Kereső toggle

Flórián alól kihúzták a széket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kis híján botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat választása. Ugyanis a Lungo Drom szervezet vezetői, és annak vezetője Farkas Flórián már a szavazás első körében farkast kiáltott, miszerint csalás történt az úgynevezett elektorok választása körül is. Farkas ezért több, mint háromórás tüntetés után híveivel együtt elhagyta a termet. A történteket mindenki másképpen értelmezi. Farkas Flórián. Kiálltak mögüle Fotó: Vörös Sz.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke – Ön miként vélekedik, mi történt?

– Nyílt kormányzati támogatással történő törvénytelenség, választási eljárási csalások sorozata és nyílt szavazatcsalás.

– Mindezeket állítja annak ellenére, hogy jelen volt a Választási Bizottság vezetője?

– Mindannak ellenére, hogy jelen volt a Választási Iroda, mi több a Választási Bizottság, hiszen az ő hozzájárulásukkal történtek a visszásságok, hiszen egyetlen egy beadványunkat sem fogadták el. Négy beadványunk közül egy is elegendő lett volna, hogy megakadályozzák a törvénytelenséget. Engedték a nyílt csalásokat annak ellenére, hogy kiderült, a szavazati számok sorozatában vannak csalások, kiderült, hogy több szavazat van, mint ahányat regisztráltak. A levezető elnök is szólt, hogy csalás történt. Ezek után mi beadjuk a bíróságra a papírunkat, hogy vizsgálják meg a választást.

– Azt mondta többször is, hogy nyílt kormányzati támogatással történtek a visszáságok. 

– Attól a pillanattól vált nyilvánvalóvá, amikor megjelentek a kormányzat részéről többen. Az elektorok megfélemlített, szerencsétlen emberek, akik manipulatív módon be voltak folyásolva, félre voltak vezetve. Szinte látszott, hogy bármit teszünk, a mi szemünk láttára húzzák ki alólunk a széket, semmi nem számít, mintha utasításra hajtották volna végre ezt az egészet. Olyanra emlékeztetett engem, mint egy tipikus, primitív lóvásár, ahol csak az számít, hogy eladja a vak lovát az ember. És hogy hogyan csapja be a másikat, az nem számít.Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke– Véleménye szerint miért harcol Farkas Flórián azért, hogy megtartsa a roma önkormányzat vezető pozícióját?

– Ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom önmagamat. Félti a despotikus hatalmát. Egyrészt az a forgatókönyv, amit ő választott, az egy orbáni taktika volt, hogy úgy beállítani, hogy csalás történt. Azért találta ki ezt a mondvacsinált ürügyet, mert rádöbbent arra már az első szavazásnál, hogy elveszítette a választást, és nem akart ebbe belenyugodni. Kiderült, hogy ez az egész Lungo Drom egy kártyavár, az az állami, kormányzati támogatás tartja egyben, amely ezt a klientúrát fenntartotta egzisztenciálisan.

– Mekkora ez az összeg, amiről szó van?

– Nem tudom pontosan. Az alapműködésre 240 millió forint körüli összeget kapott idáig, de több minisztériummal kötött szerződést néhány százmillióra, közel egymilliárd forint volt a 2002-ben rendelkezésre álló összeg, amellyel kisebb fejlesztéseket, meg mocsárra épített szocpolos házakat épített. Volt ez a 300 millió forintos támogatása a szociálpolitikai támogatással építendő lakásokra. Én azt hallottam, hogy ebből 1500 lakást építettek fel. Igazából nem a pénz, nem a hatalom, hanem az a "vajdaintézmény" és az a basáskodó, középkori pozíció az, amit igazán fájlal, hogy elveszít. Többé nem lesz kis keleti despota.

– Mégis, eddig az volt a jellemző ezekre a választásokra, hogy nem múltak el visszhang nélkül, de a mostani eddig a legbotrányosabb.

