Kereső toggle

Rajtuk nem múlik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

71 nap és további két hét. Lapunk megjelenésekor ennyi idő áll a pártok rendelkezésére, hogy elnyerjék a választók kegyeit. Ez utóbbiak feltétlenül örülhetnek a rapid kampánynak: kevesebb ideig kell elszenvedniük a politikusok offenzíváját.Fotó: Vörös Szilárd

Többek között ez a szempont vezérelte Sólyom László köztársasági elnököt is, aki a tavaszi országgyűlési választások első fordulójának időpontját április 9-re tűzte ki. A második körre két héttel később, 23-án kerül sor. A köztársasági elnök a szokásoktól eltérően nem a pártok vezetőivel, hanem sajtótájékoztatón keresztül az ország nyilvánosságával közölte a dátumokat. Korábban felmerült, hogy a húsvéthoz közelebbi időpont a jobboldal, konkrétabban a Fidesz számára előnyösebb, míg a május 1-jéhez közelebb eső dátum az MSZP-nek kedvezőbb. Húsvét éppen a két forduló közé esik majd, ám a pártok inkább arra koncentrálnak, hogy a rendelkezésre álló, valamivel több, mint két hónap alatt minél sikeresebben győzzék meg a választókat: akkor teszik legjobban, ha rájuk szavaznak. Nyakó István, az MSZP szóvivője lapunknak elmondta, hogy külön hangsúlyt igyekeznek tenni a vidék meggyőzésére, ezért politikusaik "ahol csak tudnak, ott lesznek". Szerinte nem probléma, hogy rövidebb a kampány, hiszen csak "technika" kérdése, hogy hatékonyan használják-e ki a rendelkezésre álló időszakot. Az MSZP várhatóan legjelentősebb rendezvénye a február 18-án sorra kerülő kongresszus lesz, ahol többek között végső döntés születik az országos listáról, valamint a párt választási programjáról. Az esetleges Gyurcsány–Orbán-tévévitával kapcsolatban Nyakó elmondta, hogy pártja minden értelmes nyilvános vitát felvállal, minden más a Fideszen múlik.

Úgy tűnik, a Fidesz már teljes kampánysebességre kapcsolt. Legalábbis erre utal, hogy a párt kompetens politikusai közül nehéz volt bárkit is utolérni. A sajtóosztályon kapott tájékoztatás szerint ennek az az oka, hogy zajlanak a jelöltbemutatások, és mindenki teljes erőbedobással dolgozik. Végül Révész Máriuszt mégis sikerült elérnünk, aki elmondta, hogy Orbán Viktor mostani vidéki szereplései egyelőre csak a január 29-ei évértékelő beszédét hivatottak előkészíteni, az "igazi" országjáró körútra a későbbiekben kerül majd sor, amelyen kívül számos nagy rendezvényt is szerveznek majd. A Fidesz egyébként február végén hirdeti majd ki választási programját. Révész a tévévitával kapcsolatban kiemelte: rajtuk semmi nem múlik.

Olvasson tovább: