Kereső toggle

Sajátnak titulált lelkészeivel kampányolt a MIÉP

Csurka utolsó papjai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A bőrfej? Magozott Cseresznye nev? zenekarban is fel-feltűnik időnként Sárdy Barbara énekesnő, a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltje. A novemberi időközi választásra készülő párt – a Sopront eddig képviselő Szájer József uniós képviselőként a továbbiakban nem lehet tagja a magyar parlamentnek – a napokban a tradicionális egyházak vezetőivel kampányolt. Gyűlésükön a Sopront "fenyegető hites veszély" is szóba került.Színpadon a MIÉP sztárjai: Csurka, papok, Barbara. Időközi show Fotó: Uzoni P.

Nagy bajban van a MIÉP. Október 23-ai, szokásos megemlékezésükre már csupán négyezer "mélymagyar" volt kíváncsi a Hősök terén, és a párt vezére is láthatóan megrendült testi-lelki állapotban ismételte a már jól ismert judeofób paneleket. Soproni rendezvényükre nagy jóindulattal is csak kétszázan gyűltek össze a város legforgalmasabb díszterén. A színpadon otthonosan mozgó Sárdy Barbara itt sem rejtette véka alá dalnoki talentumait, bár elnöke, Csurka István végig mint "teljesen elfogulatlan, ígéretes egyetemistát" emlegette. Az énekesnő elmondása szerint a kopogtatócédulák gyűjtése során azzal a számára sajnálatos ténnyel volt kénytelen szembesülni, hogy már ebben a városban is "milyen nagy teret nyert a Hit Gyülekezete". Ezért is érezte fontosnak, hogy ezekben a vészterhes időkben, amikor a magyarság és a "történelmi" egyházak koncepciózus ellehetetlenítése zajlik, legalább az ő megemlékezésükön jelen legyenek azok helyi vezetői. 

Ezt követően a soproni radikális magyarok fokozódó téblábolása közepette előbb a katolikus, majd a református és az evangélikus egyház helyi vezetőinek igehirdetése töltötte be a díszes teret. A beszédek alatti zavart mocorgás talán legkézenfekvőbb magyarázata az lehetett, hogy a Jeruzsálemet sirató Jézus, illetve Mózes hosszan idézett szavai kissé idegenül csengtek ebben a közegben. A papok után újra a közönség elé álló Sárdy diák-énekes-jelölt azonban nem zavartatta magát, sőt, hogy az egyházi méltóságok prédikációi után következő profán, politikai témában is fenntartsa a patetikus hangulatot, ő maga is a Bibliával fűszerezte mondandóját. 

Csurka István gyakorlatilag a két nappal később esedékes, a Hősök terére megkomponált beszédének főpróbáját tartotta Sopronban, és különösen az a rész sikerült látványosra, amikor a keresztényi szeretet jegyében, dühtől elfúló hangon ecsetelte, hogy szikrányi bosszú sincs a szívében, és mindenkinek meg tud bocsátani, aki "őszintén bocsánatot kér, és tesz valamit a nemzetért". "De hol van ezek között egy ilyen?" – adta tanújelét ordítva Csurka abbéli keserűségének, hogy nincs kit feloldozni, majd az előtte felszólaló egyházi vezetőket a MIÉP lelkészeinek nyilvánítva kijelentette: "Velünk az Isten, de Magyarország csak akkor fog örökké élni, ha hiszünk magunkban."

Bíróság előtt a Gede testvérek

A héten folytatódott a hazai szélsőjobboldali irodalom legkeresettebb forgalmazói ellen indított büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A Gede testvérek a saját magukról elnevezett kiadó által terjesztett öt antiszemita reprint könyv kapcsán kerültek a Fővárosi Főügyészség látóterébe, és közösség elleni izgatás vádja alól kell magukat tisztázniuk. Sándor és Tibor a bíróság előtt tagadták bűnösségüket, és kijelentették, hogy az általuk forgalmazott náci irodalom megdönthetetlen tényeket leplez le, ezért cseppet sem uszító, sőt kifejezetten önvédelemre serkentő, többségükben tisztán történelmi jelleg? kordokumentumok, és csak annyiban szólnak a zsidóságról, amennyiben azok felbukkantak a történelem színpadán. 

Miután a bíróság által ismertetett szakértői véleményben Dessewffy Tibor szociálpszichológus a gyűlöletkeltésre és uszításra alkalmasnak minősítette a könyveket, a Gedék kifejezték rendíthetetlen elkötelezettségüket kiadványaik szellemiségével kapcsolatban, Dessewffyt pedig a nemzet ellenségének nevezték. Elsőfokú ítélet november végén várható. 

Néhány könyv a Gede testvérek gondozásában:

Bosnyák Zoltán: Magyarország elzsidósodása 

Jean Boyer: Népeink legádázabb ellenségei

Benito Mussolini: A fasizmus doktrínája

Egon Van Winghene: Hová tegyük a zsidókat? 

Marschalkó Lajos: Gömbös Gyula, a fajvédő vezér

Olvasson tovább: