Kereső toggle

Interjú Kóka János gazdasági miniszterrel

Nagyobb gázzal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kóka János egyelőre nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy induljon-e az SZDSZ elnöki posztjáért. Szerinte a pártnak – aminek még mindig nem tagja – szüksége van új lendületre. Kóka János gazdasági miniszter: vészforgatókönyvek készülnek Fotó: Somorjai L.

– Kezdjük a legaktuálisabbal! Van gáz vagy nincs gáz? 

– Kicsit fellélegezhetünk, de hanyatt dőlni még nincs okunk. A gázellátás most megoldottnak tűnik, de a helyzet megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk. 

– Van, aki egy új hidegháború kezdetét véli felfedezni a konfliktus mögött. 

– Inkább tartózkodnék az ilyen politikai jelleg? minősítésektől. A magyar kormány elsődleges felelőssége az energiabiztonság megteremtése, garantálása a fogyasztók felé. Ezen dolgozunk. Hosszú távon szeretnénk alternatív földgázvezetékek és stratégiai tárolók kiépítését elkezdeni, amivel egy hasonló helyzetet könnyedén elkerülhetünk. 

– Mennyire függ a magyar gázellátás az orosz földgáztermeléstől?

– Gyakorlatilag 70-80 százalékban az Oroszországban kitermelt gázt használjuk, de nem csak mi, hanem egész Európa nagyban függ a keleti ellátásától. Itthon csupán hárommilliárd köbméternyi földgázt termelünk, míg tizenegymilliárdnyit az orosz piacról szerzünk be. Tömören ez jellemzi a mai helyzetet, ami sürgősen változtatásra szorul. 

– Ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és az orosz csapok lezárulnak, összeomlik a magyar gázellátás? Létezik-e vészforgatókönyv?

– Természetesen van. Sőt, a "vészforgatókönyvet" készítő operatív testület el is kezdte működését. Vészhelyzetben öt fokozatban kapcsolnánk le a hálózatról a fogyasztókat, a nagyobbaktól kiindulva. Szerencsére még az első lépést sem kellett megtennünk, hiszen nem kellett korlátozást bevezetnünk, a 2,4 milliárd köbméteres gáztartalékok elégségesnek bizonyultak. Ettől függetlenül a MOL egyes nagyfogyasztói – szerződésüknek megfelelően, biztonsági és gáztakarékossági megfontolásokból – átálltak fűtőolajra. Szerdán azonban a még korábban óvatosságból fűtőolajra átállt 34 nagyfogyasztó is visszatért a gázfűtésre. Egy elhúzódó, hasonlóan nehéz helyzetben az a fő célunk, hogy a lakosságot és a kommunális szolgáltatókat mindenképpen el tudjuk látni gázzal. De hangsúlyozom: ettől a helyzettől nagyon távol álltunk. 

– Akkor mi is evezzünk távolabbi vizekre! Belépett már az SZDSZ-be? 

– Jelen pillanatban még nem vagyok tagja a Szabad Demokraták Szövetségének. 

– Több szabaddemokrata forrás szerint a párt nagyban építene önre. Többen elképzelhetőnek tartanák azt is, hogy ön legyen Kuncze utódja. 

– Nagyon megtisztelő, de jelenleg nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. A Szabad Demokraták jelölésére lettem a jelenlegi kormány tagja, mint gazdasági miniszter. Igyekeztem és igyekszem a liberális gazdasági program célkitűzéseinek megfelelően végezni ezt a munkát. Ha az ön információi szerint ez elégedettséget vált ki a párt köreiben, akkor nemcsak én érzem magam odatartozónak, hanem ők is így gondolják. A bizalom kölcsönös, és majd egy bizonyos ponton – akár a közeljövőben – együtt toljuk tovább a Szabad Demokraták szekerét, én is mint a liberális párt tagja. 

– Diplomatikusan fogalmaz, bár nincs még nagy kormányrutinja. De konkretizáljuk! Januárban az SZDSZ küldöttgyűlésén akár már második embere is lehet a pártnak. Sőt, egyesek szerint a választások után önre vár a párt dinamizálása. 

– Ismétlem, nincsenek ilyen információim. Azt az információt megerősíthetem, hogy a párt meg fog újulni, szüksége van egy új dinamikára, új lendületre. Arra, hogy a gazdaságpolitika, a verseny, a versenyképesség, az Európai Unió üzenetei megfelelő súllyal jelenjenek meg a programjában. A szolidaritás hagyományos értéke mellett az SZDSZ-é a legmarkánsabb gazdaságpolitika: a következetes adócsökkentés, az állam kisebb és hatékonyabb működtetése; a gyökeres egészségügyi reform. Ezeken a területeken szeretném lendületbe hozni az SZDSZ-t. A pártelnök engem jelölt a gazdasági program koordinálására, és őszintén mondom, hogy rendkívüli intellektuális kapacitásokat látok az SZDSZ mellett. Azt látom, hogy nagyon komoly hagyományok, szigorú elvi politizálás, komoly szellemi háttértámogatás jellemzi a pártot, amely azonban sokszor az akciókészség és a dinamika hiányában szenved. Nekem és az új politikai generációnak talán ez a missziója, hogy újra lendületbe hozzuk ezen a területen a Szabad Demokraták Szövetségét.

Olvasson tovább: