hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fiúk a szőlőben
Tokaj-ügy a bíróságon

2005. 12. 27.
Bírósági per, vizsgálóbizottság – Orbán Viktor számára az idei év egyik sarokpontja minden bizonnyal Tokaj volt. Az Élet és Irodalom (ÉS) márciusban közölt riportja alaposan felpezsdítette az életet a Fidesz elnöke körül.

"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" – tanácsolta Orbán Viktor még aktív miniszterelnökként, miután a részben a felesége által tulajdonolt Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni. Többek között ez is olvasható volt a március 11-én az Élet és Irodalom hasábjain közzétett "jegyzőkönyvben". A 41 milliós állami támogatást elnyert cég az ÉS szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott "taggyűlést". 

Némi "gondolkodási idő" után április végén – miután a kért helyreigazítást a hetilap nem közölte – a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. pert indított a lap ellen. Első fokon az ÉS nyert, a cég érvelését – a kérdéses napokon nem is volt taggyűlés, így jegyzőkönyvek sem készülhettek – a bíróság nem látta megalapozottnak. Az alig egy hónappal később megszülető másodfokú döntés viszont helyreigazításra kötelezte az újságot. 

Kevesebb mint két héttel a másodfokú döntés megszületése előtt ült össze először az egyszerűen csak "Az Orbán család állami forrásból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra" névre keresztelt parlamenti vizsgálóbizottság. A fideszes képviselők által nem túl sűrűn látogatott grémium üléseinek – szakértők szerint – egyetlen eredménye, hogy végleges bizonyítást nyert: a parlamenti vizsgálóbizottságok intézménye "halott", a képviselőknek ezernyi eszközük van azok elszabotálására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!