hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiakadtak az IKEA-tól

2002. 12. 02.
Környezet és emberbarát áruházat ígért a fővárosban az Örs vezér téri IKEA áruház bővítési tervében, melynek során a régi épület mellé mélygarázzsal ellátott új, a tér méreteihez képest monumentális épületet emeltek. A zuglói önkormányzattól 388 millió forintért megvásárolt telken immár befejezéséhez közeledik a 6 és fél milliárdos projekt, a környék lakói azonban egyre hangosabban tiltakoznak az elszenvedett zajártalom és környezetrombolás miatt. A problémát az okozza, hogy az új épület közel – kevesebb mint 50 méter távolságban – van a lakóépületektől. Mivel a lakók tiltakozása eddig süket fülekre talált, úgy döntöttek: a nyilvánossághoz fordulnak.



Langer-lakás. Házhoz hívták a sajtót

Népes csoport tanácskozására kelt a Nap az Örs vezér tér 17-ben, Langerék lakásán. A "Demokrácia kávéház" elnevezéssel illetett otthonban megjelent Illés Zoltán parlamenti képviselő (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság alelnöke, Rozgonyi Zoltán, a zuglói önkormányzat alelnöke, Pettkó András parlamenti képviselő (MDF), ezenkívül a Levegő Munkacsoport munkatársa, több felháborodott lakó és a sajtó képviselői. A jelenlévők saját fülükkel hallhatták azokat a szomszédos építkezésről származó környezeti zajokat, amelyeket a környék mintegy 1600 lakosa 8 hónapon keresztül – az építkezés ideje alatt – éjjel-nappal "élvezhetett", hét közben és hétvégeken egyaránt. "Stockholmban ilyet nem csinálhatnának"– jegyzi meg Gál Dénes lakó, aki véleményével nincsen egyedül: eddig 468 tiltakozó aláírást gyűlt össze Langer Ivánné civil kezdeményezésére. Langerné szerint "erőszakosan és őrült tempóban" építették fel az épületet, miközben az ott lakók számára elviselhetetlenné vált az élet: elmondása szerint éjjel-nappal dübörögtek a gépek, napi takarítás mellett is olajos por lepte el bútoraikat, közben lakásuk minősége, értéke nagyott csökkent. "Nem tudunk elköltözni. Nem látunk más megoldást, mint az IKEA visszabontását és zöld terület létesítését" – mondja.

Marsó Gabriella, az IKEA marketing igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az építkezést a jogszabályoknak megfelelő környezetvédelmi és építési engedélyek birtokában kezdték meg. Ezzel szemben a lakók azt kifogásolják, hogy mindez az ő megkérdezésük nélkül történt, azaz nem szólhatnak bele az őket érintő kérdésekbe. Gál Dénes megjegyzi: "Ez a diktatúra maga." Marsó Gabriella azt is elmondta, hogy a felszíni – 250 férőhelyes – parkoló most a mélybe került, a férőhelyek számát 735-re kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy tisztább lesz a környék levegője, mert tisztított levegő fogja elhagyni a mélygarázst. A lakók szerint azonban ez sovány vigasz, mert megnövekedik a forgalom, ráadásul a kamionok épp az ablakuk alatt fognak az épületbe hajtani. "Az állatvédelmi törvény jobban védi az állatokat, mint bennünket a jogszabályok" – hangzik el a gyűlésen. A marketing igazgató szerint a környezet is szebb lesz a parkosítás miatt, a lakók szerint azonban a húsz centiméteres földrétegbe ültetett növények csak annyit jelentenek, mintha cserepes növényeket helyeznének a betonra. Az érvek innen is, onnan is elhangzanak, hibáztatják az előző önkormányzatot, a fővárost, a hézagos törvényeket. 



Zajok az építkezés körül Fotók: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!