Kereső toggle

Cél: egészséges szokások bevezetése

Együnk jól, gyerekek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyaralásból visszatérve az élménybeszámolóink fontos részét képezi a látottakon túl az is, hogy mivel kínáltak minket vendéglátóink. "Képzeljétek, reggelire olyan terülj-terülj asztalkám várt minket, hogy csak ámultunk", mesélik egyesek, míg másoknak a nyaralás alatt az itthon megszokott leves-főétel-édességből álló ebéd helyett egy mutatós, ám kevéssé kiadós szendviccsel kellett beérnie. Kevés olyan szokása van egy-egy országnak, népnek, amely szívósabban tartaná magát, mint az étkezéssel kapcsolatban kialakult szokások. Utazásaink során ezen a téren várható a legtöbb megpróbáltatás – vagy akár kellemes felfedezés. Kiderül például, hogy az étteremben az asztalra helyezett vizeskancsónak a fele sem tréfa: valóban ezt szánták az étkezéshez italként. A desszert helyett felszolgált sajt szintén nem vicc: a helyiek szerint tisztítja a fogakat, és segíti az emésztést. A Oktatási Minisztérium mindenesetre most hadat üzen a hazai szokásoknak, amikor foganatosítani igyekszik az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait, amelyeknek célja a hagyományőrzés keretein belül egészséges szokások kialakítása. 



Se cukor, se chips – beteltek Fotó: Somorjai L.

Okulva a fejlett országok példáján, ahol a féktelen fogyasztás nyomán komplett iparágak alakultak már ki a helytelen táplálkozás fizikai és lelki következményeinek kezelésére. "El akarsz hízni? Egyél gyorsétteremben!" – hangzik a legutóbbi figyelemfelhívó szlogen. Magyarra lefordítva: "Le a cukrozott üdítőkkel és a vajas-leveles tésztákkal az iskolai büfékben!" Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kutatóit azon megfontolás vezette, hogy a táplálkozási szokásokat olyan irányba lehessen terelni már a kialakulásuk folyamán, amelynek révén a későbbiekben elkerülhetővé válnak olyan betegségek, amelyek éppen a helytelen táplálkozási szokások nyomán alakulnak ki. A mostani ajánlás értelmében idény szerinti zöldségnek és gyümölcsnek mindennap szerepelnie kell az iskolai büfék étlapján, nem szerepelhet azonban cukorka és chips – a csokoládéról azonban még tárgyalnak. A hazai reklámok témájában új színfolt az ásványvízreklám, amit a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek messzemenőkig támogatnak, hiszen a kutatások alátámasztják a víz-, ezen belül az ásványvízfogyasztás jelentőségét az egészségmegőrzés szempontjából. Ajánlásukban éppen ezért szerepel az is, hogy a szénsavas, cukrozott üdítőkkel szemben az iskolákban is részesítsék előnyben az ásványvizet, illetve a százszázalékos gyümölcsleveket. Ezzel hazánk a globalizálódás egy újabb jegyét ölti magára, ezúttal azonban kétségkívül a saját javát szolgálja vele, hiszen a jóléti államokban már egész sor új iparág kényszerült létrejönni a helytelen táplálkozás okozta fizikai és lelki panaszok orvoslására.

Olvasson tovább: