hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drogtörvény: a jövő választása
Aranylövés Angyalföldön

2002. 10. 06.
Rémisztő látvány fogadta kedd hajnalban az angyalföldi Hun utcában a lakásba toppanó családtagokat, amikor huszonnégy éves hozzátartozójukat halva találták. A helyszíni szemlén gyilkosság nyomait nem fedezték fel, elsődleges szakvélemény szerint a halál oka: kábítószer-túladagolás.

A fiatalembernek idén augusztusig tizennégy tragikus sorstársa akadt. A túladagolásban elhunyt személyek száma a tavalyi évhez képest csökkenést mutat – tavaly július közepéig ugyanis már huszonöt halottja volt a drognak. Az áldozatok általában 19 és 36 év közöttiek, legtöbbjük azonban még a huszonötödik életévét sem töltötte be. 

Lencse Menyhért, a Kék Pont Drogambulancia és Konzultációs Központ munkatársa a Heteknek elmondta, hogy a kábítószerrel kapcsolatos halálesetek legfőbb okozója a heroin. A heroin ópiátszármazék, túladagolása a légzőközpont bénulását okozza, ami fulladásos halálhoz vezet, emellett szívritmuszavar is fellép. Az aranylövések mögött (így hívják a végzetes mennyiség? anyag befecskendezését) Lencse szerint több tényező is állhat. Előfordul, hogy a kilátástalanság miatt a drogfüggő személy szándékosan túlozza el az adagot. Másrészt a feketepiacon kapható heroinnak csak egy hányada tiszta hatóanyag, ezt különböző adalékszerekkel keverik, például por formátumú nyugtatóval. Ez a hatóanyag-tartalom terjesztőnként változik, ezért ha a fogyasztó új helyről szerzi be a szert, kiszámíthatatlan hatással számolhat. Ilyen eseteket idézett elő az afganisztáni háború, mikor az onnan származó kábítószerhez nem jutottak hozzá a felhasználók, ezért kénytelenek voltak máshová fordulni. Másik ok lehet az, hogy ha túl van valaki egy méregtelenítésen, s már nem áll fenn fizikai függőség, akkor a korábban használt drogmennyiség a végzetet jelenti.

A drogprevenciós programok mellett 1999-től a büntető törvénykönyv drogokkal kapcsolatos paragrafusai is igyekeznek elősegíteni a kábítószer-fogyasztás viszszaszorítását. A törvény újítása, hogy ettől kezdve a terjesztők mellett a fogyasztók is büntetendők. Ezen sokak által vitatott paragrafusok alapján az a személy, aki a hatósági előírások megszegésével kábítószert fogyaszt, illetve nagy nyilvánosság előtt kábítószer-fogyasztásra hív fel, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A Medgyessy-kormány a drogtörvény módosításának előterjesztésére készül. A változtatás lényege abban állna, hogy markánsabban lennének megkülönböztetve a terjesztők és a fogyasztók. A törvény módosítása mellett érvelők azt hangsúlyozzák, hogy a szigorú büntetőjogi környezet akadályozta az egészségügyi és szociális gondoskodás hatékonyságát, mert a drogosok a büntetéstől való félelmükben nem vették igénybe szakemberek segítségét. Ez a tény is vezethet a túladagolások növekvő mértékéhez. Az SZDSZ választási programjában azzal indokolta álláspontját, hogy a kriminalizálás nem képes megszüntetni a kábítószer-fogyasztást, és kevésbé hatékony, mint a megelőző, illetve ártalomcsökkentő drogpolitika. A módosításról szóló tényleges terv szerint a terjesztők szigorúbb megítélése mellett az alkalmi fogyasztók számára nagyobb mozgásteret biztosítanának az elfogadott társadalmi normákhoz való viszszatérésre, a változtatás nem érintené azonban a mennyiségi határokat. Bár a kábítószer-fogyasztás a továbbiakban is bűncselekménynek minősülne, a terápiát folytatók nem lennének büntethetők. A Fidesz képviselői viszont attól tartanak, hogy az enyhítés a kábítószer-fogyasztás növekedéséhez vezethet. 

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a múlt héten úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a törvénymódosítás még előkészítési szakaszban van, érdemben egy hónap múlva tud a tárca tartalmi kérdésekről beszámolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!