Kereső toggle

Benyomások a Belvárosi Polgári Kör estjén

Mindenáron győzni 2006-ban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha valaki nem ismerné fel, hol jár, rögtön eszébe juttatják a narancssárgára festett falak. Igen, a polgári körök Cukor utcai bázisára érkeztünk, ahol Harrach Péter Fidesz-képviselő, volt családügyi miniszter előadására érkezett a többségében idős korosztályt reprezentáló hallgatóság. Kerényi Imre és Harrach Péter. Hívők és hitetlenek Fotó: Somorjai L.

A rendezvényt Kerényi Imre "színházmester" vezeti, aki nem hagyja ki a lehetőséget, hogy Harrach képviselő mellett saját nézeteinek is hangot adjon. A színházigazgató – Harrach Péterrel egyetértésben – úgy véli, hogy a magyar valóság a következő egyszer? képlettel ábrázolható: a nemzeti konzervatív táborba tartozik minden ember, aki hisz valamiben, az ellentáborba tartozik mindaz, aki nem hisz. Azaz – Kerényi szavaival – "az összes olyan ember, aki semmiben sem hisz, csak foglalkozik a zsozsóval meg a hatalommal…". A rendezvény végén viszont a színházigazgató olyan nézőket toboroz, akik a kétezer forintos színházjegy megvásárlásával tudnának megmenteni egy színházi produkciót a bukástól. De ne bizonytalanodjunk el afelől, hogy az est házigazdája melyik táborba tarozik, segítségünkre siet maga az érintett, amikor kijelenti: ő hívő ember, és mindent elhisz, amit Harrach Péter mond. Magyarázattal is szolgál e speciális – a képviselőre vonatkozó – hitre vonatkozóan: "egy akolba tartozunk, és soha nem hallottam tőle olyat, hogy mellébeszél vagy megpróbálja kikerülni a kérdést" – állítja. 

"Kerényi magasra állította a mércét" – magyarázkodik a volt családügyi miniszter. Lehet, hogy ez tényleg nem üti meg az elvárt szintet. Jók és gonoszok harcáról van ugyanis szó, az egyik oldalon csak jók, a másik oldalon pedig csak gonoszak – ilyen egyszer? a képlet. Az elhangzottak alapján az egyházpolitika lényegét a következő harrachi mondatban lehetne összesűríteni: "A rendszerváltás után hosszú idegig nem illett az egyházakat kritizálni. Most szalonképessé vált az egyházellenes szöveg." Az egyházat természetesen most is üldözik, tudhattuk meg, és több évvel ezelőtti mondását ismételte meg a képviselő akkor is, amikor azt hangsúlyozta, hogy nincs rend az országban. 

A rendezvény nagyobb részére maradt annak taglalása, hogyan lehet megszerezni a hatalmat 2006-ban. Kerényi szerint "minden áron", akár úgy is, hogy "szőröstül-bőröstül" megvesznek és jó pozícióba juttatnak bizonyos személyeket. Harrach viszont többször is felhívja a figyelmet arra, hogy nézete szerint Ron Werber óta csak a kampánytechnika számít, és ezt kell a jobboldalon a tökéletesség szintjére fejleszteni. Kérdésre reagálva felmerül a jobboldal megosztottságának – a Fidesz, az MDF, a MIÉP közötti árkok szavazatok szempontjából hátrányos – problémája, de egy polgári körös hozzászólásából azt is megtudhatjuk, hogy egyesek már vásárolják a narancssárga színezet? öltözékeket, hogy a következő évben narancssárga ruházatukkal hozzák meg a Fidesz és a jobboldal számára a bűvös 1,5 milliót meghaladó szavazatokat. Az MSZP 2002-es sikerére hivatkozva továbbá úgy tűnik, mégsem áll távol az előadóktól az anyagiak kérdése, 2006-ban ugyanis – mint elhangzott – "szociális indokokkal" kell az embereket arra motiválni, hogy elmenjenek szavazni.

Olvasson tovább: