hetilap

Hetek hetilap vásárlás
MDF: szeletelésre várva?
A Fidesz az egy tábor, egy zászló elvet követi

2005. 10. 11.
"A Fidesz szét akar szedni minket" – állítja Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő. Az általa Orbán-doktrínának nevezett folyamat részeként értelmezi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt több fórumos politikust is megkeresett azzal az ajánlattal, hogy jövőre Fidesz-színekben induljanak a választásokon. Debreczeni József politológus szerint a Fidesz a korábban bevált technikát alkalmazza az MDF beolvasztására: viszálykeltés és az egzisztenciális nyomás kihasználása. 



Dávid Ibolya és Orbán Viktor. Legjobb védekezés a távolság-tartás Fotó: Vörös Szilárd

Múlt héten a Heti Válasz cím? jobboldali hetilap azt írta, Gémesi György és Sisák Imre az MDF képviselőcsoportjának elhagyására készül, hogy 2006-ban Fidesz-színekben induljanak a választásokon. Gémesi Gödöllő polgármestereként lehetne alkalmas a Fidesz-jelöltségre – ebben a körzetben egyébként a nagyobbik ellenzéki párt még nem állított jelöltet –, a pásztói polgármester, Sisák pedig azért lenne "jó húzás", mert a mátrakeresztesi árvíz után országosan ismertté vált. A lap szerint Gémesi a háttérben már meg is kezdte az egyeztetést erről a
Fidesszel. Ugyanakkor mindkét politikus tagadta, hogy az MDF elhagyására készülnének. Gémesi az MTI-nek elmondta: azért folytatott tárgyalásokat a Fidesszel, mert ismét nyerni szeretne választókörzetében. Sisák a vele kapcsolatos hírt alaptalannak minősítette, mondván, ő hűséges típus, ezért nem kívánja elhagyni az MDF-frakciót. A Fidesz részéről Rogán Antal szintén úgy nyilatkozott, hogy senkivel sem folytatnak ilyen jelleg? tárgyalásokat.

Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő lapunk kérdésére azt mondta: ismereteik szerint több mint három frakciótagot kerestek meg a Fidesz részéről, de a "csábítás és fenyegetés önkormányzati szinten is működik". 

"Három kategóriára osztottak bennünket: vannak, akiket érdemes megvásárolni, vannak, akiket nem, és vannak azok, akik ellenségesek a Fidesszel szemben" – mondta a honatya, aki szerint a háttérben az "Orbán-doktrína" áll, miszerint "szét kell szedni" az MDF-et. Csapody szerint ezzel az elképzeléssel a Fidesz elnökségén belül sem ért mindenki egyet, viszont "nem mernek ellenkezni Orbánnal". 

A képviselő hangsúlyozta, az üggyel nem kívánnak sokat foglalkozni, ő személy szerint tűzbe teszi a kezét frakciótársaiért. "Inkább a választásokra koncentrálunk: szeretnénk sikeres kampányt folytatni" – fogalmazott Csapody Miklós.

Debreczeni József politológus, az MDF alapító tagja szerint a Fidesz az "egy tábor, egy zászló" megvalósítása érdekében most ugyanazt a koreográfiát alkalmazza, mint a kereszténydemokraták és a kisgazdák "beolvasztásakor": a frakció egy részének szembeállítása a pártvezetővel, illetve az egzisztenciális kényszer kihasználása. "Egy dunántúli településen a Fidesz azt mondta az általa támogatott MDF-es polgármesternek, hogy ha elindul az országgyűlési választásokon, akkor jövőre biztosan nem lesz polgármester – vajon ilyen helyzetben milyen döntés születik? Nyilvánvaló, hogy ha valaki most átállna a Fideszhez, a jövő sokkal kiszámíthatóbb lenne számára" – magyarázta a politológus. A jövő évi választással kapcsolatban úgy véli, az MDF egyetlen esélye, ha az uniós választásokhoz hasonlóan középpártként mindkét nagypártot bírálja, korrupcióellenes retorikát folytat, és Dávid Ibolya személyére épít. "A várhatóan meglehetősen éles választási harcban ismét igény lehet egy olyan középen álló pártra, mint amilyen 2002-ben a Centrum volt. Ebbe a szerepbe való beállás az MDF egyetlen esélye" – vélte Debreczeni József.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!