kormánynak a támogatása, miközben persze amikor megvitatjuk dolgainkat, azt is nyíltan kifejtjük, ami nem tetszik. Ami most a kérdésünkben megfogalmazott kétpólusú politika kialakulását illeti, azt nem tartom kedvező folyamatnak, bár jó néhány jel arra mutat, hogy elkerülhetetlen. Reményeim szerint azonban a döntő pillanatban mindenkinek eszébe jut, hogy a rendszerváltás egyik legjelentősebb eredménye a többpártrendszer kialakulása volt. Ha erről lemondunk, magunkból veszítünk el valamit. S ne feledjük: a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya önrendelkezésünk elnyerése volt, ebből pedig minden rendszerváltó párt jelentős szerepet vállalt. Mindez erősíti bennem azt a reményt, hogy legalábbis hosszú távon megszűnhet a politikai gyűlölködés, s minden résztvevő ráébred arra, hogy a közös cél közösségi feltételeket kíván. Remélhetően lesz egy olyan politikai generáció, amely megfelel ennek a várakozásnak.

– Térjünk a kedvenc pártjára: SZDSZ. Se veled, se nélküled? Így látja ezt?

– Ezt a kérdést az Önök helyében másként fogalmaztam volna meg. De hát ez nem az én dolgom. A politikában általában a szereplőket teljesítményük alapján ítéljük meg. Ez a kormányzati szereplőkre is vonatkozik. Természetesen érdekeltek vagyunk abban, hogy az SZDSZ bekerüljön a parlamentbe. Mint ahogy az is alapvető céljaink közé tartozik, hogy a választási eredmények birtokában a szocialista párt egyedül is képes legyen kormányt alakítani. Egyszóval: a választás tétje nem a közös kormányzás.

Olvasson tovább: