hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kettős állampolgárság a gyógyír
Magyarok Világszövetsége: célegyenesben a népszavazás

2004. 07. 05.
Több mint kétszázezer aláírás gyűlt össze a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kezdeményezésére. Az akció célja, hogy a kettős állampolgárság kérdésében ügydöntő népszavazást írjon ki a köztársasági elnök. A javaslat komolyan megosztja a pártokat, illetve a határon túli magyarok képviselőit is.



Aláírásgyűjtés a fővárosban. Összejött Fotó: Somorjai L.

Pénteken adják át az Országos Választási Bizottság székháza előtt azokat az aláírásokat, melyeket a kettős állampolgárság ügyében gyűjtött össze az MVSZ. A márciusban indított kezdeményezés alapján július első napjáig kellett volna összeszedni a kétszázezer aláírást, ezt azonban már az elmúlt vasárnapra teljesítette a szövetség. Az ívek leadása után az Országos Választási Bizottságnak 45 napja lesz az érvénytelen aláírások kiszűrésére, majd az Országgyűlés elnöke a parlament következő ülésnapján a képviselők elé terjeszti az ügyet. A jogi procedúrák lezajlása után a köztársasági elnöknek 90 napja marad a referendum kiírására. A kettős állampolgárság kérdéséről és a referendum további sorsáról kérdeztük Patrubány Miklóst az MVSZ elnökét. "Mint a népszavazás kezdeményezőjének, nem lehet más az elvárásom, mint hogy ezt a népszavazást kiírják, és azon Magyarország polgárai megszavazzák az indítványt – fogalmazott az elnök. Ezzel a döntéssel két sérelmet lehetne orvosolni a határon túli magyarokkal szemben: az első 84 évvel ezelőtt érte az egész magyar nemzetet, amikor elcsatoltak több mint 3 millió magyart, sőt az akkori nagyhatalmak megtagadták az elcsatoltaktól a népszavazás lehetőségét. A másik orvosolható sérelem Patrubány szerint Magyarország EU-csatlakozása: "Tavaly egy ügydöntő népszavazást butítottak rá a nemzetre a politikusok, amivel mintegy áthárították a felelősséget a választópolgárokra egy olyan kérdésben, amit nem is ismertek. Mégpedig abban, hogy az EU-csatlakozási szerződés megszavazásával újabb vasfüggöny került a határon túli magyarság elé. Ukrajna és Szerbia esetében schengeni szigorral, míg Erdély esetében erősen korlátozták a lehetőségeket az anyaországban való tartózkodás esetén, illetve a román hatóságok olyan pénzösszeget követelnek a határátlépéshez, ami szinte megfizethetetlen." Az MVSZ elnöke reméli, az őszi népszavazáson mindkét kérdésben kiköszörülik a választók a csorbát. 

"A kettős állampolgársággal kapcsolatban az alapvetően jó megoldás az európai unióhoz való csatlakozás – nyilatkozta lapunknak Szent-Iványi István, az európai integrációs bizottság elnöke. – Ha Románia csatlakozik az unióhoz, az erdélyi magyarok többsége uniós állampolgárként mindent megkap, amit a magyar állampolgárság biztosít" – vélekedett a politikus. Azon államok vonatkozásában viszont, melyek nem lesznek a közeljövőben az EU tagjai, egy népszavazás sem fog semmilyen változást eredményezni – tette hozzá. "Ukrajna vagy Szerbia estében is csak akkor volna elképzelhető a kettős állampolgárság bevezetése, ha a többségi nemzettel valamiféle megállapodás születne, azonban a jelenlegi politikai légkörben erre nincs esély."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!