hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iskolák a láthatáron
Tanévnyitók civil összefogásból

2004. 09. 06.
Szeptember elsején országszerte megnyíltak az iskolák kapui, és elkezdődik egy újabb, munkás tanév az általános és középiskolások számára. Ritkább eset, ha az új kezdet egy egész oktatási intézményre érvényes, és új iskola nyitja meg kapuit Magyarországon. Debrecenben idén ez történt. A Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolát tavaly alapította a Hit Gyülekezete, az idei tanévkezdésre pedig már saját épületbe is költözhetett az egyéves intézmény. Az új iskolaépület ünnepélyes átadására egy szintén nagyszabású tanévnyitó keretei között került sor, melyen az ünnepi beszédek mellett az iskola diákjai énekes-táncos produkcióikkal szórakoztatták az egybegyűlteket. 



Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az iskolaavatón Fotó: Hetek

A Huszár Gál Iskola nemcsak azért kivételes, mert egy csökkenő létszámú társadalomban jött létre, ahol iskolabezárásokról egyre gyakrabban hallhatunk, hanem azért is, mert – egyházi iskoláról lévén szó – önkéntes adományokból született, egy fillér állami támogatás nélkül. Az iskola ezáltal kiváló példát szolgáltat arra, hogyan lehetséges
megvalósítani az önfenntartó egyházmodellt. "Az ilyen jelentős mérték? áldozathoz természetesen nem kevés hit szükséges az intézményt fenntartók és az adakozók részéről egyaránt" – hangsúlyozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, aki szintén jelen volt az új iskolaépület átadásánál. Beszédében üdvözölte azt a kezdeményezést, amit az iskolaalapítás jelent: a politikai-gazdasági nehézségek ellenére ugyanis az építő, az újra törő, nemes emberi erőfeszítést képviseli, mindezek mellett pedig Debrecen városának történelmi hagyományaiba is illeszkedik a protestáns szellemiség? oktatási intézmény életre hívásával. Kiemelte továbbá azt is, hogy az iskolaalapítás folyamatát nagyban elősegítette az olyan politikusi magatartás, amely – ha jelentős mértékben előmozdítani nem is képes – de élni hagyja és támogatja az effajta kezdeményezéseket. Az iskolaavató ünnepség legvégén a polgármester kezdeményezésére az ifjú növendékek is kaphattak egy-egy részt a nemzeti szín? szalagból, amely majd az eljövendő generációkat is emlékeztetheti arra, hogy az iskola egy közös, nem mindennapi erőfeszítés gyümölcse.

Általános iskola Pécsett is

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!