– Az elmúlt két választáson tudomásul vettük – annak ellenére, hogy nagyon durva szabálytalanságok történtek, pénzt fizettek a szavazatokért, busszal hozták fel az embereket, akik nem rájuk szavaztak, azoknak gyalog kellett hazamenni –, akkor nem mi győztünk. Egyszer sem folytattam pankrációt ez ellen, mert tudomásul vettem, hogy ez a helyzet. Neki is tudomásul kellene vennie, hogy vereséget szenvedett. Pápai Gábor rajza

Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke– Kívülállók nem igazán értik azt, hogy miért van ennek –, hogy ki van bennt az OCÖ-ban – a kérdésnek ekkor a jelentősége, hiszen rengeteg civil szervezetben is lehet hatásosan tevékenykedni. 

– A törvényi rendelkezés szerint a magyarországi romák egyetlen egy politikailag legitim képviselete az Országos Cigány Önkormányzat. Sajnos. Mi ezt nyolc éve kifogásoljuk, mert ezzel gyakorlatilag felszámolták a társadalmi szervezeteket, mintha törvényen kívül helyezték volna a civil mozgalmat. Ezzel gyakorlatilag szétverték a roma társadalom önszerveződését.

– Az Országos Cigány Önkormányzat hiteles képviselője a romáknak?

– Törvény szerint. Ezt a rendszert 9 évvel ezelőtt találták ki, amikor előkészítették e törvényt, elfogadták és – az akkori MDF-es kormány idején – "kidobták" a konszenzusos, a kisebbségekkel közösen elkészített törvénytervezetet. Egy, a Belügyminisztériumban titkosan elkészített törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentnek.

– Mégis az önkormányzat mekkora pénzösszeg fölött diszponál? 

– Jelentéktelen összegek felett.

– Akkor inkább egy társadalmi-hatalmi pozíciót biztosít?

– Semmilyen hatalmi pozíciót nem biztosít gyakorlatilag. Az eddigi kormányok az Országos Cigány Önkormányzatot a cigányellenes lépéseik legitimizálására használták fel. Éppen ezért hozták ilyen helyzetbe. Gyakorlatilag modern, demokratikus társadalomban nem hoznak ilyen törvényt, cigányok esetében hoztak csak ilyen törvényt, minden más esetben a társadalmi szervezeteket funkciójában hagyták a társadalmi rendszerhez illően. A cigányügyben hoztak csak egy ilyen rendeletet, hogy a társadalmi szervezetek, civil szervezetek nem legitim képviselői a cigányságnak.

Sajnos filléres szinten működik ez az egész játék a cigányság és a hatalom között, de arra elég, hogy a Lungo Drom minden választási ciklusban megvásárolhatta eddig gyakorlatilag a roma szavazatok egy részét.

– Egyes vélemények szerint a hétvégén az győzőtt, aki több buszt tudott "kiállítani".

– Korábban csak a Lungo Drom szállíthatta fel az elektorait. Mindig a frissen szervezett Lungo Drom, mert négy év alatt mindig elkoptak a Lungo Drom szervezetek a csalódás miatt. A vezetők ezért a választás előtt egy évvel mindig belekezdenek egy nagy kampányba, jellemzően egészen kis településeken létrehoztak papírforma szerinti Lungo Dromokat, és azok képviselőit utaztatták fel a választásra. Az elmúlt ciklusban az Állami Számvevőszék is vizsgálta az ő eljárásukat, akkor az Országos Cigány Önkormányzat költségvetéséből hétmillió forintot költöttek utaztatásra. 

– Úgy látszik, valamiféleképp most ellene állt ennek a cigányság. 

– Nem is egészen a cigányság. Nem mondhatnám, hogy javult a helyzet, de az Országos Választási Bizottság közzétette, hogy amennyiben a választásban részt vevő roma szervezetek leadnak egy listát az ő szavazóikról, akikről azt feltételezik, hogy nehézséget okoz nekik feljutni a választás helyszínére, akkor az Országos Választási Bizottság költségén minden elektor felutazhatott. Ez kiegyenlítette a korrupciós helyzetet.

Olvasson tovább: