hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családi vonás
Anya és fia sikeres kampánya

2002. 10. 27.
Botka László 29 éves Szeged polgármestere



Botka László Fotó: MTI

– Ilyen nagyarányú győzelmet várt? 

– A váltás igénye már az áprilisi parlamenti választásokon érezhető volt, ahol szintén nagyarányú győzelmet arattunk. Hatvanszázalékos győzelemre azonban természetesen nem számítottam. Több szervezet is támogatott, a konszenzus szimpatikus lehetett a választóknak. 

– Négy évvel ezelőtt az volt meglepő, hogy a Fidesz nyert Szegeden. A szegediek nagyon tudnak büntetni?

– Sajnos Szegeden az elmúlt három önkormányzati ciklusban senki sem tudott olyan teljesítményt, stílust felmutatni, ami a szegediek számára tartósan vonzó lett volna. Mind a három polgármester elveszítette a választásokat, és új összetétel? közgyűlést választott a város. Érdekes helyzet ez, hiszen a nagyvárosok jelentős részében második, sőt van, ahol a harmadik ciklusukat töltik a polgármesterek. Megpróbálok változtatni ezen Szegeden.

– Mennyiben segítette az Ön választási esélyeit, hogy folyamatos botrányok voltak a városban, hiszen a sajtó is visszaélésgyanús ügyekről cikkezett? 

– Nagyban hozzájárult a sikeremhez. A szegediek döntő része nem érezte, hogy a városi vagyont érintő döntéshozatalban bármilyen módon tájékoztatva lenne. Ezzel óriási hibát követett el az előző városvezetés. Sokat ártott a Fidesznek, hogy valamennyi önkormányzati képviselője önkormányzati cég vezetője lett, attól függetlenül, hogy népművelő, testnevelő tanár vagy éppen egyetemi hallgató volt. Azaz a szakértelem nem volt fontos követelmény. A most eltűnt fideszes korszaknak nagy tanulsága, hogy a klientúra építése egy városban, pláne Szegeden nem lehet sikeres, mert ugyan néhány száz embert pozícióba juttathatnak, de ezzel több ezret, több tízezret sértenek meg. Mi gyökeresen új stílussal kívánjuk a várost vezetni.

– Kritikusaik szerint azért szavaztak sokan Önökre, mert "Együtt a kormánnyal" cím? szlogennel azt mondták, akkor fognak a városok pénzt kapni, ha a kormánypártiakra szavaznak. 

– Ilyet soha nem mondtunk. Ilyet éppen Orbán Viktor mondott \'98-ban, amikor az önkormányzatokat a kormányzati akarat végrehajtóinak nevezte. 

– Milyen érzés, hogy édesanyjával együtt győzött? Ő Szolnokon, Ön Szegeden.

– Nagyon boldog voltam. Egyébként arra is nagyon büszke voltam, hogy együtt ülünk a parlamentben. Egy politikusnak nagyon ritkán adatik meg, hogy van egy másik politikus, akinek a támogatása, szeretete kétségbevonhatatlan. 

– Ön a legfiatalabb megyei jogú városi polgármester?

– Nem, mert Hódmezővásárhely fideszes vezetője nálam két évvel fiatalabb. Tehát Csongrád megye két megyei jogú városában a magam huszonkilenc évével az idősebb én vagyok.



Botka Lajosné Szolnok polgármestere



Botka Lajosné és Medgyessy Péter Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!