Kereső toggle

Szélsőjobboldali kritika az államfőnek

Beolvasott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kevesebb mint fél éve államfő és máris több fordulat következett be Sólyom László retorikájában, illetve politikájában. Az elnök újévi beszédében az eddigi politika- és pártellenes mondandója helyett felelős, a nemzet többségének véleményét kifejező üzenetet fogalmazott meg. Sólyom László államfő. Közéleti döbbenet Fotó: Vörös Szilárd

A parlamenti pártok azonnal egyetértésüket fejezték ki a köztársasági elnök újévi gondolataival, különösen azzal, hogy ne folytasson senki negatív kampányt a tavaszi parlamenti választások előtt. "Én arra lennék büszke, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni" – fogalmazott Sólyom László, aki azt is hozzátette, hogy "demokratikus, alkotmányos pártok versenyeznek, s nem viszi romlásba az országot, bármelyik győz is". A szocialisták mindezt "nyitott füllel hallgatták" – reagált Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője azt is hozzátette: pártja tagjai készek arra, hogy "ne szálljanak be az ígéretlicitbe, és hogy ne fessenek szarvakat és patákat a politikai ellenfélre". Halász János, a nagyobbik ellenzéki párt frakciószóvivője azt mondta: a Fidesz egyetért az államfő újévi beszédének minden gondolatával. A két nagyhoz a kisebbik parlamenti pártok is csatlakoztak az egyetértésben. 

"Sólyom László az eddigi elnöki hagyományok mindegyikével szakított minden szempontból, az újévi köszöntővel is: nem tipikus, sematikus ünnepi beszéd volt, hanem markáns üzenetet küldött" – fogalmazott a Heteknek Szabados Krisztián a Political Capital Institute igazgatója, aki szerint egyébként Nyugat-Európában a magyarnál durvább elemeket is felhasználnak a negatív kampányok során. 

Az államfő lejárató kampány elleni felhívására csattanós válaszként érkeztek azok a nagyméret? plakátok, amelyek az új év első napjaiban hirtelen elborították Budapest utcáit. A fekete-fehér képeken szó szerint sötét színekben tűnik fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter a "Nekik semmi sem drága" felirat társaságában. A plakátokat a Magyar Vizsla cím? időszaki kiadvány jegyzi, amelyről eddig annyit sikerült "kiszagolni", hogy egy civil szervezet adja ki, de sokan a Fideszt sejtik mögötte. "A Magyar Vizsla negatív kampányeszköz. Amelyik párt e mögött áll, taktikai hibát követ el ezzel az akcióval" – mondta erről Szabados, aki hozzátette, hogy mindez könnyen visszaüthet. 

Szabados úgy látja, hogy az elnök a nemzet túlnyomó többségének a véleményét képviselte, amikor arra is kitért, hogy "az embereknek elegük van abból, hogy a politikában ellenségképpel dolgoznak". A politikai pártoknál azonban biztosan süket fülekre találnak Sólyom intelmei, ami a megvalósítást illeti – véli az elemző. 

A tavaly botrányos körülmények között megválasztott elnök a jelek szerint igyekszik markáns politikai szerepléseivel erősíteni legitimitását és talán népszerűségét is, az ehhez vezető úton azonban egyelőre sokszor kísérletezni látszik. Megválasztása után retorikája a Fideszhez állt közel, majd később párt- és politika-ellenes nézeteket fogalmazott meg, amivel elemzők szerint maga is politikai szereplőként pozícionálta magát. Váltásait azonban nem mindenki nézi jó szemmel, különösen a (szélső)jobboldalon. 

A Fideszhez közel álló Magyar Nemzet már év végén is bírálta az államfőt, amiért a karácsonnyal kapcsolatban nem volt üzenete, míg a zsidó hanuka ünnepére köszöntőt írt. A Honfoglalás 2000 Egyesület nevű, Fidesz-közeli okkult nemzeti kör, valamint a parlamentet megcélzó Jobbik megbotránkozással értesült arról, hogy az elnöki beszéd közben a háttérben nem volt látható a magyar zászló. Az államfő sajtófőnöke erre közleményben reagált: Wéber Ferenc úgy fogalmazott, hogy az újévi televíziós üzenetét az államfő nem kívánta külsőségeiben a nemzeti ünnepeink rangjára emelni. Sólyom László ezért a beszédet dolgozószobájában mondta el, ahol – szemben a Sándor-palota tárgyalótermeivel – sosincs zászló.

Olvasson tovább: