hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a határon kívül
Ki képviseli a nemzetet?

2005. 08. 02.
Bár továbbra is talány, hogy a mostanában mérsékelt arcát mutató Orbán Viktor miért húzott be egy alaposat a magyar baloldalnak Tusnádfürdőn, az azonban tény, hogy Erdélyben nagy sikert aratott a Kárpát-medencei magyarság problémájával foglalkozó előadása. A volt miniszterelnök kezére játszik, hogy az év elején Gyurcsány Ferenc által megígért öt nemzetpolitikai pont közül – bár dolgoznak rajta a minisztériumokban – a gyakorlatban még egy sem valósult meg. Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a késést mindössze technikai jellegűnek nevezte, amely semmilyen kárt nem okoz a határon túli magyarok számára. A baloldali külpolitikus szerint "egyetlen kormány sem tett annyit a Kárpát-medencei magyarságért, mint a jelenlegi; míg Orbán csak szimbolikus érték? magyar igazolványt, és sok üres lózungot adott, addig a Gyurcsány-kormány bevezeti a nemzeti vízumot, és valóságos támogatást nyújt a határon túl élő magyarok számára.



Magyar országgyűlési képviselők pásztázzák a déli határvidéket Fotó: MTI

A vajdasági, kárpátaljai és az erdélyi magyarok rémálma, hogy 2007-ben úgy kerül bevezetésre az úgynevezett schengeni határőrizeti rendszer, hogy nem születik megoldás a külhoni magyarok magyarországi beléptetésére. Ezzel ugyanis egy új vasfüggönnyel ereszkedne a térség országai közé, hiszen az alacsony keresetű, gazdasági válságokkal küszködő országokban élő magyarok számára megfizethetetlen lenne az 50 eurós uniós vízum.

Ráadásul honfitársaink úgy rekesztetnének ki Magyarországról, hogy mindegyik említett országban polgári demokrácia működik, tehát a magyarság megosztottsága szégyenszemre demokratikus körülmények között lenne a "legmélyebb". Mondani sem kell, hogy ez érzelmileg rosszabb, mint a korábbi diktatúrák okozta mesterséges megosztottság. 

Bár Orbán Viktor előadásából szinte csak a "kommunistás" rész járta be a magyar sajtót, erdélyi tudósítónk szerint a volt miniszterelnök összmagyarságról szóló gondolatai nyerték el leginkább az ott élők tetszését. Orbán ugyanis szemléletváltást tartott szükségesnek a Kárpát-medencei magyarság problémáival kapcsolatban. Szerinte az anyaországnak és a "belmagyaroknak" sem úgy kell tekintenie a határon túli magyarságra, mint hátrányra, tehertételre, hanem úgy, mint befektetésre, közös gazdasági felemelkedést segítő tényezőre. Magyarországon a nemzeti életösztön nem elég erős. Ez oda vezet, hogy a magyarok gyakran nem képesek felismerni saját nemzeti érdekeiket. Orbán az unió jövője kapcsán azt fejtegette, hogy az EU politikusainak arra kell választ adniuk, hogy a közös Európa képes-e többet, magasabbat adni a nemzetállamok által nyújtott biztonságnál, életszínvonalnál. 

A magyar belpolitikában a tavalyi népszavazás óta újra tart a "Ki képviseli jobban a nemzeti érdekeket?" címet viselő verseny. Gyurcsány Ferenc válaszul a tavalyi népszavazás okozta érzelmi "sérülésekre" az év elején öt pontban foglalta össze kormánya nemzetpolitikai céljait. Így megígérte, hogy egyszerűsítik a letelepedési és az állampolgárság megszerzésére vonatkozó szabályokat; nemzeti vízumot adnak, amely megoldaná a "schengeni vasfüggöny" problémáját, hiszen öt évig terjedő tartózkodást tenne lehetővé a "külmagyaroknak".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!