Kereső toggle

Végső búcsú Nagy Richárdtól

Az ő emléke kötelez

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Katonai tiszteletadással temették el Nagy Richárd hadnagyot, aki Irakban vesztette életét múlt hét csütörtök hajnalban. A zagyvarékasi katona egy bombamerénylet áldozatául esett el az Al-Hillah-i tábor közelében. A merénylet körülményeit öttagú vizsgálóbizottság tárta fel, melynek megállapítása szerint a magyar kontingenst nem terheli felelősség az esetért, illetve abban a helyzetben a támadás elhárítása lehetetlen volt.Gyászszertartás díszőrséggel Fotó: MTI

A hazai közvélemény reakcióját a TV2 Napló cím? műsora mérte eddig, aminek alapján a szavazók közel kilencven százaléka elutasítja az iraki misszióban való további szerepvállalást. Lapunknak nyilatkozó, Irakot megjárt "veteránok" viszont azt állítják, ez az eset egy katonát sem tántorít el a szolgálattól. "Nem ismerek senkit sem, akinek ettől a tragédiától megváltozott volna a véleménye, és túl kockázatosnak találná a kint tartózkodást. Éppen Richárd miatt kötelességünk helytállni, az ő emléke kötelez minket erre"– mondta a Heteknek egy magyar katonatiszt, aki márciusban tért haza Al-Hillahból.

Háborús áldozatok

1973. 04. 09. 

DÉL-VIETNAM

Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a bizottság magyar tagozatának két tisztje, Dylski Aurél határőrszázados és
Cziboly Csaba főhadnagy, valamint további hét – indonéz, kanadai, vietnami és amerikai – katona életét vesztette. 

1995. 10. 13.

CSECSENFÖLD

Groznij közelében közlekedési baleset következtében megsebesült Mészáros Sándor, a csecsenföldi EBESZ-misszió vezetője, amikor kocsija felborult, miközben meg-próbált kikerülni egy vele szembejövő kamiont. 

1996. 03. 09. 

ABHÁZIA

Aknára futott egy ENSZ-megfigyelő járőr gépkocsija. A robbanás következtében egy bangladesi alezredes életét vesztette, a járőr magyar őrnagy-parancsnoka és a grúz tolmács súlyosan megsebesült. 

1996. 03. 28. 

HORVÁTORSZÁG

Az Okucani mellett táborozó magyar műszaki alakulat egyik huszonkét éves katonája a magyar IFOR-bázis gépjárműjavító műhelyében életveszélyes sérülést szenvedett, amikor a mögötte javított Kamaz teherautó ismeretlen okokból elindult, őt pedig a munkapadhoz nyomta. 

1996. 08. 11. 

CIPRUS

Tizenkét békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben, amikor a katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni. 

1997. 10. 23.

CSECSENFÖLD

Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat két munkatársát csecsen fegyveresek túszul ejtették a szeretetszolgálat grozniji irodájában. Kilenc hónapon át túszként tartották fogva őket, végül 1998. július 25-én a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket. 

1998. 02. 18. 

KÖZEL-KELET

A Sínai-félszigeten egy közúti balesetben két magyar békefenntartó katona életét vesztette, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt. 

2001. 10. 08. 

ABHÁZIA

Az abház főváros, Szuhumi közelében – feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok – lelőttek egy járőröző Mi–8-as helikoptert.
A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese. 

2003. 03. 30. 

AFGANISZTÁN

Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét. Személyi sérülés nem történt. 

2003. 12. 06. 

IRAK

Támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet. Senki nem sebesült meg közülük. A magyar katonák 2003. augusztusi Irakba érkezése óta ekkor már több incidens is történt, de eddig senki sem sérült meg. 

2004. 02. 18. 

IRAK

Az iraki Hillában a többnemzetiség? hadosztály magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie támaszpontja ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre: a merénylők két gépkocsival akartak betörni a tábor területére. A detonáció következtében a magyar szállítózászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, és
a szétrepülő ablakszilánkok több embert megsebesítettek. A robbanás következtében több lakóház is összeomlott. A támadásban tíz magyar katona – közülük kettő súlyosan –, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, tizenegy iraki polgári személy pedig életét vesztette.

Olvasson tovább: