hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindenki az adócsökkentés mellett
Újra megígérték

2004. 06. 06.
Az adócsökkentés ígéretével kampányol az SZDSZ. A liberális párt az országgyűlési képviselőket – pártállástól függetlenül – meghívta az általuk kidolgozott úgynevezett Adó Charta Parlament elé szervezett nyilvános aláírására.



Draskovits Tibor támogatja az SZDSZ-t. Kampány vagy valóság? Fotó: MTI

A szabaddemokraták a chartában négy érvet soroltak fel az adócsökkentés mellett, miszerint az adók csökkentésével az állam kevesebb, az emberek több pénzből gazdálkodhatnak; az adócsökkentés növeli gazdaságunk versenyképességét; a kiszámítható adócsökkentés stabilitást kölcsönöz gazdaságpolitikánknak; az adócsökkentés kisebb államhoz vezet. Az SZDSZ arra kívánta rávenni a képviselőket, hogy aláírjanak egy három pontból álló fogadalmat: "Vállaljuk, hogy folyamatosan csökkentjük az emberek adóterheit. (…) Vállaljuk, hogy az állam újraelosztó szerepét csökkentjük. (…) Vállaljuk, hogy az Európai Parlamentben uniós szinten is fellépünk az adócsökkentésért."

A sajátos sajtótájékoztatón megjelent Draskovics Tibor pénzügyminiszter is, aki szintén támogatta az adók csökkentését. Elhangzott: a minisztérium tervei szerint az elkövetkező négy évben mintegy 1000 milliárd forinttal csökkennek a közterhek. 

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője nyílt levélben köszönte meg az SZDSZ meghívását a charta aláírására. A procedúrán történő személyes jelenlétük hiányát azzal indokolta, hogy a "szocialista képviselők többsége a mai napon is választókörzetében vállal szerepet a június 13-ai választást megelőző programokon". A politikus kifejtette azt is, hogy a szocialisták is a közterhek csökkenését a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez vezető fontos eszköznek tartják. 

"Ugyanakkor mi, szocialisták a felzárkóztatást, az igazságtalan esélykülönbségek csökkentését, a nehezen élők, a társadalmi vagy települési hátrányokkal küszködők emelkedésének segítését tartjuk a legfőbb prioritásnak. Az adócsökkentés számunkra tehát nem minden más célt felülíró, egyetlen és legfőbb prioritás, hanem fontos és elodázhatatlan eszköz e célok eléréséhez. Ennek az értékrendnek megfelelően tartjuk meghatározhatónak az adócsökkentés mértékét és módját is" – írta Lendvai Ildikó. 

A kampányeseményen megjelent a Fidesz képviselője. Szijjártó Péter országgyűlési képviselő elmondta: frakciója nem támogatja egy olyan párt kezdeményezését, amely kétéves kormányzati szereplése alatt húszszor szavazott meg adóemelést és három új adónem (ökoadó, energia- és innovációs adó) bevezetését is támogatta. Eközben az SZDSZ-es miniszterek mindösszesen egyszer szavaztak adókönnyítés mellett, amikor a kormány a Matáv Rt. részére biztosította azt a 3,2 milliárdos adókedvezményt, amely mára oly sok port kavart a politikai élet tisztaságával kapcsolatban – tört borsot a liberális képviselők orra alá Szijjártó. 

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője egy vidéki sajtótájékoztatón kifejtette: az SZDSZ és a többi párt is, azzal bizonyíthatná az adócsökkentés melletti elkötelezettségét, ha támogatná a demokrata fórum által az örökösödési illeték – köznevén "haláladó" – eltörlését célzó törvényjavaslat elfogadását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!