Kereső toggle

Jön a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A MIÉP helyét az önálló párttá alakuló Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) töltheti be a 2006-os választások után – jelentette ki a sajtónak Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki egy újabb kormányváltás során felálló Fidesz–MDF–JMM-kormányzás létrejöttében bízik. Azt azonban még a JMM alelnöke sem tudta megmondani, ki fogja biztosítani a nulla szintről induló szervezet felfuttatásához és a tervek szerinti parlamentbe juttatásához szükséges, több száz millió forintos kampányösszeget.Vona Gábor Fotó: MTI

"Őrült nehéz lesz, erre föl vagyunk készülve. Olyan kampányt kell kiépítenünk, amely kikerüli a drága plakátokra építő módszereket, ez pedig majd nagyon sok munkát igényel tőlünk. Ki kell mennünk az emberek közé, fórumokat kell tartani, szórólapozni kell, de megyünk előre, és bízunk abban, hogy nem hiába" – mondta lapunknak Vona Gábor, a JMM alelnöke. Párttá alakulásuk terve eddig sem volt újdonság, most azonban már konkrét forgatókönyvvel rendelkeznek: a szervezet kiépítése után egy október 23-i nagyobb kongresszust tartanának, majd a jövő év márciusában megtartandó rendezvényen jelentenék be hivatalosan is az eseményt. 

"Rendkívüli érdeklődéssel figyelem tevékenységüket, azonban a parlamentbe való bejutást a MIÉP esetében is 10 éves "háború" előzte meg – kommentálta a hírt a Heteknek Győri Béla, a MIÉP szóvivője, és hozzátette: persze lehet, hogy a Fidesz a hátára veszi a Jobbikot, mint Dávid Ibolyát." 

Vona Gábor ezzel szemben határozottan állítja, hogy önálló pártként kívánnak megmérettetni, "értékcentrikus" politizálással szélesebb rétegeket akarnak elérni, mint amit a jobboldalnak eddig sikerült, és számítanak a polgári körösök egy részének, valamint a korábbi Fidesz és MIÉP-szavazók egy részének a támogatására is. 

A MIÉP "leírása" a JMM részéről nem fog sikerülni – mondta a tervvel kapcsolatban Győri Béla –, mert "ezek a fiúk úgy politizálnak, hogy egyben bebocsátást kérnek minden klubba", pedig aki a politikai pályát választja, annak hozzá kell szoknia az ellenszélhez, ahhoz, hogy "kap meleget, és kap hideget egyaránt" – tette hozzá. 

Stumpf István szerint "a MIÉP mára elvesztette lendületét, nincs új mondanivalója, ugyanakkor a közfigyelmet vonzó radikális gondolatokat a Jobbik kulturáltabban tudja megfogalmazni". Ezzel összhangban Vona Gábor is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy "a MIÉP mára már csak egy zsugorodó, dinamizmus nélküli párt". Győri Béla azonban emlékeztetett arra, hogy a június 4-i Trianon-megemlékezésen a MIÉP demonstrációjára háromszor annyian jöttek el, mint a fél tucat szervezet – köztük a Jobbik által – összehozott "botrányba fúlt megemlékezésen". Győri egyébként sem érti, hogyha a MIÉP-et már leírták, akkor miért foglalkozik velük olyan sokat a jobb- és baloldali sajtó egyaránt. "Én öreg ember vagyok, nekem több a szkepszisem, mint a bátorító igenem, de hát ők tudják" – zárta a beszélgetést Győri.

Olvasson tovább: