hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kis drog is drog
BTK-módosítás

2002. 11. 25.
Az október 22-én tartott kormányülésen jelentette be Bárándy Péter igazságügyi miniszter, hogy a kábítószerrel való visszaélés tekintetében javaslatuk az eddiginél differenciáltabban szabályozná a fogyasztók büntetését. "A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon" – összegezte pártja álláspontját Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán Budapesten.



Akcióban a rendőrség. Kiszolgáltatott fiatalok Fotó: Somorjai L.

A Fidesz szociális kabinetjének sajtótájékoztatóján a képviselő hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása veszélyhelyzetet teremt a gyermekek és a felnövekvő nemzedék számára. Ezért a Fidesz támogatni fogja azt a civil szervezetek által kezdeményezett aláírás-gyűjtési akciót, amely a módosítás ellen tiltakozik. Mátrai Márta felhívta a figyelmet, hogy a módosítás szerint 

a büntető törvénykönyv nem bünteti azt, aki csekély mennyiség? kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, vagy a fogyasztás alkalmával kínál és átad, és azt a 21. életévét be nem töltött személyt sem, aki csekély mennyiség? kábítószert tart vagy átad az oktatási, közművelődési intézmények területén, amennyiben az elsőfokú ítélet meghozataláig gyógyító-nevelő képzésen vagy felvilágosító tanácsadáson vesz részt. A képviselő szerint ez a módosítás nem átgondolt, és közölte, hogy a polgári kormány által 1998-ban bevezetett Btk.-szigorítás megállította a kábítószer-fogyasztás mértékét. Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar társadalom lelki és erkölcsi állapota fél év óta romlik, és állami szintre emelkedett az emberek manipulálása. Mint mondta: a drogfogyasztás szabályozására irányuló törvénymódosítás jelentős mértékben hozzájárul a társadalmi rend gyengítéséhez, "a neoliberális zsákutca felé vezet". Soltész Miklós fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a módosítással a gyermekek élete kerül veszélybe, hiszen a törvény felhatalmazást ad arra, hogy a kábítószer-terjesztők csekély mennyiség? kábítószerrel beetessék a fiatalokat. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évekre jellemző nullatolerancia meghozta az eredményeket, a fiatalok sokkal inkább meggondolták, hogy ki merjék-e próbálni a kábítószert. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!