Kereső toggle

Elfogytak az SZDSZ témái

Identitásproblémák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még több abortusz, még több eutanázia, még több melegjog. Úgy tűnik, mindössze ennyire futja az SZDSZ-nek arra a kihívásra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök több liberális témában átvette a kezdeményezést. Az elmúlt napokban többen is felvetették, hogy "kiürültek" a liberálisok, veszélyben az SZDSZ. Információink szerint a szabaddemokraták vezérkara afféle összesküvést lát a felvetések mögött. Kuncze Gábor és Hiller István. Barátok és riválisok Fotó: V. SZ.

A baloldal és a liberálisok közös rémálma a 2006-os választásokon esetlegesen elért 4, 6 százalékos szabaddemokrata eredmény. Többen felvetették, köztük a liberális hangvétel? Magyar Narancs, hogy a kormányváltás az SZDSZ-t nehéz helyzetbe hozta: a miniszterelnök-jelöltté választása pillanatától aktívan politizáló Gyurcsány Ferenc fellépésének hatására előbb csak a média vesztett az SZDSZ iránti érdeklődéséből, később viszont a liberálisok hagyományos témái kezdtek visszaköszönni a kormányfő vagy egy-egy szocialista politikus retorikájában. Gyurcsány állást foglalt a levéltári iratok teljes nyilvánossága mellett; frontot nyitott a jobboldallal összefonódott történelmi egyházak közéleti szerepvállalása kérdésében; kilátásba helyezte az adórendszer gyökeres reformját. Az írásokban előkerült az MSZP–SZDSZ közös lista kérdése, annak esetleges elkerülése céljából, hogy 2006-ban a liberálisok megbotoljanak az ötszázalékos küszöbben, újra hatalomba segítve a jobboldalt. 

A SZDSZ felső vezetésében, annak ellenére, hogy több fórumon már a párton belül is vitatéma ez a kérdés, összehangolt támadást sejtenek a cikkek megjelenése mögött. Úgy értesültünk, hogy múlt hétvégén, az országos tanács ülésén is ez volt a fő téma. A pártvezetők új arcokat és erősödő identitás-megjelenítő kampányt ígértek a jelenlevőknek. 

"Nem készül senkivel közös lista állítására a Szabad Demokraták Szövetsége a parlamenti választásokra – jelentette ki Kuncze Gábor pártelnök az ülés után. Mint mondta: "Amíg én vagyok a párt elnöke, addig közös listán az SZDSZ nem fog indulni senkivel, egész egyszerűen azért, mert a liberális szavazókat képviseli, és a liberális szavazó számára biztosít önálló képviseletet a magyar politikai életben."

A pártelnök külön kitért a Gyurcsány Ferenc által "használt" liberális témákra. Véleménye szerint egyáltalán nem baj, ha a miniszterelnök is elfogadja a kisebbik kormánypárt javaslatait. Éppen ellenkezőleg: Kuncze Gábor reméli, hogy olyan további liberális követelések is megvalósulnak, mint az egészségügy reformja, vagy az ügynökkérdés egyik eleme, az SZT-tisztek névsorának nyilvánosságra hozatala.

Ennek ellenére az SZDSZ fokozza a január végén elkezdett kérdőíves kérdezésre alapuló kampányukat. Mint ismeretes: tíz témakörben 44 kérdést tartalmazó "liberálisérték-tesztet" a
www.azenorszagom.hu internetes oldalon lehetett és lehet kitölteni. A kérdések többek közt az eutanázia, a családon belüli erőszak, a melegek, a drogok, a kisebbségek, az egyházak és az őssejtkutatás témakörére vonatkoznak. A napokban erre alapulva óriásplakát-kampány vette kezdetét, azonban félő – hiszen a közérdeklődésre inkább számot tartó témákat az MSZP is viszi –, hogy az SZDSZ saját és kizárólagos témájának csak a melegjogok és az abortusz kérdése marad.

Olvasson tovább: