hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepélyes pufogtatások
Politikai roadshow-k augusztus 20-án

2003. 08. 25.
Sok nagy ember kis helyen is elfér – ez lehetett jelszava Orbán Viktor stábjának, amikor két civil szervezet nevének oltalmában a Gödöllői Királyi Kastély Barokk termébe szervezték meg a jobboldali "elit" idei augusztus 20-ai megemlékezését. A Szent István és Európa címet viselő rendezvényt a Professzorok Batthyány Köre és a Szabad Európa Társaság jegyezte, és láthatóan nem akartak nagy hűhót, mert csak kilencvenöt ülőhely volt az impozáns teremben.



Tűzoltók oltják a lángoló uszályt a Dunán. Elfüstölt százmilliók Fotó: Dorozsmai Jenő

 Aki Gödöllő felé tartva hallgatott bele az Infó Rádió adásába, megnyugodhatott: ha netalán le is késné az exminiszterelnök expozéját, éppen aktuális kollégája ugyanezen témában elmondott szavainak sugárzása után felvételről pótolhatja. A vidéki helyszín kiválasztása és a meghívott vendégek listája sem okozott különösebb meglepetést. Orbán, Paskai, Pálinkás, Martonyi, Harrach, Mádl, Szűrös, Szabó, Csoóri, Deutsch, Vizi E., Várhegyi, Kerényi, Bánffy, Gulyás, Pintér és már nem is olyan sokan mások kedélyesen csevegtek a délutáni kánikulában, hogy a sajtó csekély számú képviselője informatív képsorokat rögzíthessen róluk. Bár nem egy előadó szájában furcsán álltak a keresztény erkölcsiség kulcsszavai (hit, szeretet satöbbi), többségük mégis beolvasztotta monológjába, és visszatérő motívumként említhetjük az erő gyakori említését is, mint amelyre a Szent István-i folyamat továbbviteléhez van szükségünk. A fő gondolatok az unióba lépő független Magyarország, a határon túli magyarok kérdése és a keresztény gyökerek mentén tornyosultak, mindez persze egy kis aktuálpolitikával fűszerezve.

Paskai László bíboros szerint István királyunkat keresztény lelkülete segítette az ország vezetésében, hogy "a rábízottak közösségi javát munkálja Isten előtti felelőssége tudatában". Életszemléletére az őt követő előadók is visszatértek, amely valahogy úgy hangzott, hogy a jövőt a jelenben mindig a múltra kell felépítenünk. A bíboros jelezte: sajnálattal tölti el, hogy az Európai Unió önazonosságából kimaradt a keresztény gyökerekre való utalás, de nem árt, ha tudjuk, nem adták fel küldetésük teljesítését, lelket és emberséget adni a kialakuló uniónak. 

Várhegyi Attila, akit gyakorlatias politikusnak ismerhettünk meg, most sem a pózolásban élte ki magát, az ünnepség vallási természet? blokkját inkább mobilozással és a Népszabadság hirdetésrovatának böngészésével töltötte a hűs lombok árnyékában. Még a sokszín? Szűrös Mátyás kedvéért sem ment be a díszterembe, akit "stílusosan" az egyházi felszólalók után szerkesztettek a sorrendbe. A sokat látott államférfi nem köntörfalazott, ő kapta a "beszólós" papírokat. Illyést idézve szólított fel bal és jobb közötti összefogásra, és óva intett mindenkit attól, hogy a baloldalt pusztán balliberális internacionalizmusra szűkítse le, hiszen, mint mondta: ott is vannak igaz hazafiak. Summa summarum: a népi baloldalt képviselő és a kereszténydemokráciával rokon szociáldemokrácia akkor fog talpra állni, ha összefog a nemzeti erőkkel. Nélkülük ugyanis csak "félkarú óriás" a nemzeti egység. Szűrös azt is sérelmezte, hogy gazdagok és multik lobbicsoportjai, valamint a "sajtócsináló maffia bal- és neoliberális hada" irányítja a hazai politikát. Nyomukban korrupció, erőszak, szemét jár, és ellenük a jobboldal minden fegyverét be kell vetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!