hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A súgólyuk titka

2002. 08. 11.
Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását követően a héten a Belügyminisztériumtól is megérkeztek a kormányfő SZT tiszti múltjával kapcsolatos "szigorúan titkos", 1978, 81 és 82-re vonatkozó anyagok. Medgyessy Péter hozzájárulásával nyilvánosságra lehet hozni a dokumentumokat, kivéve három aktát, amelyről zárt ülésen tárgyalt a bizottság. Balogh László (MDF) elnök a jövő héten szeretné újra meghallgatni a miniszterelnököt a szerinte felmerült ellentmondások tisztázása végett. 



Balogh László, a Medgyessy-bizottság elnöke a szobájában talált lőszerrel Fotó: Somorjai L.

A bizottság a Medgyessy-dosszié mellett megkapta azt a listát is, amely a BM irattárában 1990 óta megfordult miniszterek, államtitkárok és kabinetfőnökök neveit tartalmazza, valamint korábbi telefonkönyveket is. A bizottsági ülésen Vadai Ágnes (MSZP) bizottsági tag felvetette, hogy az iratok és a történelmi háttér szorgos tanulmányozása helyett inkább a parlament által megfogalmazott kilenc kérdés megválaszolására kellene összpontosítani. Simicskó István (Fidesz) azonban úgy érvelt, hogy az SZT tisztek általános tevékenységének a felrajzolása által lehet következtetni a konkrétumokra, hiszen a miniszterelnök konkrét operatív tevékenységét nem ismerik. Javaslatot tett további személyek, mint pédául Németh Miklós rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök meghallgatására. Körömi Attila (Fidesz) még történészek meghallgatását is kívánatosnak tartotta. 

A Medgyessy Péterre vonatkozó iratok megtárgyalása nyílt ülésen történt. Az iratok között megtalálható a kormányfő SZT állományba történő kinevezése, kézzel írott önéletrajza, a róla készült környezettanulmány, eskütételi jegyzőkönyve, a III/II-es főcsoportfőnökség által javasolt anyagi juttatások, valamint 1982. október elsejei – pénzügyminiszteri helyettessé történő kinevezése – kapcsán történt visszavonulása, pontosabban tartalék állományba helyezése. 

Ezen a héten egyébként a bizottság meghallgatta Villányi Miklós volt pénzügyminisztert, Horváth István, Horváth Balázs, Kuncze Gábor egykori belügyminisztereket, Jónás Endrét, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatóját és Kövér László volt titkosszolgálati minisztert. Horváth István, a Grósz-kormány belügyminisztere volt az első, aki tudott Medgyessy múltjáról, hiszen ő írta alá a jelenlegi miniszterelnök tartalékállományba helyezéséről szóló határozatot. Horváth – aki egyébként Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa – azt is kijelentette: semmi kivetnivalót nem talál Medgyessy egykori tevékenységében. A jövő hétre ütemezték be többek között Nikolits István volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Békesi László és Hetényi István volt pénzügyminiszterek meghallgatását.


Szikret Top

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!