hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diplomás cselédek
Anglia a munkavállalók kedvence

2005. 09. 20.
Az EU-csatlakozás óta a magyar fiatalok számára új munkavállalási lehetőségek nyíltak Nyugat-Európában. Egyedül Nagy-Britanniába 232 ezer fiatal érkezett Kelet-Európából. Lapunknak nyilatkozó fiatalok úgy gondolják: Angliában több lehetőségük van, mint itthon, ráadásul munkájukat meg is fizetik.



Angliában kelet-európai fiatalokkal pótolják a hiányzó munkaerőt. Mivel szolgálhatnak? Fotó: Reuters

Kata angol–olasz szakos szegedi egyetemista. Jól szituált családból származik, soha nem kellett takarítania, mivel a szülők megengedhették maguknak, hogy bejárónőt fizessenek. Egyszer csak gondolt egyet, félbehagyta az iskolát, kiment egy évre Angliába "cselédnek" egy óriási kastélyba. "Életemben nem használtam még súrolószert – mondta a lány lapunknak – de mára már csaknem annyit keresek, mint az orvos édesapám harmincéves praktizálás után."

"A rendszerváltozás óta a magyarok alanyi jogon utazhatnak bárhová a világon – bejelentés nélkül. Egy 1992-es törvény szerint viszont a három hónapnál több ideig tartó utazást be kell jelenteni, ám ennek évente csupán hét-nyolcszáz ember tesz eleget" – nyilatkozta lapunknak Tóth Pál Péter, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A szakértő szerint a magyar politikai elitet egyáltalán nem érdekli sem a kivándorló, sem pedig az országba beáramló tömeg sorsa. 

A brit nagykövetség közleményéből kiderülnek a pontos adatok: a legfrissebb brit negyedéves statisztikák szerint 2005 januárja és márciusa között valamivel több mint 40 ezer ember vállalt munkát az Egyesült Királyságban az újonnan csatlakozott uniós tagállamokból. Ezzel 232 ezerre nőtt a munkavállalók száma 2004 májusa óta, bár közülük sokan csak rövid ideig maradtak az Egyesült Királyságban. A regisztrált munkavállalók több mint fele Lengyelországból érkezett. Magyarországról összesen 6900 fő vállalt legálisan munkát, a teljes létszám három százaléka. A nyilvántartásba vettek csaknem valamennyien teljes állásban dolgoznak. A legtöbb magyar munkavállaló a vendéglátóiparban próbál elhelyezkedni, ezt követi az adminisztrációs és üzleti tevékenység, harmadikként pedig az egészségügy területén elfoglalt állások szerepelnek. Ezeken a területeken hiány van képzett brit munkaerőből. 2004 májusa és decembere között a külföldről érkezett regisztrált dolgozók körülbelül 500 millió fonttal (közel 185 milliárd forint) járultak hozzá a brit nemzetgazdasághoz.

"Sokan azt mondják, hál\' Istennek, hogy külföldre tudnak menni a fiatalok, újat tudnak tanulni, tapasztalatokat szereznek, és majd ha visszajönnek, kamatoztatni fogják ezeket, és erősítik a gazdaságot. Ez egy illúzió. A tapasztalatok alapján, azok döntő többsége, akik külföldön telepedtek le, és ott munkát vállalnak, nem fognak újra Magyarországon élni, csak töredékük jön haza. Ez tulajdonképpen veszteség az ország számára, ebből nincs visszaút" – véli Tóth Pál Péter. 

A hazánkat elhagyó fiatalok rontják a népességi statisztikát, ráadásul a legtöbb kivándorló már valamilyen szakmával rendelkezik, így hiányukat a munkaerőpiac is megsínyli. Ezt a hiányt legnagyobb részben a szomszédos országok magyarjai pótolják. Egy részük a feketegazdaságban tevékenykedik, de döntő többségük letelepedési engedéllyel rendelkezik, a későbbiekben akár magyar állampolgárságot is kaphatnak. Emellett számos negatívumról is hallani. Nemegyszer megtörve jönnek vissza a fiatalok, akiket kizsákmányoltak, prostitúcióra kényszerítettek, elvették útlevelüket és családjaikat pénzzel zsarolták.

A kimutatások csak a legális munkavállalók adatait dolgozzák fel. Rengetegen feketén vállalnak munkát, ám ennek a kockázati faktora igen magas. A rajtakapott feketemunkás ugyanis több évre kitiltható az országból, magas pénz-, illetve börtönbüntetés szabható ki rá. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges munkahelyi baleset orvosi ellátását a munkáltató nem fizeti, ami akár több százezer forintba is kerülhet.

Angliának érdeke, hogy befogadja a kelet-európai fiatal munkaerőt. Nem véletlen, hogy számos fejvadász cég keresi a tanulmányaikat befejező fiatalokat, akik a folyamatosan öregedő angol társadalmat felrázzák. Egy Angliában dolgozó fiatal szerint az országból mára már csak a múltjából táplálkozó, a bevándorlókból élő nemzet maradt. Az egyre jobban elkényelmesedő Angliával szemben a többi nyugat-európai állam nem nyúlt ehhez az életmentő eszközhöz, holott a veszély őket is ugyanúgy fenyegeti. Valakinek el kell tartania az időseket is, erre kiválóan alkalmasak a vendégmunkásoktól befolyó járulékok és egyéb adók.

G. másfél hónapja költözött ki barátjával az Egyesült Királyságba. Két éve végezte el a gimnáziumot, most raktári munkát végez Londonban. "Nem szakadok meg a munkától, mégis tudom fizetni a London külvárosában lévő – hazai viszonylatban igen drága – lakásomat, és bőven marad még pénzem, miután minden szükségest megvettem." G. úgy tervezi, nem jön vissza Magyarországra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!