Kereső toggle

Játék határok nélkül

Brókerszínház-bizottság: röhögőgörcs

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tóth Károly a bizottsági terem előtt, egyik kezében az elmaradhatatlan füstölgő cigarettájával, másikban egy mobillal adja a jelentést:

"A fideszesek már itt vannak, de a meghívottak lent a kapuban vacognak, mert nem gondoskodtak nekik belépőről. Intézkedtem, Demeterék ezt is nekünk köszönhetik. Simon még nem ért ide, siessetek." 

Az utolsó szóból derül ki, hogy vélhetően Wiener György szocialista alelnökkel beszélt, aki a kezdésre egy dugó miatt nem ért ide. Úgy tűnik, nincs szerencséje a bizottsággal, már az előző ülésre sem volt tökéletes az "érkezése". Éppen vizsgáztatott a Debreceni Egyetemen, kérte ugyan a fideszes elnököt, hogy ne aznap legyen ülés, de kérése teljesítetlen maradt. Az ülésen, melyet a kormánypárti oldal puccsot emlegetve hagyott ott, kilenc ellenzéki személyt hallgattak meg – köztük olyan "nagyágyúkat", mint Orbán Viktort vagy Pintér Sándor. A Fidesz egy szuszra "kimentette" politikusait a bizottságból.Tóth Károly. "Még egyszer nem vernek át bennünket " 

"Még egyszer így nem vernek át bennünket, arról gondoskodom" – feleli a múltat firtató kérdésemre kissé feszülten Tóth Károly. 

Demeter Ervin fideszes elnök eközben beinti a "közönséget": képviselők, szakértők, állami cégek meghívott vezetői és siserahadként az újságírók. Wiener – s ezt még csak mi tudjuk – még nem érkezett meg. 

Kezdődik a jelenlevők számbavétele. A szocialisták igyekeznek Wienert helyettesíteni, de kiderül, hogy az erről szóló dokumentáció nem lett leadva a titkárságra. Helyzet van, többségben az ellenzék. 

Tóth újra a telefonhoz gyúl: "Nincs leadva a megbízásod…"

"Képviselő úr, ne telefonáljon, vagy menjen ki" – szól rá pedagógiai célzattal Demeter Ervin, a civilben egyébként matektanár Tóthra, s elkezdi sorolni, hogy kiket "hallgatnak" ki aznap. Tóth Károly tiltakozásul már szólásra is emelkedne, de beviharzik Wiener György alelnök, és tőle szokatlan vehemenciával mindenki szavába vágva bejelenteti: "Nincs a bizottságnak napirendje, törvénysértés, a demokrácia megcsúfolása zajlik." Megérkezett. 

A hétköznapokban meglehetősen joviális alelnök Demeter tevékenységét kerek perec alkotmány- és házszabályellenesnek minősíti. 

"Alelnök úr, nem adtam meg a szót, rendreutasítom!" – vág vissza Demeter. 

"Elnök úr, az Ön rendreutasítását visszautasítom…"– érkezik a reakció a címzettől. A jelenet, amely még legalább négyszer ismétlődik meg öt perc alatt, a jelenlevők többségét egyre hangosabb nevetésre serkenti. A növekvő "zaj" hatására az elnök és az alelnök egymás szavába vágva, egyre hangosabban érvel. 

Az addig meglepően higgadt Répássy Róbert hangosan odaszól Wiener Györgynek, hogy "ne kiabáljon ez az úr már itt", aki erre Tisza Istvánt emlegetve kérdezi, hogy "talán ki akarnak vezettetni?"

Répássy megjegyzi: "Nem jó a hasonlat, mert Tisza ellenzéki politikusokat vezettetett ki." A vita egyre csak hevül.

Demeter eközben a szocialistákra támad: "Önök cirkuszt akarnak itt?!"

