hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Terror Debrecenben

2002. 06. 09.
A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a Fővárosi Bíróságnak adta át illetékesség hiányában a Terror Háza múzeumot működtető alapítvány és a néhány héttel ezelőtt a debreceni önkormányzat által alapított Őrváros – Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítvány egyesülésének kérelmét, nem hozva érdemi döntést az ügyben. Az új kormánynak viszont nem áll szándékában egyesíteni a két alapítványt. Mindenesetre, ha sikerül az összevont alapítványok bejegyeztetése – ami most már a Fővárosi Bíróság illetékességi körébe tartozik –, akkor a szocialista–szabaddemokrata kormány a Terror Házát illető valamennyi kérdésben köteles lesz egyeztetni a fide-szes többség? debreceni városvezetéssel. 

A debreceni önkormányzat Mazsu János történészt, a helyi kulturális bizottság vezetőjét delegálta az alapítványba, akit az ügy fejleményeiről és hátteréről kérdeztünk meg. "Az alapítványok egyesítésének elsődlegesen szakmai és nem napi politikai célja van. Szeretnénk, ha Debrecen huszadik századi történelmi szerepének tisztázása bekapcsolható lenne az országos szint? történelemkutatásba, és nem szűkülne be a helyi keretek közé. Ezzel Debrecen példát szeretne adni más vidéki városoknak is a helyi történelemkutatás országos szint? integrálására." Másodlagos indokként megemlítette azt a tényezőt is, hogy a választási eredmények következtében előállt helyzet szükségessé tett bizonyos óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a Terror Háza múzeum a jelenlegi állapotában maradhasson fenn, és ne történhessenek esetleges olyan módosítások, amelyek akár történelemhamisítást is jelenthetnek – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a jelentősége annak, hogy az új alapítvány székhelye Debrecenben lenne, azt válaszolta, hogy ez tulajdonképpen csak egy gesztus a budapesti alapítvány részéről, azokat a vádakat pedig, hogy a döntéssel az önkormányzat Debrecent a "Fidesz őrvárosává" akarja tenni, egyszerűen badarságnak tartja.

Mint történészt arról is megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a Terror Háza múzeum túlnyomórészt a kommunista rezsim áldozatainak állít emléket, míg érzékelhetően kisebb terjedelemben foglalkozik a nyilas rendszer által meggyilkoltakkal. Ezt ő azzal magyarázta, hogy egyrészt a múzeumnak nem célja a teljes huszadik század bemutatása, másrészt a nyilas terror dokumentálása már jórészt megtörtént, míg a kommunista diktatúra feltárása eddig akadályokba ütközött, és további alapos vizsgálata szükséges. Teljesen egyetért azonban azzal, hogy a holokauszt áldozatainak akár külön múzeumot nyissunk. A Terror Háza esetleges átnevezését Megbékélés Házává ellenzi, mivel szerinte megbékélést az áldozatok kezdeményezhetnek. A múzeumnak, illetve a történelemtudománynak a feladata azonban a tények feltárása, és a felelősök néven nevezése, legyenek azok bármely rendszerhez tartozók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!