hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes üzem
Megfenyegetett politikusok

2004. 01. 26.
Az elmúlt napokban több országos politikus, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök is életveszélyes fenyegetéseket kapott. A kormányfő őrzését megerősítették, azonban a "szimpla" politikusoknak csak különleges esetekben jár személyi védelem. Ugyanakkor a fenyegetések túlnyomó része biztonsági szempontból "komolytalannak" mondható.



A kormányfő védelméről a Köztársasági Őrezred gondoskodik Fotó: MTI

"Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozása idején már nem lesz a köztársaság miniszterelnöke" – áll abban a kézzel írt fenyegető levélben, amelyre hétfőn bukkantak rá a miniszterelnök postájában. Az üzenetben aláírásként "Budapest Polgári Körök" szerepel, az utolsó mondat pedig a következő: "Elegen vagyunk, Hajrá, magyarok, hajrá Magyarország!" Az ügyben vizsgálatot kezdett a Köztársasági Őrezred. Álláspontjuk szerint az aláírás megtévesztés lehet, hiszen a fenyegető üzeneteket a tapasztalatok szerint névtelenül, vagy más nevében szokták megírni. Ezt támasztja alá az is, hogy a polgári körök nyilvántartását végző Demokrácia Központ szerint nincs Budapest Polgári Körök elnevezés? szervezet. "Szomorú vagyok, hogy az indulatossá vált közéletben politikai nézetbeli különbségeket a 21. században az európai Magyarországon egyesek így, ilyen stílusban akarnak rendezni" – nyilatkozta a történtek kapcsán a miniszterelnök, akinek a védelmét egyébként a Köztársasági Őrezred megerősítette. 

A miniszterelnökhöz hasonlóan állandó védelem jár a közjogi méltóságoknak, vagyis a köztársasági elnöknek, az Alkotmánybíróság elnökének, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek, valamint az Országgyűlés elnökének. Az ő esetükben minden fenyegetést komolyan vesznek, még azokat is, amelyek nyilvánvalóan nem jelentenek konkrét veszélyt.

Az elmúlt napokban több kormánypárti képviselő is kapott fenyegető üzeneteket. A szabaddemokrata Gusztos Pétert az egyik napilapban a Tilos Rádió-ügyről megjelent írása miatt fenyegették meg életveszélyesen: az újság online változatának fórumán egy névtelen hozzászóló a konkrét napot is megjelölte a merényletre. Üzenetében Gusztos mellett a vele egy oldalon publikáló újságíró is célpontként szerepelt. Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét a lakásán hívta fel egyik hajnalban egy ismeretlen férfi, aki "nyilvánvalóan a Tilos Rádió elleni tüntetésen történt izraeli zászlóégetésre utalva" mocskolódóan megfenyegette.

Az országgyűlési képviselőknek nem jár a Köztársasági Őrezred védelme. Az ORFK sajtóosztályának közlése szerint amennyiben fenyegetést kapnak, az ügyet a rendőrség vizsgálja ki, és ha az ügy súlya ezt megkívánja, rendőri védelmet rendelnek ki a megfenyegetett személy mellé, illetve az Ügyészségi Nyomozóhivatal is vizsgálatot kezdeményez. A tájékoztatás szerint az elmúlt hetek esetei kapcsán nem rendeltek egyik képviselő mellé sem rendőri védelmet, és a hasonló esetek túlnyomó többségében erre szintén nem kerül sor. A Legfőbb Ügyészség szóvivője pedig szintén arról számolt be, hogy egy ügyben sem kezdtek nyomozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!