Wiener György – aki egyébként Demeter mellett ül – a célzással mit sem törődve, fennhangon skandálni kezdi újra és újra ugyanazt a mondatot. Valahogy így: "Ami itt zajlik, az így törvénytelen! Ami itt zajlik, az így törvénytelen! Törvénytelenség zajlik..." 

"Alelnök úr, rendreutasítom…" – jön a válasz Demetertől, de ekkor már a megfigyelési-, olaj- és Mécs-bizottságon edződött újságírók röhögésben törnek ki. A vendégek arcán a döbbenet jeleit lehet felfedezni. "Jó helyre jöttünk?" – mormogja egyikőjük az orra alatt. Demeter a helyzet tragikomikumát észlelve öt perc szünetet rendel el, és társaival gyorsan átszalad egy másik tárgyalóba. Répássy Róbert "barátságból" azért odaveti Wienernek: "Nem a Heti Hetesben vagyunk." Valóban nem. Hanem a Magyar Köztársaság Parlamentjében.Demeter Ervin beszél, Wiener György beszól Fotók: Vörös Szilárd

***

A vita tartalmi része egyébként az alábbi volt: a Fidesz szerint a bizottság az előző ülésén már elfogadta a napirendet, ezért probléma nélkül folytathatóak a meghallgatások. Az MSZP szerint viszont az ülés napirendjét az aktuális ülésen kellene elfogadni, és így nem folytatódhatnak a meghallgatások. A vita során az alkotmánytól az alkotmánybírósági határozatig, a házszabálytól kezdve az ügyrendi bizottsági ajánlásig "röpködtek" a jogszabályok. Csak a körítés volt kocsmai. Utoljára a Nagy–Chacón mérkőzésen láttam ilyet. 

Az öt perc szünet mérsékelt eredménnyel járt. Demeter elnöki pozíciójánál fogva – kormánypárti ellenkezések dacára – folytatta az ülést, és igyekezett a "vendégasztalnál" ülő állami cégek vezetőinek kérdéseket feltenni. Demeter kérte a vendégeket, hogy "vegyék úgy, mintha egy légkalapács dolgozna az ablak alatt", azaz ne foglalkozzanak a kormánypárti hangoskodókkal. 

Pechére a helyzeten Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója csavart még egyet. Ő ugyanis "együttműködési készségét" folyamatosan bizonygatva kijelentette, hogy akkor válaszol a kérdésekre, ha egyértelművé és világossá válik számára, hogy házszabályszerű, törvényes eljárásban vesz részt. Újabb vita tört ki. Demeter kétségbe vonta, hogy a vezérigazgatónak joga van ezt eldönteni. "Méltatlan, hogy politikán kívüli személyeket ilyen helyzetbe hoznak" – válaszolt higgadtan Bodnár. 

A meghívottak egymás után, Bodnár érveit "pepitában" elmondva, a méltatlan helyzetre hivatkozva kitértek a válaszadás alól. Most kellett volna egy dramaturg, hogy újra érdekessé váljon a bizottsági ülés, mert ezt követően mindenki ugyanazt mondta, a képviselők pedig elfáradtak. (Demeter meg is jegyezte, hogy "merül az akkumulátor a légkalapácsban") Az "előadás" az ülés végére "leült". A katarzis elmaradt.

***

"Hogyan jutottunk idáig" – szólhat az általános sápítozás hazánk közállapotairól. Pedig hasonló "gumiszoba-helyzet" már kialakult 1998 és 2000 között is, a Kosztolányi Dénes által elnökölt hírhedt megfigyelési bizottságban. Tehát a frakciók vezetőinek van tapasztalatuk arról, hogy egy-egy bizottságban szerencsétlen "jellemzők" összeadódása esetén milyen robbanóelegy állhat össze. Még az ülés előtt azzal a kérdéssel hívtunk fel politikusokat, hogy a bizottságba történt delegálások milyen stratégia alapján történtek?

