Kereső toggle

Éles bírálat az SZDSZ-nek

Semjén lehet a magyar Buttiglione

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy héten belül kétszer "szólt be" az SZDSZ-nek. S mivel azt is jelezte: Kuncze Gábor pártelnök távozhatna a közéletből, mi sem volt természetesebb, hogy a liberálisok is hasonló jókat kívántak neki az idei esztendőre. Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Az SZDSZ-től óvnak Fotó: Vörös Szilárd

A szabaddemokraták elnöke Orbán Viktor országértékelő beszéde után tartott sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy ellenzéki kollégája a választási évben szokásos ígéretspirált meghaladva, valóságos "ígéretcunamit" borított a nagyközönség nyakába. Semjén Zsolt azonnal tollat ragadott és sajtóközleményben nyilvánította elfogadhatatlannak a "több százezer áldozatot követelő csendes-óceáni természeti csapás" poénosítását. 

A "szemernyi tisztesség" egyetlen fokmérőjéül ezek után egy bocsánatkérés-sorozat elindítását jelölte meg a magyar közvélemény és az érintett országok konzulátusai irányába, majd Zuschlag tragikus holokausztviccével párhuzamot vonva célzott Kuncze lemondására, vagy lemondatására. 

Pár nappal később pedig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) országos küldöttgyűlésén három jól körülhatárolható sztereotípiát varrt az SZDSZ nyakába a következőkkel: "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re. Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz, vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli." Mindezekkel szemben hangsúlyozta aztán a kereszténydemokrata értékeket, és a polgári oldal általuk is megtámogatott győzelmének fontosságát, mely a hazánkban ismét kiújult "Rákosi-időket idéző egyházellenes támadássorozat" miatt nélkülözhetetlen. 

Horn Gábor, a liberálisok ügyvivője közleményében felháborítónak és elítélendőnek nevezte Semjén kirohanását, és "szélsőséges, intoleráns, rágalmakat szóró politikusnak" nevezte, majd az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának alelnöki posztjáról való lemondásra szólította fel a kereszténydemokrata vezetőt. Az SZDSZ addig is arra kíváncsi leginkább, hogy a jobboldali politikus vajon KDNP-elnökként, vagy fideszes parlamenti képviselőként nyilatkozott meg. 

Az MKDSZ ifjúsági tagozata azonban nem állt meg a szavaknál, és az Orbán Viktor által biztosított hátszélben nyilatkozatot tett közzé "Családvédelmi Charta 2005" elnevezéssel, amelyben alkotmánymódosítással egybekötve látják megvalósíthatónak a "homoszexualitás korlátok között tartását". A válasz nem sokat késett. Több melegszervezet kelt ki az ifjú kereszténydemokraták ellen, mivel szerintük "a melegek jogainak bármilyen további korlátozása (…) anakronisztikus, a szociológia és pszichológia tudományának mai álláspontjával ellentétbe helyezkedő".

Kezdeményezés

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő a héten a parlamentben napirend előtti felszólalásában a melegjogok bővítése mellett érvelt, szerinte ezt Semjén Zsolt kijelentései indokolják. Pártja egyébként nem propagálja a homoszexualitást. Hankó-Faragó Miklós, az igazságügyi tárca szabaddemokrata államtitkára válaszában kifejtette: az előkészítés alatt álló új polgári törvénykönyv alapján lehetőség lesz arra, hogy a melegek regisztrált élettársi kapcsolatban éljenek, mely így alapot teremt az élettárs utáni örökösödésre.

Olvasson tovább: