Kereső toggle

Helyszíni riport a szlovák katonai gép tragédiájáról

Egy sötét nap éjszakája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hamarosan elhagyhatja a kórházat a szlovák katonai repülőgép katasztrófájának egyetlen túlélője. Orvosai szerint Martin Farkas állapota nagyon gyorsan javul, néhány nappal a tragédia után már egyedül járkált és táplálkozott a kassai kórházban. 

Vasárnap délután hagyta el hazánkat az a szlovák konvoj, amelyik a csütörtök este lezuhant katonai repülőgép roncsait szállította el. A szlovák hatóságok reggel hét teherautóval és egy daruval érkeztek a tragédia helyszínére. A katonai repülő roncsait több mint ezer darabban, többórás kemény munkával tudták csak felpakolni a teherautókra. A munkát az ítéletidő is nehezítette, a katonáknak a majdnem mínusz húsz fokos időben kellett rakodniuk. Fotó: Soós R. Ferenc

Hejce egy kétszáz fős település néhány kilométerre a szlovák határtól. Az észak-magyarországi faluról általában csak akkor szoktak említést tenni a tévében, amikor havas téli napokon a hó elzárja azt a külvilágtól. A szlovák katonai repülőgép tragédiája csütörtök este azonban felbolydította az egész települést. Az AN–24-es típusú repülő negyvenhárom békefenntartó katonával a fedélzetén Koszovóból tartott Szlovákiába, amikor is máig tisztázatlan okból néhány kilométerre a kassai repülőtértől lezuhant. A gépen utazó katonák pár percre a családjukkal való találkozástól szörnyethaltak. Egy kivételével. Martin Farkast éjfél után életveszélyes állapotban szállították a kassai kórházba, állapota mára stabilizálódott, meghallgatását már megkezdték. 

A baleset utáni órákban Hejce megtelt mentőkkel, tűzoltókkal, rendőrökkel, határőrökkel, katonai teherautókkal és katasztrófavédelmi szakemberekkel. Minden irányból jött a segítség, de csak lassan jutottak a lezuhant repülőhöz, mivel a baleset helyszínéhez vezető egyetlen erdei út járhatatlan volt. Az égő géphez siető tűzoltókat nemcsak a rossz terepviszonyok, hanem a hó is hátráltatta. Még a tűzoltóautók is elakadtak az erdőben, az utolsó pár száz métert gyalog kellett megtenniük az égő roncsokig. 

Míg a hegyek között folyt a mentés, Hejcén senki sem tudott aludni. A helyiek még éjfél után is az utcán álltak, várva a fentről érkező híreket. Az első szemtanúk is ekkortájt értek vissza a faluba. Mondreán György még a tűzoltók előtt járt a helyszínen. A megdöbbent férfi nehezen tudja szavakba önteni a látottakat: "A repülőgép darabjai beborítják az erdőt, minden irányban egyenruhás holttestek hevernek az égő roncsok között, kezek, lábak szanaszét…" Az erdei út bejáratánál várakozó helyiek a gép becsapódására próbálnak visszaemlékezni. Van, aki hallott valami robajt, de a többség semmi szokatlanra nem emlékszik. Többnyire ők is csak a tévében vagy a rádióban hallották, hogy baj van. 

A polgármester rövid időn belül melegedőt alakítatott ki a hejcei kultúrházban. A falu apraja-nagyja egy emberként segíti a településre érkezőket. A mentésben közreműködők forró tea és zsíros kenyér mellett melegedhettek itt fel. 

Éjszakára a szlovák katonai teherautók is megjelentek a faluban. A konvoj katonákat és a műszaki mentéshez szükséges technikai felszereléseket szállított. Egyes hírek szerint a repülőről szétszóródott fegyvereket szedték össze az erdőben. Ezt azonban a hatóságok cáfolták.

Ezen az éjszakán Hejcén a kocsma is nyitva maradt. Itt is mindenki a tragédia okait találgatta. Az egyik fiatalember nemrég tért vissza a baleset helyszínéről. Zoli már csak a füstölő romokat látta, a határőrök nem engedték közel a gép maradványaihoz. A területen ekkor mintegy száz ember dolgozott a mentésben. Másnap viszont már háromszázan segítették a romok eltakarítását. Reggelre – láthatóan zaklatott állapotban – az áldozatok rokonai is a faluba érkeztek. Pénteken délre Bogyóhegyen, a tragédia helyszínén a holttesteket összeszedték, és letakarva a gép farkánál gyűjtötték egybe, majd Szlovákiába szállították. 

A roncsok vizsgálatát a szlovák hatóságok már megkezdték, a fekete doboz adatainak feldolgozását és elemzését pedig a kassai repüléstechnikai intézet végzi el.

Olvasson tovább: