hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Polgári pörök

2003. 10. 13.
A június óta hatályos, új büntetőeljárási törvény alapján pótmagánvádlói indítvánnyal fordult az ügyészséghez a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a Millenáris Kht. ügyében. A Fővárosi Főügyészség ugyanis ez év július 25-én megszüntette a nyomozást Berkecz Mária, a Millenáris Kht. korábbi igazgatója ellen. 



Berkecz Mária és Orbán Viktor a Millenáris Parkban Fotó: Archív

A korábbi gyanú szerint Berkecz a kezelésére bízott vagyonban több mint 400 millió forintos vagyoni hátrányt okozott, amikor az Álmok álmodói cím? kiállítás látogatóit ajándék karórával lepte meg a belépőjegyek mellé. A volt igazgató érvanyagában az órák látogatottságot fokozó marketingeszközként szerepeltek, és hogy döntése helyes volt – mondta – mi sem bizonyítja jobban, mint a temérdek látogató. Mikor az ügy dagadni kezdett, a kormányszóvivő úgy fogalmazott: a parkot, amely 15 milliárd forintot kapott az előző kormánytól, egy zűrzavaros, bonyolult cégháló fonta körül. A Millenáris Kht. előző ügyvezető igazgatóját a MeH korábbi államtitkára, Bártfai Béla május 18-án mentette fel, melyhez 32 millió forint végkielégítést és egy autót is kapott, de arra nézvést semmilyen konkrét intézkedés nem történt, hogy ezentúl ki képviseli a létesítményt, és ki biztosítja a kiállítás nyitva tartását. A Millenárisban honossá vált túlszámlázásra ékes példa a 200 millióért bérelt hangosító berendezés, haletetés havi 120 ezerért, vagy éppen a hét és fél millióért őrzött vendégkönyv. Bártfai és Berkecz ellen a Kht. új igazgatója, Mizsei Zsuzsa tett feljelentést. 

A július elsején hatályba lépett új büntetőeljárási törvény értelmében, abban az esetben, ha az ügyész megszűnteti az eljárást vagy ejti a vádat, a sértettnek lehetősége van az eljárás folytatására pótmagánvádlói minőségben. Az Orbán-kormány idején kidolgozott jogszabály előtt ugyanis a sértettnek semmilyen lehetősége nem volt a büntetőeljárás folytatására, annak sorsáról kizárólag állami szervek dönthettek. Pótmagánvádas eljárást csak jogi képviselővel lehet folytatni és szükséges előzménye, hogy az ügyész megszüntesse az eljárást, vagy ejtse a vádat. Ilyenkor a sértett a vád ura, ügyvédje látja el az ügyészi feladatokat, aki a bizonyítékok összegyűjtéséhez hívatásos magánnyomozók segítségét is igénybe veheti. Ha tehát valaki egy ügyészség által lezártnak tekintett ügyben pótmagánvádlóként lép fel, indítványt kell benyújtson, amely tartalmazza a feltételezett tettes adatait, a tényállást és a bizonyítékokat. Az ügyészség pedig az indítvány vizsgálata nélkül, a szükséges iratok beszerzése után továbbítja azt a bíróságnak. 

A jelenlegi kormányzat eddig két esetben élt az új jogszabály nyújtotta lehetőségekkel: először az MTV egykori elnöke, Szabó László Zsolt idején felmerült pénzügyi visszaélések kapcsán, másodszor pedig a Millenáris Kht. kapcsán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!