hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Most jó lenni köztévékatonának
Távozó MTV-vezetők – repkedő milliók

2002. 07. 21.
Több meghatározó vezető is távozott, illetve távozik a Magyar Televíziótól. Többek között Mendreczky Károly elnök is bejelentette lemondását. Az eset azért érdekes, mert korábban – a televízió kiegyensúlyozatlan hírműsorai és a gazdasági viszszásságok miatt – a kormánypártok többször is felszólították az elnököt a lemondásra, ő azonban ezt nem tette meg. Egy lapunknak nyilatkozó médiaszakértő szerint az MTV-t meg lehet szabadítani a "propagandatévé rossz démonaitól", ehhez csak politikai akarat kell, a volt kormánypárti politikusok szerint azonban a köztévé eddig is eleget tett a közszolgálatiság követelményeinek.

A korábban fideszes önkormányzati képviselőként dolgozó Mendreczky Károlyt tavaly július 1-jével nevezte ki elnöknek az MTV akkor még kizárólag jobboldali delegáltakból álló csonka kuratóriuma. Az elnöki megbízás négy évre szólt, azonban a választások után a szocialisták többször is felszólították az elnököt, hogy a választási kampányban a Fidesz javára erősen elfogult műsorok, illetve az MTV gazdasági visszásságai miatt mondjon le. A kormánypártok kezében nem volt közvetlen eszköz Mendreczky eltávolítására, ugyanis az azóta már kiegészült kuratóriumi elnökség erre csupán javaslatot tehet, a döntéshez a civil delegáltakkal kiegészült nagykuratórium kétharmados döntésére lett volna szükség. (A kuratórium kapcsán nem érdektelen megjegyezni: közvetlenül azelőtt, hogy a kormánypártok kiegészítették delegáltjaikkal az addig csonka testületet, az ellenzéki tagok egy nyilvánosságra nem hozott döntésükkel megduplázták az elnöknek távozása esetén járó végkielégítést. A jobboldali kurátorok jóindulatának köszönhetően a lemondó Mendreczkynek így közel harmincmillió forint jár. Egy furcsa munkajogi helyzetnek köszönhetően Mendreczky munkába állásakor is kapott harmincmillió forintos végkielégítést, ugyanis az elnök a kuratóriummal, és nem az MTV Rt.-vel áll szerződésben, ezért utóbbinál megszűnt a húszéves munkaviszonya.) 

Mendreczky lemondását azzal indokolta, hogy a személye ellen irányuló politikai támadások méltatlanul hátrányos helyzetbe hozták az MTV-t. A tévéelnök utóda az elnöki pályázat kiírásáig és elbírálásáig Ragáts Imre alelnök lesz. Mendreczkyn kívül távozott az MTV-től Csermely Péter hírigazgató, illetve a reggeli műsor és a Híradó főszerkesztője is. Csermely tizenötmillió forintos végkielégítést vehet majd kézhez. Megkerestük az MTV szóvivőjét, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan hányan távoznak a televíziótól, és a végkielégítések mekkora összeget emésztenek fel. Kertész Viktória nem tudott választ adni lapunknak. Kérdésünkre, hogy honnan lehetne akkor mindezt megtudni, így válaszolt: "Tőlem, ha lenne erre vonatkozó nyilvántartás, de nincs."

Kormánypárti politikusok szerint most érkezett el a lehetősége annak, hogy valóban közszolgálativá váljon az MTV. Szerintük az elmúlt négy évben a köztévé propagandatelevízióként, illetve pénzmosodaként funkcionált. Ezen a véleményen van Haraszti Miklós médiaszakértő, az MTV kuratóriumának SZDSZ által delegált tagja is. Mint lapunknak kifejtette: az MTV hírműsorai abszolút elfogultak voltak, a Fidesz-közeli cégek pedig kitűnően éltek a köztévé megrendeléseiből. Haraszti ugyanakkor leszögezte: nincs még biztosíték arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban valóban politikailag semlegessé váljon az MTV, és "ne támadjanak fel a propagandatévé rossz démonai". Ehhez szerinte határozott politikai akaratra, illetve a kormánypártok önkorlátozására lesz szükség. "A politika természetéből fakadóan azonban ez az önkorlátozás soha nem fog őszintén, szívből fakadni, ez csakis akkor működik, ha a politikai erőknek ehhez érdekük fűződik. Ilyen érdek lehet a szavazók megnyerése: nem a közmédiumok elfoglalásával, hanem pont ellenkezőleg, saját maguk önkorlátozásával" – mondta Haraszti Miklós.

Fideszes politikusok szerint az MTV eddig is megfelelt a közszolgálatiság követelményének, ezért drasztikus változtatásokra nincs szükség. Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa több napilapnak is úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg hatalmon lévők a saját maguk által kiásott árkokat leváltott, illetve eltávolított emberekkel szeretnék betemetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!