Kereső toggle

Nagyobb nyilvánosság pártján a Fidesz

Interjú Demeter Ervinnel, az Orbán-kormány titkosszolgálati miniszterével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Miért látták fontosnak, hogy a Fidesz külön ügynöktervezetet készítsen, illetve mi az, amiben ez eltér a szocialista tervezettől?

– Mert az elmúlt napokban lényeges változások történtek ezen a területen. A szocialisták ugyanis belátták, hogy érdemi változásra van szükség. Mi ezt egyébként évek óta szorgalmaztuk. Ha valaki együttműködött a politikai rendőrséggel, azt a jelenlegi törvény a közszereplésről való lemondásra szólítja fel. Ugyanakkor, ha ennek nem tesz eleget az érintett, megrántja a vállát, és azt mondja: na és, a törvény úgysem tud vele szemben mit tenni. Ahhoz, hogy ezen módosítsunk, kétharmados szabályozásra van szükség. A biztatást egyébként a miniszterelnök kijelentése adta, miszerint erősebb, karakteresebb ügynöktörvényt szeretne látni. Sőt, a szocialisták is elismerték, hogy ehhez alkotmánymódosításra van szükség. Mi a módosító javaslatot elkészítettük, és kedden benyújtottuk az Országgyűlésnek. Demeter Ervin Fotó: MTI

– Ez a javaslat milyen új elemeket tartalmaz?

– Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy az alaptörvénybe kerüljön be: aki 1990 előtt magyar állampolgárokkal szemben, szabad akaratából állambiztonsági tevékenységet végzett, az közhatalmi funkciót ne gyakorolhasson.

– Miért tartják ezt fontosnak? Nem elég büntetés, ha valakinek a neve, illetve tevékenysége napvilágra kerül?

– A jelenlegi törvény csupán lemondásra szólítja fel az illetőt. A törvényalkotó elképzelése ugyanis az volt, hogy akinek érintettségére fény derül, az majd magától lemond. A törvényjavaslatunk a teljes III-as főcsoportfőnökséget érintené, de más jelleg? megszorításokat is felvetettünk. Az első, hogy szabad akaratból, tehát nem kényszer hatására végeztek állambiztonsági tevékenységet. A másik megszorítás, hogy magyar állampolgárokkal szembeni állambiztonsági tevékenységre vonatkozik, azaz idegen állam állampolgáraival szemben végzett tevékenységre nem. 

A harmadik, hogy csak a közhatalom gyakorlását megvalósító megbízásoktól és tisztségek viselésétől zárná ki a törvény az adott személyt, a közügyek gyakorlásától nem.

– A sajtóban szinte hetente kiderül valakiről ügynökmúltja. Ön szerint mi ennek az oka? 

– Nem tudom. Talán a sajtó természetéből adódik, hogy az ilyen szenzációjelleg? dolgokat előnyben részesíti.

– Máshogy kérdezem. Valaki szándékosan "keveri a kártyákat" a háttérben?

– Ez már egy fontosabb kérdés. Ennek az előzménye, hogy 1989 decemberében, 1990 januárjában nagyszabású iratmegsemmisítés történt a III-as főcsoportfőnökségen. Egyesek szerint a dokumentumok jelentős részét megsemmisítették vagy széthordták. Valószínűleg a kettő kombinációjából adódik, hogy vannak és lehetnek kint olyan iratok, amit akkor vesznek elő, amikor akarnak. A javaslatunk másik része az iratok megismerhetőségét célozza. A Fidesz szélesebb körben tenné lehetővé az iratok megismerését, mint a szocialisták. Szerintünk a pártállam titkos iratainak nyilvánosságáról kell törvényt hozni, ami szélesebb a III-as főcsoportfőnökségen keletkezett iratokénál. Gondolok itt például a minisztertanácsban, a pártközpontban vagy a minisztériumokban keletkezett iratokra. 

– Párttársa, Szita Károly polgármester a legújabb érintettje az ügynök ügynek…

– Nem tudok ehhez a dologhoz hozzátenni, mert az ügy konkrét részleteit nem ismerem.

Olvasson tovább: