hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ismétlődhet a botrány

2002. 09. 15.
Interjú Demeter Ervin országgyűlési képviselővel, az Orbán-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterével



Demeter Ervin Fotó: MTI

– Jól értem-e, hogy az általános átvilágításról szóló törvényjavaslat által létrehozandó tényfeltáró bizottsággal kapcsolatban elsősorban az a kifogásuk, hogy várható kormánypárti többségéből adódóan pártosan végezheti munkáját?

– Az egyik kormánypárti képviselő által vezetett vizsgálóbizottság (Mécs-bizottság - a szerk.) munkáját kirívóan manipulatívnak tartjuk. 

A törvényjavaslat pedig ugyanezt az eljárási rendet írja elő. Ebből az következik, hogy a tényfeltáró bizottság ugyanígy fog működni. 

– A bizottság összetételével tehát nincs komoly problémájuk? 

– A pontos összetételét nem lehet még ismerni, hiszen a törvényjavaslat csak azt tartalmazza, hogy milyen szervezetek – parlamenti frakciók, Legfőbb Ügyészség, Legfelsőbb Bíróság és egyes minisztériumok – delegálnának majd ebbe a testületbe. Ha ez – az eddigi átvilágító testület mintájára – bírákból álló szervezet lehet, akkor a függetlenség és a szakmaiság követelménye biztosított lesz. Emellett szigorúan az államigazgatási eljárásra vonatkozó szabályok szerint szükséges működnie, a már kialakult törvényes jogrend szerint. Garanciát csak ez jelent. E nélkül garantáltan a vizsgálóbizottság botránya ismétlődik meg. 

– Ön a parlamenti vitában a két törvénytervezet kapcsán képes beszéddel summázta véleményét, jelesül, hogy "a piramist a feje tetejéről a talpára kell állítani". Mit ért ez alatt? 

– Most a hálózati személyekre vadászunk nagy puskával, miközben ők csak a piramis alján kicsiny fogaskerekek voltak az elnyomó rendszerben. Fölöttük voltak a hivatásos tisztek, az szt-tisztek – például Medgyessy Péter –, és ennek a tetején volt a pártirányítás, az MSZMP Központi Bizottsága, amely az embertelen rendszert működtette, és ehhez felhasználta az állambiztonsági szervek jelentéseit. Mi azt mondjuk: nemcsak a besúgókat illeti elmarasztalás, hanem azt is, aki a piramis tetején volt. Módosító indítványt nyújtunk be a törvényjavaslatokhoz, amelyben azt vizsgálnánk, hogy kik azok a közszereplők, akik a Magyar Szocialista Munkáspárt (illetve jogelődje) Központi vagy Politikai Bizottságának tagjaiként irányították a politikai rendőrséget. 

– A rendszerváltás elején, az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásai során az egyik alapvető megállapodás az volt, hogy békés rendszerváltás következik, nem lesz leszámolás a korábbi politikai vezetőkkel. 

– Igen, de ettől még ki lehet jelenteni, hogy a demokratikus közéletben nemkívánatosak az egykor a piramis tetején ügyködő személyek. Boldoguljanak a magán gazdasági életben. 

– Lengyelországban és Németországban is a rendszerváltás előtti személyek részt vehetnek a politikai közéletben, egyedül Csehországban hoztak olyan rendelkezést, amelyről Ön beszél. Ha már ennél a kérdésnél tartunk, nem a rendszerváltáskor kellett volna ezt végrehajtani? 

– De igen, akkor kellett volna. Úgy, mint ahogyan a csehek tették… 

– Most viszont úgy tűnhet, hogy az MSZP egyes prominenseit szeretnék ilyen és ehhez hasonló javaslatokkal "kilőni". 

– Félreértés ne essék, nem attól kerül valaki ebbe a rendszerbe, mert a MSZP tagja, illetve MSZP-s politikus, hanem attól, ha a politikai rendőrség tevékenységében irányítóként vett részt. Nem tudom, hogy mennyi ilyen szocialista politikus van. Minket az érdekel, hogy ne csak a kis halak akadjanak horogra, hanem azok is szoruljanak ki a közéletből, akik az állampárti rendszer, a diktatúra irányítói voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!