Kereső toggle

Golyóálló mellényre nincs pénz

Szolgálnak védetlenül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapunk információ szerint óriási a felháborodás rendőri körökben a kedden történt rendőrgyilkosság kommunikációja kapcsán, mivel a "hétköznapi nyomozók" szerint a golyóálló mellénynek nem szabadna az éles helyzetekben dolgozó, úgynevezett "forró nyomos" rendőrök eszköztárából hiányoznia. Mint mondták: olyan ez, mint az ejtőernyősnek az ejtőernyő, az újságírónak a diktafon, vagy éppen az orvosnak a szike. Kriminálpszichológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrgyilkosság a bűnözők újabb lélektani fordulatát, mondhatni "gonoszabbá" válását jelzi, hiszen az elmúlt tizenhárom évben rendőrt bevetés közben nem gyilkoltak meg.Egy csendes budai utcában történt a gyilkosság. A móri vérengzés árnyékában Fotó: MTI

A szálak részben a borzalmas móri gyilkossághoz vezetnek. Tavaly a bank kirablása után a rendőrök bejelentették, hogy keresnek egy bizonyos Farkas Róbert nev? személyt, aki összefüggésbe hozható a móri mészárlással. A rendőrség információja szerint a körözött férfi korábban egy Engel Zoltán nev? fiatalemberrel követett el erőszakos bűncselekményeket. A rendőrség hétfőről keddre virradó éjszaka kommandós egységekkel felkészülve a lakhelyén próbálta elfogni Engel Zoltánt, rendőrségi nyelven csapdát állítottak neki. Az öt különböző ügy miatt három éve körözött, veszélyes bűnözőnek tartott férfi nem ment "haza", ezért lefújták az akciót. A kommandósok visszamentek a bázisukra. Eközben bejelentés érkezett a ORFK-ra, hogy Engel Zoltán a II. kerületi Bethlen Gábor utcában kísérel meg bűncselekményt elkövetni. Egyes információk szerint Engelt a mobiltelefonja alapján "mérték be", míg más vélemények szerint egy rendőrségi informátor "köpött". 

A ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán dolgozó, úgynevezett "forrónyomos" csoport ezért átment a Bethlen Gábor utcába, de arra már nem volt idő, hogy a kommandósokat, akik golyóálló

mellénnyel és sorozatlövő fegyverekkel rendelkeznek riasszák, illetve megvárják megérkezésüket. Több szakember egybehangzó véleménye szerint a rendőrök jól tették, hogy elkezdték az intézkedést, mivel a házban egy idős művészházaspár lakott, s félő volt, hogy Engel Zoltán erőszakos bűncselekményt hajt végre, amely a házaspár életét veszélyeztethette volna. Ezért, vállalva a kockázatot, a rendőrök megindították az akciót, körbezárták az épületet és felszólították a bűncselekményekkel vádolt férfit, hogy adja meg magát. A ház pajtájába menekült bűnöző a rendőrség felszólítására jelezte, kész megadni magát, majd váratlanul tüzet nyitott a rendőrökre hangtompítós fegyverével. Egy rendőrtiszt lövéseket kapott, de annyi ereje még maradt, hogy viszonozza a lövéseket. 

Boros József százados, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály kiemelt főnyomozója a tűzpárbajban életét vesztette, de a gyanúsítottat ő is megsebesítette. Engel Zoltánt – akinél hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak – életveszélyes sérülésekkel szállították a budai János- kórházba, ahol megműtötték, és túl van az életveszélyen. A lövedék azonban a kórházból kiszivárgott információk szerint a gerincét érte és valószínűleg maradandó bénulást okozott. Információnk szerint a rendőrtiszt szívén és gyomrán hatolt át a – feltételezések szerint – két vagy három kilenc miliméteres golyó. (Szakértő állapítja majd meg, hogy valójában hány golyó érte a szerencsétlenül járt férfit.) A Heteknek egy nyomozó elmondta, ezek az információk azt jelzik, hogy amennyiben a rendőrtiszt visel golyóálló mellényt, túléli a tűzpárbajt: a közepes hatóerejűnek számító kilenc milliméteres támadó fegyverből a test felületére irányzott lövések ellen ugyanis majdnem tökéletes biztonsággal véd a golyóálló mellény. 

Mint megtudtuk: a rendőrség berkein belül felháborodtak azon, hogy a nyilatkozatokban azt kommunikálták, nem volt idő a helyszínre vinni a mellényeket, illetve a védőfelszerelésekkel felfegyverzett kommandósokat. Sokak szerint ugyanis ilyen beosztásban levő, éles helyzetekbe biztosan kerülő rendőröknek állandó jelleggel kellene rendelkezniük az alig százezer forintos értéket jelentő védőfelszereléssel. A rendőrségen belül amúgy is rossz a hangulat, mivel a közelmúltban költségcsökkentő intézkedéseket léptettek életbe – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó rendőrtiszt. 

Salgó László azon nyilatkozata is vihart kavart, hogy határozottabb, erőteljesebb fellépést kér a rendőröktől. Névtelenséget kérő rendőrök a Heteknek elmondták: a rendőrök rendelkeznek azzal a jogi felhatalmazással és szakmai tudással, hogy határozottan intézkedjenek, a hiányzó védőfelszereléseket viszont a rendőrfőkapitánynak kellene előteremtenie. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy az egész ügyben az egyetlen pozitív szereplő az áldozat. Az életét vesztett rendőrtiszt valódi hős. 


Hidegvérrel

Szilágyi Mária kriminálpszichológus szerint a bűnözők egyre brutálisabb és gátlástalanabb viselkedése egyenes arányban áll a világon terjedő erőszakkal. "A terrorcselekmények, háborúk, és különösen a megtorlás elmaradása felbátorítják a bűnelkövetőket" 

– véli a kriminálpszichológus, aki a maga részéről éppen ezért hatásos elrettentésnek tartaná a halálbüntetést egyes esetekben. "Szinte kifizetődőnek látszik a rablás, a gyilkolás, hiszen a büntetések nem állnak arányban a tett súlyosságával" – állítja Szilágyi Mária, aki börtönökben végzett munkája során közelről tanulmányozhatta a bűnözők magatartását és lelkivilágát. Véleménye szerint Magyarország a szélsőségek országa, "mi nem ismerünk középutat, labilisak vagyunk érzelmileg, idegileg, tolerancia szempontjából is". Szilágyi komoly problémának tartja azt is, hogy a rendőrtiszti főiskolákról nem mindenki kerül rendőri állományba, sőt nem is mindig a törvény oldalára kerülnek a kiképzett emberek.

Németh Zsolt, aki hosszú éveken át volt rendőrtiszt, jelenleg pedig a Rendőrtiszti Főiskola tanára, nem lát semmi rendkívülit abban, hogy a bekerített bűnöző nem számolt tettének következményeivel. "Tipikus bűnözői magatartás, inkább megpróbál "hősiesen" kitörni, mint hogy hagyja magát elkapni. Nem volt vesztenivalója" – véli Németh a rendőrgyilkosról. A nyomozók évek óta üldözték a tettest, ezért Németh szerint érthető, hogy nem akarták elszalasztani a siker lehetőségét, amikor megkapták az információt a legközelebbi betörésről. "Megértem a lelkiállapotukat" – mondta a Rendőrtiszti Főiskola főigazgató-helyettese.

Olvasson tovább: