hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupergyomok
Génmanipuláció

2005. 11. 22.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kedden látványos akcióval hívta fel a budapestiek figyelmét a génmódosítás veszélyeire. A szervezők aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy – harminc magyar településhez hasonlóan – Budapest is váljon génmódosítás-mentes övezetté. 



Greenpeace-aktivista génmanipulált termékek ellen tiltakozik Fotó: Reuters

"Bár az európaiak többsége hagyományosan elutasítja a génmanipulált élelmiszerek fogyasztását, az Európai Bizottság mégis újabb és újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik" – nyilatkozta lapunknak Fidrich Róbert. Az MTVSZ programvezetője szerint az Európai Unió génmódosított termékekkel szembeni ellenállása a tengerentúli biotechnológiai cégek nyomása miatt gyengül. 

A természetvédő elmondása szerint az unióban egyedül Magyarország kapott ideiglenes engedélyt arra, hogy tilalmat vezessen be a máshol termesztett génmódosított kukoricával szemben. Ha három éven belül nem sikerül tudományosan bizonyítani e termékek károsságát, akkor megszűnik a kiváltságos helyzetünk. Fidrich Róbert emlékeztetett arra, hogy idén júniusban egy brit kormányzati tanulmány kimutatta: a génmódosított repcéből (amelynek az ellenálló képességét növelték) kiszabadult gének keresztbeporzással génmódosított "szupergyomok" létrejöttét eredményezték, amelyek ellen a gyomirtó szerek már hatástalanok. Hazai kutatások pedig azt mutatták ki, hogy rovarölő mérget termelő növények nemcsak azért károsak, mert növelik a talaj és a vizek vegyszerterhelését, hanem azért is, mert a rovarokban igen gyorsan rezisztencia alakulhat ki az őket irtó szerekkel szemben. 

A "génpiszkált termékek" ellenzői gyakran érvelnek azzal is, hogy tartós fogyasztás esetén ezek a növények allergiát okozhatnak. 

Venetianer Pál akadémikus szerint egy kísérleti növény esetében mutattak ki allergiát. Ennek következtében minden GM-növényt alaposan megvizsgálnak allergia szempontjából, így Venetianer szerint sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományosan termesztett növények. 

A tudós tájékoztatása szerint GM-állat gyakorlatilag még nincs a mezőgazdaságban. Kísérleti sikereket elsősorban a lazaccal értek el, ahol sikerült a kétszeresére növelni a halak növekedési sebességét, de ezt az eljárást a gyakorlatban még nem engedélyezték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!