hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőjobb napokat látott Verőce

2003. 06. 23.
"Mezei" rockkoncertek helyett sokkal inkább "matyó hímzésbe" öltöztetett neonáci rendezvénynek tűnt a szombaton Verőcén megrendezett I. Nemzetdalai Rockfesztivál. A felléptetett szkinhed bandáktól szinte menetrendszerűen várható karlendítős "mocskos zsidózás" bekövetkeztétől két személy lepődött meg leginkább: a fesztivál főszervezője, valamint Verőce polgármestere.



Tarfej?-provokáció. Képünk illusztráció Fotó: mti

A fesztivált hirdető szórólap előre sejtette, mire számíthatunk. A program gerincét mindenképpen az az öt-hat szkinhed zenekar biztosította, melyek koncertjeiken előszeretettel "Heil Hitler"-eznek, és lendítik kezüket a náci karmozdulatra. Dalszövegeikben német katonákat és náci eszméket éltetnek. Hogy a program teljes egésze ne legyen "lenácizható", a rendezők gondosan ügyeltek rá, hogy a fesztiválon ne csak szkinhed zenekarok lépjenek fel. A szkinhed bandák indulatkeltő zenéjére fűztek fel néhány "lightosabb" műsorszámot, hogy a gyengébb idegzet? hungaristákat se riasszák el, és ők is megkapják a szükséges szellemi táplálékot.

Ennek köszönhetően a Corvin néptáncegyüttes mellett ifjabb Csoóri Sándor és az Ifjú muzsikás együttes hegedűvel és citerával, valamint erdélyi dalokkal igyekezett elkápráztatni a publikumot, melynek jelentős része ekkortájt sokkal inkább a sörsátrak által nyújtotta "lehetőségektől" kívánt elbódulni, mintsem a népdaloktól. Egy némiképp illuminált szkinhed azonban lelkesen kiabálta be Csoóriék előadása közben, hogy "magyar kultúrát mindenkinek". Ifjabb Csoóri értetlenségét fejezte ki, hogy magyar fiataloknak mért kell a németeket utánozni, és kopaszra nyírni a fejüket. Szerinte sokkal jobb lenne, hogyha nem a tar fej, hanem a hosszú haj lenne jellemző a magyarokra. Ő, ha tehetné, olyan hajat viselne, mint Rákóczinak is volt, de biológiai okok miatt ezt már nélkülöznie kell.

Papp Gyula közismert zenész, illetve az I. Nemzetdalai Rockfesztivál szervezője sértőnek tartja, hogy méltánytalanul mellőzik a szakmából. Elmondása szerint 

a Szigetfesztiválon "gombokért és színes üveggolyókért" kellett játszaniuk, holott meggyőződése, hogy a rockszakma alakításában jelentős szerepe volt. Ennek a jelenségnek köszönhetően, továbbá a hozzá hasonló kirekesztett zenekarok felkarolása végett szervezte meg a fesztivált. Negyedik felkeresett helyszínként adott otthont Verőce a rendezvénynek. Az előtte megkeresett helyszíneken "sikítva" utasították vissza a megkeresést, és különböző okokra hivatkozva eresztették le a sorompót a program előtt – ismertette a Hetekkel Papp Gyula.

A jól ismert zenész elhatárolódik minden antiszemita és rasszista megnyilvánulástól. A fesztiválon történteket tudatos provokációnak tartja, ami miatt azt a szervezett csoportot okolja, amelyik minden nemzeti jelleg? rendezvényen, valamint a Fradi-meccseken is szítja a gyűlöletet.

"Ezek küldött emberek, ez egy csürhe, amelyik provokál. Én nagyon undorítónak tartom a »mocskos zsidózást«, mert az én nagyapám is bújtatott zsidókat. Ez egy szervezett csürhe, aminek fizetnek, hogy szítsa a hangulatot, és még oda is küldik az RTL Klubot, hogy forgasson. Hasonló mód érdekes jelenség, hogy Szabó Albert neonáci hangadó mért lappang Izraelben" – vélekedik Papp Gyula.

A P. Mobil egykori frontemberét – saját vallomása szerint – a szakma, az élet és a társadalom tolta a Miép felé, mely párt egyik vidéki szervezetének elnöke is. Csurka Istvánt az egyik legnagyobb történelmi személyiségnek tartja, és második apjának tekinti az íróból lett politikust.

A fesztiválon fellépett zenekarokat Papp Gyula most hallotta először. Lapunktól értesült arról is, hogy a Vér és Becsület egyesület elnöke, Domokos Endre János a fesztiválon is fellépett, aki a Magozott cseresznye nev? szkinhed banda dalszövegírója.

Az Egészséges Fejbőr névre hallgató együttes a programot még azzal is színesítette, hogy egyik számuk kellős közepén a basszgitáros, hangszerétől megválva, a tömegbe ugrott egy kis pofozkodásra. Ha már nincsenek jelen a szidalmazottak, a felkorbácsolt indulatok egymás ütlegeléséhez vezették a "méregzsákokat", amibe a gitáros is beszállt. A tömegverekedést elkerülendő az énekes leállította a zenekart, és tar fej? közönségét nyugalomra intette. "Legalább most ne verekedjetek, hisz magunk között vagyunk. És egyébként is igaz magyarok – beszélt a szkinhedek szívére –, ezt tanultátok tőlem a
Fradi-meccsen?" – tette hozzá némi cinizmussal.

Két szám között, újabb show- elemként következett a "vers mindenkinek", amit az ismert szélsőjobbos politikus fivére, Csurka László prezentált. Meg kell hagyni, az előadó tökéletesen elérte célját. A "szórakozni" jött tömeg jelentős része a verset követően "mocskos zsidózásban" tört ki. 

Bethlen Farkas, Verőce polgármesterre szomorúnak tartja a fesztiválon történteket, és Papp Gyulához hasonlóan ő is elzárkózik minden antiszemita és rasszista jelenségtől. A kérdésre, hogy a jövőben tervez-e hasonló rendezvénynek otthont adni a község, a polgármester elmondta, hogy csak abban az esetben, ha a lumpen, szélsőséges elemeket ki tudják iktatni, különben nem. Véleménye szerint semmi gond nem lett volna, ha az a harminc-negyven ember nem jön el, aki a Fradi-meccseken is szokta szítani a tüzet. Mielőtt kiadta volna az engedélyt a fesztiválra, gondosan lekérte a programot, illetve a dalszövegeket. Mivel azonban semmi kifogásolnivalót nem talált bennük, szabad utat adott a rendezvénynek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!