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője a frakciója részéről
semmilyen különleges stratégiát nem tud. "Egyszerűen az történt, hogy a nyáron Szíjjártó Péterrel mi vittük ezt az ügyet. Mivel mi dolgoztunk rajta, így értelemszer? volt a jelölésünk" – magyarázta Répássy, aki szerint az MSZP már a jelöléssel le akarta "ültetni" a bizottságot: "Wiener György alelnök személye üzenetet jelentett számunkra. Annak az üzenetét, hogy az ügyrendi kérdésekhez kiválóan értő, nagy tudású, de nem annyira médiaképes személy feladata, hogy állandó ügyrendi vitákkal terelje el a figyelmet a bizottság munkájáról. A média számára se legyen érdekes a grémium, ezért a többi tag sem MSZP-s "sztárpolitikus" lett – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes. Répássy szerint az MSZP azért nem jelölt ismert politikust, mert azzal az ügy fontosságát tovább emelte volna, illetve az ügy politikai kockázata miatt olyan személyeket voltak kénytelenek jelölni, akiknek nincs mit veszteniük. 

Simon Gábor szocialista tag némileg fricskázva Répássy Róbertet, a "ki is sztárpolitikus" kérdéskör kapcsán megjegyezte: "Sem Répássytól, sem Szíjjártótól nem kell hanyatt esni. Répássyt mind az országgyűlési, mind az önkormányzati választáson legyőztem. Nálunk a delegálás egyik indoka az volt, hogy kinek van meg a C-típusú átvilágítása, hogy minél hamarabb indulhasson a bizottság munkája. " 

A fiatal miskolci ügyvéd úgy gondolja, hogy a Fidesz azért küldte az "agresszív" és "konfrontatív" politikusait (Répássyt és Szíjjártót), hogy botránybizottsággá degradálja a grémiumot. "E cél érdekében olyan emberekre volt szükségük, akik gátlástalanul és csuklás nélkül képesek áthágni a házszabályt és a törvényeket" – vélekedett Simon. 

Szerinte az MSZP nem "szürke" embereket delegált, hiszen Wiener György egyetemi tanár, szaktekintély, Tóth Károly több vizsgálóbizottságban való részvétele miatt óriási gyakorlattal rendelkezik az ilyen eljárásokban való részvétel tekintetében. A szocialista frakció nyilvánvaló célja volt, hogy ne showelőadás történjen a bizottságban, hanem komoly szakmai munka, ezért nem "bozótharcosokat" delegált – érvelt Simon Gábor. 

Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese, a bizottság tagja úgy látja: az MSZP nem akarta megégetni emblematikus politikusait a még sok rejtélyt tartogató ügyben, ezért jelölt nem annyira ismert személyeket. Hiszen hátra van még Kulcsár és Rejtő vallomása, valamint az a kérdés, hogy kik az offshore cégek tulajdonosai. A Fidesz viszont alaposan rákészült erre a helyzetre, és megy előre – fejtette ki Font Sándor, aki saját jelölését azzal magyarázta, hogy a frakciójában régóta ő viszi a pénzügyi kérdéseket. 

A bizottság egyetlen szabad demokrata tagja keresésünk idején éppen külföldön tartózkodott. Szabad demokrata forrásból úgy értesültünk, hogy a liberális párt azért nem delegált ismert politikust a bizottságba, mert a két nagy pártra "bízta" az ügy rendezését. A Hetek információi szerint több kormánypárti politikus – utólag mindenféleképpen – elhibázottnak tartja a bizottsággal kapcsolatos személyzeti politikát és stratégiát, illetve a bizottságban dolgozó képviselőik tevékenységét. Különösen azt, hogy az első ülésről kivonultak, ezzel teljesen átengedve a "kommunikációs teret" az ellenzéknek. Azóta ugyanis a bizottság tekintetében szinte csak védekező jelleg? a kormánypártiak kommunikációja.

Olvasson tovább: