hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vádol vagy véd?
Meghátrált az exminiszter

2005. 09. 13.
Akár fordulatot is hozhat a brókerügyben, hogy a minap önként föladta magát a magyar hatóságoknak Schönthal Henrik. Ügyvédje, Bárándy Péter támadások kereszttüzébe került, ezért visszalépett. 



Bárándy Péter. Furcsa lépés Fotó: Somorjai L.

Schönthal Henrik, aki ellen korábban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, önként tért haza az Egyesült Államokból. Schönthal két offshore cég rendelkezésre jogosult tagja volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. A gyanú szerint Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származó pénzeket ezeken az offshore cégeken keresztül utalták tovább – az ügyben szintén gyanúsított – két szír állampolgárnak. Schönthalt összesen 6 milliárd 200 millió forint eltüntetésében való közreműködéssel gyanúsítják. 

Az ügy pikantériáját jelentette, hogy a gyanúsított védelmét az a Bárándy Péter vállalta el, aki annak idején a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztereként nem írta alá Schönthal elfogatóparancsát. 

Bárándy különös lépését az ellenzék sem hagyta szó nélkül. A fideszes Répássy Róbert példátlannak nevezte, hogy egy jogász védőjévé váljon annak a gyanúsítottnak, akinek korábban elvileg "üldözője" volt, de akinek kiadatását nem írta alá. Egyúttal a Fidesz arra kéri a jelenlegi igazságügy-minisztert, hogy hozza nyilvánosságra, milyen intézkedéseket tett elődje az amerikai–magyar kettős állampolgársággal rendelkező Schönthal kiadatása ügyében. A Fidesz álláspontja szerint etikai és összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, hogy a volt tárcavezető elvállalta a K&H-ügy egyik gyanúsítottjának védelmét. Répássy szerint több kérdést is tisztázni kell az ügyben: Bárándy mikor ismerte meg Schönthal tartózkodási helyét, mikor vette fel vele a kapcsolatot a gyanúsított, illetve hogy szerzett-e korábban olyan információt, amelyet most felhasználhat a védelemben.

Az Igazságügyi Minisztérium közleményben tudatta: a tárca a vonatkozó nemzetközi szerződéseknek és a magyar törvényeknek megfelelően járt el a kiadatás ügyében. 

Ugyanakkor jogászok szerint Bárándy Péter hibázott, amikor elvállalta Schönthal védelmét. Mint hozzátették: igaz, hogy ügyvédek igen nagy szabadsággal vállalhatnak el ügyeket – a jogszabályok értelmében csupán az tilos, hogy olyan hivatallal, hatósággal vagy céggel szemben járjon el, amelynek korábban az alkalmazottja, megbízottja volt. Az azonban erősen aggályos, hogy az egykori miniszter vállalja el a bűnöző védelmét. Bárándy Péter tagadta összeférhetetlenségét, végül mégis lemondott Schöntal védelméről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!