hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ellenzék durcás napja
Mi van a gyermekszobával, uraim? Baj van vele?

2002. 12. 23.
Ellentmondásos napnak bizonyult a keddi parlamenti ülésnap, mivel az egyik órában ritkán tapasztalt összefogás, míg később nagy öszszeveszés tanúi lehettünk. Az uniós csatlakozás miatt szükséges alkotmánymódosítást ugyanis – a véletlenül rossz gombot nyomókat leszámítva – száz százalékban megszavazta a T. Ház.  A Btk. droggal kapcsolatos passzusainak módosítása előtt viszont a Fidesz-frakció Bárándy Péter igazságügy-miniszter maliciózus szavait sértőnek találva kivonult a teremből. Ennek következtében – az ellenzéki ígéretek ellenére, az ellenzéki képviselők hiányában – sem a drogtörvényekről, sem az egyházak hitéleti támogatásáról szóló szavazásnál nem került sor név szerinti szavazásra. Az ülésteremben maradó MSZP- és SZDSZ- frakció megszavazta ezeket a módosításokat. 



Pápai Gábor rajza

A jogszabály kimondja, hogy az EU és a Magyar Köztársaság közösen gyakorolja az alkotmányból eredő hatásköröket, az unió egyes intézményei ugyanakkor bizonyos hatásköröket önállóan is gyakorolhatnak. A csatlakozásról 2003. április 12-én ügydöntő népszavazást kell tartani, azzal a kérdéssel: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" Az alkotmányba bekerült az is, hogy a kormány uniós tárgyalásokkal összefüggő tájékoztatási kötelezettségéről, illetve az Országgyűlés ellenőrzési jogköréről egy külön kétharmados törvény rendelkezik majd.

A botrány akkor robbant ki, amikor Bárándy Péter a Btk.-módosításhoz érkezett képviselői indítványok határozathozatala előtt zárszavát mondta. A miniszter ugyanis név szerint megemlítette azokat, akik szerinte valótlanságot állítottak – és írtak az iskolaigazgatóknak és plébánosoknak – a módosításokkal kapcsolatban. Kritikája lényege, hogy az ellenzéki képviselők nem idézték a törvénytervezet vitatott passzusának teljes szövegét. A kihagyott feltételes módról szóló tagmondat miatt úgy tűnt, mintha a kormány nem akarná büntetni a drogkereskedelmet. A miniszter ezt a polgári kultúrával összeegyeztethetetlennek nevezte. A háta mögött ülő ellenzéki képviselők hangos bekiabálásaira pedig megjegyezte: "Mi van a gyermekszobával, uraim? Baj van vele?"

A Fidesz kivonult és tárgyalási szünetet kért a frakció számára. A szünet után a plénum előtt ügyrendi kérdésben szót kérve Áder János frakcióvezető azt mondta: ami az elmúlt percekben történt, példátlan az Országgyűlés történetében, a miniszter olyan hangot engedett meg magának, ami az elmúlt tizenkét évben nem fordult elő. Felszólította Bárándy Pétert, hogy kövesse meg a Fidesz-frakciót, mert ellenkező esetben a képviselőcsoport nem vesz részt tovább a Ház keddi munkájában. Az elnöklő Mandur László úgy vélekedett, az Áder János által elmondottak nem ügyrendi jellegűek. Ezt követően a Fidesz-frakció ismét elhagyta az üléstermet.

Kuncze Gábor (SZDSZ) felszólalásában közölte: azon oldal képviselőinek a helyében, akiknek a képviseletében "miniszteri székből Kövér László szót tudott kapni ebben a parlamentben", nem nevezne példátlannak semmilyen miniszteri felszólalást. Mint mondta: ügyrendi javaslata az, kérdezzék meg az ellenzéket, hogy a több mint ezer, szakmailag megalapozatlan módosító javaslatot visszavonják-e, "vagy itt hagyják nekünk, hogy órákon keresztül szavazgathassunk róla, miközben ők hazamennek bevásárolni".

Az MDF-frakció is elhagyta az üléstermet. Herényi Károly, a képviselőcsoport vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy 1990 óta nem fordult elő a parlamentben, hogy egy miniszter kioktassa a képviselőket. 

Áder János, a Fidesz-MPP frakciójának vezetője szerint a kormányzati pótcselekvés iskolapéldája volt az a minősíthetetlen hangnem, amit a miniszter megütött. Áder úgy fogalmazott: ez a példátlan esemény is jól mutatja, hogy a kormány nem kormányoz, hanem az ellenzék ellenzékének szerepét játszsza. Mint mondta, ezért nincs a kabinetnek gazdaságpolitikája, társadalompolitikája és ezért nem volt stratégiája az európai uniós tárgyalásokon sem.

Bárándy Péter szavai szerint az ellenzék keddi kivonulása az Országgyűlés ülésterméből fegyelmezetlenség volt, és nem más. "Azt gondolom, hogy arra reagálni kell, ha képviselők valótlanságokat állítanak annak a törvénynek a tárgyában, amelynek a zárszavát a miniszter mondja el, és természetesen megfelelő módon arra is reagálni kell, ha személyeskedő volt egy-egy képviselő, ahogy ez történt" – jelentette ki az igazságügy-miniszter.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!