hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szolgálnak védetlenül
Golyóálló mellényre nincs pénz

2003. 05. 19.
Lapunk információ szerint óriási a felháborodás rendőri körökben a kedden történt rendőrgyilkosság kommunikációja kapcsán, mivel a "hétköznapi nyomozók" szerint a golyóálló mellénynek nem szabadna az éles helyzetekben dolgozó, úgynevezett "forró nyomos" rendőrök eszköztárából hiányoznia. Mint mondták: olyan ez, mint az ejtőernyősnek az ejtőernyő, az újságírónak a diktafon, vagy éppen az orvosnak a szike. Kriminálpszichológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrgyilkosság a bűnözők újabb lélektani fordulatát, mondhatni "gonoszabbá" válását jelzi, hiszen az elmúlt tizenhárom évben rendőrt bevetés közben nem gyilkoltak meg.



Egy csendes budai utcában történt a gyilkosság. A móri vérengzés árnyékában Fotó: MTI

A szálak részben a borzalmas móri gyilkossághoz vezetnek. Tavaly a bank kirablása után a rendőrök bejelentették, hogy keresnek egy bizonyos Farkas Róbert nev? személyt, aki összefüggésbe hozható a móri mészárlással. A rendőrség információja szerint a körözött férfi korábban egy Engel Zoltán nev? fiatalemberrel követett el erőszakos bűncselekményeket. A rendőrség hétfőről keddre virradó éjszaka kommandós egységekkel felkészülve a lakhelyén próbálta elfogni Engel Zoltánt, rendőrségi nyelven csapdát állítottak neki. Az öt különböző ügy miatt három éve körözött, veszélyes bűnözőnek tartott férfi nem ment "haza", ezért lefújták az akciót. A kommandósok visszamentek a bázisukra. Eközben bejelentés érkezett a ORFK-ra, hogy Engel Zoltán a II. kerületi Bethlen Gábor utcában kísérel meg bűncselekményt elkövetni. Egyes információk szerint Engelt a mobiltelefonja alapján "mérték be", míg más vélemények szerint egy rendőrségi informátor "köpött". 

A ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán dolgozó, úgynevezett "forrónyomos" csoport ezért átment a Bethlen Gábor utcába, de arra már nem volt idő, hogy a kommandósokat, akik golyóálló

mellénnyel és sorozatlövő fegyverekkel rendelkeznek riasszák, illetve megvárják megérkezésüket. Több szakember egybehangzó véleménye szerint a rendőrök jól tették, hogy elkezdték az intézkedést, mivel a házban egy idős művészházaspár lakott, s félő volt, hogy Engel Zoltán erőszakos bűncselekményt hajt végre, amely a házaspár életét veszélyeztethette volna. Ezért, vállalva a kockázatot, a rendőrök megindították az akciót, körbezárták az épületet és felszólították a bűncselekményekkel vádolt férfit, hogy adja meg magát. A ház pajtájába menekült bűnöző a rendőrség felszólítására jelezte, kész megadni magát, majd váratlanul tüzet nyitott a rendőrökre hangtompítós fegyverével. Egy rendőrtiszt lövéseket kapott, de annyi ereje még maradt, hogy viszonozza a lövéseket. 

Boros József százados, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály kiemelt főnyomozója a tűzpárbajban életét vesztette, de a gyanúsítottat ő is megsebesítette. Engel Zoltánt – akinél hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak – életveszélyes sérülésekkel szállították a budai János- kórházba, ahol megműtötték, és túl van az életveszélyen. A lövedék azonban a kórházból kiszivárgott információk szerint a gerincét érte és valószínűleg maradandó bénulást okozott. Információnk szerint a rendőrtiszt szívén és gyomrán hatolt át a – feltételezések szerint – két vagy három kilenc miliméteres golyó. (Szakértő állapítja majd meg, hogy valójában hány golyó érte a szerencsétlenül járt férfit.) A Heteknek egy nyomozó elmondta, ezek az információk azt jelzik, hogy amennyiben a rendőrtiszt visel golyóálló mellényt, túléli a tűzpárbajt: a közepes hatóerejűnek számító kilenc milliméteres támadó fegyverből a test felületére irányzott lövések ellen ugyanis majdnem tökéletes biztonsággal véd a golyóálló mellény. 

Mint megtudtuk: a rendőrség berkein belül felháborodtak azon, hogy a nyilatkozatokban azt kommunikálták, nem volt idő a helyszínre vinni a mellényeket, illetve a védőfelszerelésekkel felfegyverzett kommandósokat. Sokak szerint ugyanis ilyen beosztásban levő, éles helyzetekbe biztosan kerülő rendőröknek állandó jelleggel kellene rendelkezniük az alig százezer forintos értéket jelentő védőfelszereléssel. A rendőrségen belül amúgy is rossz a hangulat, mivel a közelmúltban költségcsökkentő intézkedéseket léptettek életbe – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó rendőrtiszt. 

Salgó László azon nyilatkozata is vihart kavart, hogy határozottabb, erőteljesebb fellépést kér a rendőröktől. Névtelenséget kérő rendőrök a Heteknek elmondták: a rendőrök rendelkeznek azzal a jogi felhatalmazással és szakmai tudással, hogy határozottan intézkedjenek, a hiányzó védőfelszereléseket viszont a rendőrfőkapitánynak kellene előteremtenie. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy az egész ügyben az egyetlen pozitív szereplő az áldozat. Az életét vesztett rendőrtiszt valódi hős. 


Hidegvérrel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!