hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyalázatos rombolás
Százharminc zsidó sírt rongáltak meg Budapesten

2005. 06. 21.
Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, Budapesten. A sírköveket felborították, illetve összetörték. A temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki, ekkor vették észre a rongálást. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány félmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a sírrongálás elkövetőiről.



Tájkép a brutális akció után Fotó: MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: szerdán reggel állampolgári bejelentés érkezett a BRFK-ra, hogy több tucat sírt rongáltak meg a Kozma utcában található temetőben. A BRFK Vagyonvédelmi Osztálya teljes személyi állománya és egy külön nyomozócsoport nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Demszky Gábor. A helyszínt felkereső főpolgármester az MTI-nek elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. 

Felkereste a temetőt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Elment a Kozma utcába Izrael budapesti nagykövete is. Bozóki András mélységesen elítélte a zsidó sírok megrongálását. A kulturális miniszter biztosította a zsidó hitközséget, hogy a kormány minden segítséget megad a sírok helyreállításához. Bozóki András hangsúlyozta, azzal, hogy ő és a belügyminiszter is a helyszínre látogatott, ki akarták fejezni, "az egész kormány elítéli ezt a barbár tettet". "Ezt mi nem tűrhetjük!" – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának. A miniszterelnök fontosnak tartja leszögezni, hogy a kormány bármilyen vallási közösség elleni támadást elutasít és mélyen elítél – mondta László Boglár. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a Kozma utcai temetőben tájékozódott a történtekről, mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. "Az emberi méltóság ilyen mérték? lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan" – mondta. A pártelnök, aki maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, hangsúlyozta: a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre a tetteseket. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!