Kereső toggle

Hatmilliárd a K&H-nál

Maffia vagy terrorpénzek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Kulcsár-ügy egyes vonatkozásai az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) érdeklődését is felkelthetik – véli Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági szakértő. Az ominózus "szál" az a két arab üzletember, akik a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forintból hatmilliárdot felvettek az Inter-Európa Bankon keresztül.Gorka Sebestyén Fotó: S. L.

– Hol van az a határ, ahol az FBI elkezd érdeklődni egy USA-n kívüli gazdasági bűncselekménnyel kapcsolatban? Mi foglalkoztathatja az amerikaiakat a Kulcsár-ügyben? 

– A budapesti FBI-nyomozócsoport mandátuma csak olyan ügyekre terjed ki, amelyek valamilyen módon érintik az amerikai érdekeket. Ezek közé tartozhat egy nagy volumen? gazdasági bűncselekmény is, főként ha megvan annak az esélye, hogy ez a nemzetközi szervezett bűnözéshez, esetleg terroristatevékenységhez kapcsolható.

– Ön szerint az "arab szál" okot ad ilyen feltételezésre?

– A tények azt mutatják, hogy a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forint, amiből hatmilliárd az Inter-Európa Bankhoz került. Ezt az összeget innen felvette két arab nev? férfi. 

A magyar rendőrség szóvivője szerint lehet arra következtetni, hogy ekkora összeg
mozgatásához mindig szükséges a pénzmosás. Ha tehát pénzmosásról van szó, akkor az a két férfi nem egyenes üzletember. Itt pedig már felmerülhet a szervezett bűnözői, vagy akár szélsőséges csoportokkal való kapcsolat is.

– Miként dolgoznak, vagy dolgozhatnak a budapesti FBI-nyomozócsoport munkatársai? Lehet-e több információjuk, mint magyar kollégáiknak?

– Az FBI óriási nemzetközi adatbázissal rendelkezik, amely az elemzésekhez nagyságrendekkel jobb hátteret biztosít, mint ami a magyar rendőrségnek van. Viszont, ha már folyik egy konkrét nyomozás, akkor az azzal kapcsolatos információgyűjtést csak a magyar kollégákkal együtt végezhetik: együtt kell dolgozniuk. Ha pedig az elemzés során jutnak olyan információhoz, ami a magyarokat is érdekelheti, akkor – feltéve, hogy nem nemzetbiztonsági ügyről van szó – ezeket át is adják.

– Egyelőre még nem világos, hogy a politikai elit, azon belül is a jelenlegi kormánypártok egyes tagjai mennyiben érintettek a botrányban, de ha esetleg az derülne ki, hogy nagymértékben, akkor ez mennyiben befolyásolhatja hazánk nemzetközi megítélését?

– Ez nyilvánvalóan az érintettség fokától függ. Tény, hogy a szóban forgó bankok egykori vezérkarából jelenleg többen kormánytagok, vagy legalábbis közel állnak a kormányhoz. A kérdés innentől kezdve az, hogy tudatosan biztosítottak-e lehetőséget Kulcsár Attilának tevékenysége folytatásához, vagy nem. Mindenesetre az ügynek jelentős negatív következménye lehet hazánkra nézve. 

Kihallgatták Szász Károlyt

Meghallgatta a rendőrség szerdán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét az irodájába eljuttatott fenyegető levéllel kapcsolatban; Szász Károlynak nincs elképzelése arról, hogy ki fenyegethette meg őt és családját. A rendőrség vizsgálja, hogy miként kerülhetett a PSZÁF tevékenységét bemutató nyomtatvány hátoldalára írott, és bélyeg nélkül, hétfőn reggel kézbesített, Szász Károlyt és családját életveszélyesen fenyegető levél az elnök irodájába – mondta Bodnár Zsolt alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Nyomozó Főosztályának vezetője. Hozzátette: a PSZÁF elnöke a meghallgatáson elmondta, hogy minden levél a központi postafiókba érkezik.

A rendőrség nem zárja ki azt a lehetőséget sem, hogy a belső postai elosztást követően "valaki belenyúlt a rendszerbe" – mondta az alezredes. A levél tartalmát a rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánja nyilvánosságra hozni, arról Bodnár Zsolt csak
annyit árult el, hogy egy "diktált írás" lehet az előzetes grafológusi vélemény szerint. Hozzátette: a napilapokban a levél tartalmát ismertető információkat, tekintettel a nyomozás érdekeire, nem kívánja sem megerősíteni, sem cáfolni.

A rendőrség elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a PSZÁF elnökének médiaszerepléseivel lehet összefüggésben a fenyegetés – mondta a főosztályvezető. A levél tartalmát még elemzik, és remélhetőleg két héten belül több konkrétum is kiderül a feladó kilétéről – mondta Bodnár Zsolt. Az alezredes közlése szerint a rendőrségnek jelenleg nincs olyan információja, hogy korábban, vagy a levél kézbesítését követően újból megfenyegették-e Szász Károlyt, illetve a családját. A főosztályvezető közlése szerint a Szász Károly családja számára elrendelt védelmet "a szükséges és megfelelő módon biztosítja a rendőrség". (MTI)

Olvasson tovább: