hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életmentő felvilágosítás
Csökkent az abortuszok száma

2002. 08. 25.
A statisztikák szerint tavaly csökkent az abortuszok száma a 2000. évi adatokhoz képest. A jó irányt mutató fejlődés többek között feltehetően a Családvédelmi Szolgálat munkájának köszönhető, ugyanakkor a csökkenés azzal is magyarázható, hogy egyre többen választják az esemény utáni tablettát a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. A kormány egy országos felvilágosító kampánnyal próbálja meg segíteni az orvosok és a védőnők munkáját.



Az élet nem a születéssel kezdődik. A híres kép egy életmentő műtét közben készült 

A KSH legfrissebb adatai alapján 2001-ben 56 ezer 404 terhességmegszakítást végeztek el hazánkban, míg 2000-ben ez a szám meghaladta az 58 ezret. A legtöbb abortuszt a 25–29 éves korosztály körében végezték el, a kiskorúaknál stagnálás figyelhető meg. Magyarországon ezerből 31 nőn hajtanak végre abortuszt, ami a világszinten is igen magas észtországi (1000/52), illetve a romániai (1000/46) helyzethez képest valóban pozitív adat, az európai uniós szintnek (1000/17) azonban közel a duplája. A családvédelmi szolgálatok immár tíz éve dolgoznak azon, hogy visszaszorítsák a terhességmegszakítások számát. A szolgálat munkatársai a "hangos gondolkodásban" segítenek – mondta lapunknak Hatfaludy Judit, a Gyöngyösi Családvédelmi Szolgálat védőnője. 

A terhességmegszakítás indokai között az első helyen az áll, hogy gyermekszületés esetén meg kell szakítani az eltervezett életvezetést, vagyis félbe kell hagyni a tanulmányokat, fel kell adni egy jól fizető állást, de ok lehet az is, hogy a gyermek egy még éretlen, kiforratlan kapcsolatba születne bele. A szakember hozzátette, hogy sokan élnek ma élettársi kapcsolatban, ami ugyancsak gátja lehet a gyermekvállalásnak, általában a férfi negatív hozzáállása miatt. A férfiak egyébként nem szívesen jelennek meg tanácsadáson, megközelítőleg 3 százalékban fordul elő, hogy az apa elkíséri a várandós hölgyet. 

Az abortusz előtt a nőknek kétszer kell felkeresniük a Családvédelmi Szolgálatot. Az első találkozáskor felvilágosítást adnak a családtervezésről, a beavatkozás káros hatásairól, illetve azokról a juttatásokról, amelyeket a gyermek megszülése esetén igénybe lehet venni. "Természetesen senkit nem akarunk sem lebeszélni, sem rábeszélni – tette hozzá a védőnő. – Az első beszélgetés után adunk három nap gondolkodási időt, ezalatt a nő egyedül vagy családjával mérlegelheti a felvetett lehetőségeket." A védőnő a munkája során találkozott olyan esettel is, hogy a hozzá ellátogató hölgy a tanácsadásról hazatérve elmondta párjának, milyen juttatásokkal jár egy gyermek vállalása, és a férfi meggondolta magát. 

A második találkozáskor a fogamzásgátlásról adnak felvilágosítást. A tapasztalat az, hogy nagyon sokan nem ismerik a fogamzásgátló tablettákat, sokan pedig nem tudják megvásárolni. Hatfaludy Judit elmondta, hogy a kiskorúak például gyakran azért esnek teherbe, mert nincsenek kellően felvilágosítva a védekezésről. A szakember szerint leginkább ez azok körében jellemző, akik nem tanulnak tovább középiskolában, és nem jutnak hozzá az ott kapható ismeretekhez. A védőnő azonban néha úgy érzi, hogy nem sok haszna van annak, ha elmondják a korai szexuális élettel járó veszélyeket, mert a fiatalok gyakran bezárják a fülüket, és nem vesznek tudomást a valóságról. 

A terhességmegszakítások enyhe csökkenésének másik oka az lehet, hogy négy éve hazánkban is megvásárolhatók az esemény utáni tabletták, amelyek ha nem is olyan feltűnően, de ugyanazt a hatást érik el, mint az abortusz. A készítményt, ha nagyon "sürgős", ambulanciákon is fel lehet íratni. Hazánkban ötvenhat sürgősségi fogamzásgátló ambulancia működik. A SOTE I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyik munkatársa elmondta, általában a 17–22 év közötti fiatal lányok veszik igénybe e szolgáltatást, ám pontosan nem lehet tudni, hányan. 

Az 1992. december 17-én elfogadott törvény szerint abortuszt abban az esetben lehet elvégezni, ha a nő állapotát a terhesség súlyosan veszélyezteti; ha a kisbabánál súlyos fogyatékosság vagy egyéb károsodás fedezhető fel; ha bűncselekmény következménye a terhesség; vagy ha a nő súlyos válsághelyzetben van. Az Alkotmánybíróság egy 1998-ban meghozott döntése alapján a törvény "súlyos válsághelyzet" meghatározását 2000. június 30-ai hatállyal megsemmisítette. 

A Medgyessy-kormány jövőre egy országos felvilágosító kampányt szeretne útnak indítani. A tervezet szerint orvosok és nővérek közreműködésével a korán kezdett szexuális élet veszélyeire, a magzati élet védelmére és az abortusz káros következményeire hívnák fel a figyelmet. A tervek között szerepel az is, hogy a legrászorultabbak társadalombiztosítási támogatással jussanak hozzá fogamzásgátló szerekhez. Nőgyógyászok szerint a 16 év alattiaknak nem ajánlott hormontartalmú tabletták szedése, ezért felvetették, hogy tegyék ingyenessé az óvszert a fiatalok számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!