Kereső toggle

Interjú Révész Máriusszal, a Fidesz szóvivőjével

Komoly nézeteltérés nincs

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Amikor felmerült Gyurcsány Ferenc mint Medgyessy lehetséges utóda, a Fideszből többen úgy fogalmaztak: a váltás egy lottó ötössel érne fel a Fidesz számára. Most is így gondolják? 

– Előfordul, hogy az ember elmegy egy esküvőre és látja, hogy nagyon nagy bajok jönnek: a férfi alkoholista, a nő hárpia lesz, elhízik, szóval iszonyú konfliktus várható. De egy esküvőn ezt nem mondhatja el az ember. A Gyurcsánnyal kapcsolatos jelenség is valami ehhez hasonló: az emberek a váltás pillanatában reménykednek a javulásban. És Gyurcsány Ferenc él is e helyzet előnyeivel: folyamatosan szerepel, beszél és beszél. Ezzel a taktikával egy ideig el lehet odázni a valódi problémákkal történő szembenézést, de nem a végtelenségig. 

– Tehát továbbra is lottó ötösnek tartják a miniszterelnök személyét?

– Igen, mivel ezek a show-lufik, a bulvárpózolások egy idő után szükségképpen kipukkadnak. Nehéz helyzetben van az ország. Ne felejtsük el, 2002-ben az unióhoz csatlakozó államok között az elsők közé soroltak minket, míg most minden elemzői vélemény szerint az utolsó helyen állunk. Ott tartunk, hogy már a nem EU-tag Bulgária is hamarabb tervezi az eurót bevezetni, mint mi. Mivel a kormány továbbra sem az érdemi kérdésekkel foglalkozik, előbb-utóbb szükségszerűen összeomlik ez a propagandakormányzás. 

– A hatalom szempontjából az a kérdés: mikor? Mi van, ha 2006-ig kitart a lendület?

– Nem tud, már most sincs igazi lendület. Az időközi választásokon a Fidesz 70 százalékot szerzett Nógrád megyében, és Sopronban is hihetetlenül megverte a szocialista jelöltet. Önkormányzati választásokon olyan helyeken nyerünk sorra, ahol soha az életben nem volt fideszes jelölt, most mégis a szavazatok kétharmadát kapta a jelöltünk. 

– Nem önámítás ezekkel az adatokkal érvelni? Szerdán a Magyar Nemzet címlapon hozta, hogy megújítják a Fidesz politizálását, és cáfolta, hogy komoly viták lennének a párt vezetői között. Számomra ez azt jelenti, hogy az eddigi politika nem vált be, és komoly viták vannak a vezetők között. 

– Komoly nézeteltérés nincs. Vita abból fakadt, hogy a jobboldali törzsszavazók egy jelentős része, különösen a kormány aljas kettős-állampolgársági kampánya után, a mostaninál jóval radikálisabb politizálást várnak a Fidesztől. De látni kell, hogy amennyiben a Fidesz radikalizálódik, akkor nem tudja megszólítani a mérsékelt és bizonytalan szavazóréteget. Márpedig mi hárommillió szavazót szeretnénk magunk mellé állítani, ami még 70 százalékos részvétel mellett is bőségesen elegendő. Ez a bizonytalan választók megnyerése nélkül nem megy, ezért mi igyekszünk konkrét témákat a politikai vita középpontjába állítani. Az MSZP is tudja, hogy kormányzati teljesítményükkel nem nyerhetnek, ezért az az érdekük, hogy olyan erős politikai szembenállás jöjjön létre, ami esetében már nem a kormányzati teljesítmény alapján döntenek az emberek. Egyébként az EU parlamenti választások során is felmerült, miért nem vagyunk keményebbek,
agresszívabbak, miért nem válaszolunk sokkal határozottabban az MSZP "hazugsággyáras" kampányára. Az eredmény azokat igazolta, akik azt mondták: nem kell felvenni a kesztyűt, a hétköznapi gondokkal és azok megoldásával kell foglalkozni. 

– A kettős népszavazás eredménye viszont nem igazolta vissza a taktikát.

– Mi ezt a politikai csatateret nem kerestük, hanem adódott egy helyzet, amiben a Fidesz – morális alapon – nem adhatott más választ, mint igent. Bizony van úgy az életben, hogy egy erkölcsi alapon meghozott döntés rövid távon nem tűnik kifizetődőnek, mégis az igazán fontos kérdésekben csak így szabad dönteni. 

A szocialisták nem csak a külhoni magyarok lelkében ejtettek mély sebet, hanem magukon is. Hamarosan lecsillapodik a győzelmi eufória, és évekig nem fogják tudni rendezni a viszonyt a határon túliakkal, és nem vész a feledés homályába, hogy a szélsőséges, Európában szalonképtelennek számító pártokat idézte a kampányuk. Meggyőződésem, hogy hosszabb távon ebből a helyzetből rosszul fognak kijönni. 

– Mely tényezőket tartja kulcsfontosságúnak a Fidesz 2006-os győzelméhez?

– A Fidesz nagyon jelentős szerkezeti átalakuláson ment át, három-négyszeresére bővült a létszáma. Megvan a lehetősége, hogy a saját csatornáinkon keresztül minden választóhoz el tudjon jutni. 1998-ban a mostaninál sokkal nehezebb helyzetben nyertünk. Az akkori média jóval kiegyenlítetlenebb volt a mainál, és a Horn-kormány sem nyújtott olyan csapnivaló teljesítményt, mint a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány. Ráadásul a Fidesznek a választókörzetek döntő többségében már megvan a jelöltje, míg a kormánypártok még hozzá sem kezdtek ehhez, ami az ottani viszonyokat ismerve, lefizetések, megerőszakolás, azért nagy feladvány lesz. 

– A kormányok viszont jelentős osztogatással szokták maguk mellé állítani az embereket, különösen a választás évében. 

– Gyurcsányék nincsenek abban a helyzetben, hogy osztogathassanak, ez ügyben már elérték a határt. Az EU azt kéri, hogy csökkentsük a költségvetési hiányt, mert ellenkező esetben vagy a forint omlik össze, vagy további kamatemelésre lesz szükség, mindkettő rossz a magyar gazdaságnak. 

A szocialisták egyetlen hatékony eszköze az lehet, ha félelmet ébresztenek a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben. Ezért foglalkoznak kormányzás helyett állandóan a
Fidesszel, és ezért játsszák az ellenzék ellenzéke szerepét. A választásokon az döntő lesz, hogy mekkora a Fidesz elutasítottsága. 

– Mások szerint viszont a kérdés úgy fog szólni: Gyurcsány vagy Orbán? És jelenleg Gyurcsány nagyságrenddel aktívabbnak tűnik Orbán Viktornál, felvállalja a nyílt konfrontációt, ráadásul a személyes népszerűség terén is minimum behozta a Fidesz elnökét. 

– Gyurcsány úr valóban mindenütt szerepel, beszél és beszél, de egy idő után ez unalmassá válik. Az embereket az érdekli, mi lesz az életükben: emelkednek-e az árak, elvesztik-e a munkájukat, visszakapják-e az ÁFÁ-jukat, bezárják-e a gyereke iskoláját. Gyurcsány Ferenc és kormánya ezeket a kérdéseket úgy akarja elkerülni, hogy eltereli a figyelmet: ezért megy a Szulák-show-ba, ahol legyőzi a halált, ezért pózol, díszeleg a különböző bulvárlapokban, ezért tegeződik, bratyizik a közönségével. Ez ideig-óráig működik, de aztán mégis az lesz a kérdés, hogy milyen eredményeket tud felmutatni a kormány. Nem hiszem, hogy Orbán Viktornak a bulvármédiában, és a showműsorokban kellene versenyeznie Gyurcsány Ferenccel. Neki komoly kérdésekben kell megnyilvánulnia, és meg kell adni a súlyát, amikor megszólal.

Olvasson tovább: