hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem lesz Bokros-csomag
Interjú Kupa Mihállyal, a Centrum elnökével

2002. 04. 21.
– Hogyan értékeli a választások első fordulóját, és az azóta kialakult helyzetet?



Kupa Mihály. Váltásra szavaz Fotó: Somorjai L.

– Az első fordulóhoz kapcsolódó kampány rendkívül kiélezett volt, az emberek erős felindulásból szavaztak, biztosra akartak menni. Minket ez hátrányosan érintett, hiszen a politológusok szerint egy normális választási hangulatban vidáman bekerültünk volna a parlamentbe. 

– Ön szerint mi vezetett oda, hogy ennyire kiélezett, indulatos szavazásra került sor?

– Nagyon kihegyezték a kampányt a kormányt megtartani vagy leváltani kérdésre, és ennek során szinte minden eszközt felhasználtak. 

– Melyik oldalnak tulajdonítja az indulatok elszabadulását?

– Mindkét oldal indulatos volt, bár inkább az MSZP folytatott sokk- kampányt. A Fidesz viszont kihúzódott a jobbszélre, és már nem volt ideje visszajönni középre. Az MSZP pedig elég jól benyomult ebbe a pozícióba. 

– A Fidesz kampányának volt gyenge pontja, amely összefüggésbe hozható a várakozás alatti szereplésükkel?

– Kövér akasztós nyilatkozatait sokan ilyennek tartják, a másik pedig a miniszterelnök-jelöltek vitája körüli huzavona, amiből végül is Medgyessy jött ki győztesen.

– Ez elég volt arra, hogy megfordítsa a szavazókat?

– Medgyessy és Kovács szereplése meggyőzte a szavazókat, hogy a szocialisták sem ördögök.

– Az első forduló után Kónya Imre kivált a Centrum Párt elnökségéből. Ön szerint ez menetrendszer? egy vesztes formációnál? Esetleg a párt megújulása várható ettől? 

– Szerintem ez határozottan jót fog tenni a pártnak, mert aki nem bírja idegekkel a választási küzdelmet, illetve a realitásokat, az hosszú távon sem tud építkezni. 

– Önök közül többen is a baloldal javára kívánnak visszalépni.

– A jelöltjeink zöme, akik visszaléptek, nem tagjai a pártnak, hanem magánszemélyek, eleve rájuk volt bízva, hogy kinek a javára lépnek vissza. Az elnökség ugyanakkor kétharmad arányban úgy döntött, hogy egyrészt a demokrácia értékeit, másrészt a Centrum programját sokkal jobban lehet a kormányt váltókkal képviselni, mint az MDF-Fidesszel.

– Az MSZP tett egy gesztust Önnek, nevezetesen, hogy az ő nagyon jól szereplő jelöltjét visszalépteti az Ön javára. Miért nem fogadta ezt el?

– Az ember igyekszik a függetlenségét megőrizni. Egyébként beszéltem a zempléniekkel, és úgy láttam, hogy most ők is inkább a kiélezett küzdelem hívei, mintsem valamiféle kompromisszumé. 

– Véleménye szerint a választás után le lehet csendesíteni az indulatokat? 

– Nagyon remélem, mert annyi feladat áll előttünk, hogy azt ennyire éles szembenállással nem lehet normálisan megvalósítani.

– Gazdasági szakemberként mit szól ahhoz a kijelentéshez, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor azt mondja, amennyiben az MSZP alakít kormányt, az a nagytőke és a pénztőke kormánya lesz? 

– Nézze, én nagyon erősen szoktam fogalmazni, most nem fogok: ezt a terminológiát eddig elsősorban Csurkáék használták.

– A szélsőjobbot kívánta ezzel Orbán Viktor megszólítani?

– Gondolom, mert ahogy elnézem a választási eredményeket, MIÉP-es szavazókat is elcsábítottak az első fordulóban.

– Legutóbbi beszélgetésünkkor felvetette, hogy bárki kerüljön is kormányra, annak pótköltségvetést kell létrehoznia. Ma is így látja ezt a helyzetet?

– Mindenféleképpen meg kell vizsgálni az államháztartás állapotát. Ha netalán a Fidesz győzne, akkor nekik is számolniuk kellene, hiszen a fizetési mérleg elég csehül áll, és az államháztartás hiánya már messze meghaladja azt a mértéket, ami az első negyedévre érvényes. És ebben a hiányban még nincsen benne a pótlólagos nyugdíjemelés, a tsz-tagoknak tett ígéretek, és a fagykár enyhítésének a fedezete. 

– Kilátástalan a helyzet?

– Nem kilátástalan, csak rendet kell tenni. Azt kell mondani, hogy ennyi bevétel van, ennyi kiadás, ennyit tudunk megvalósítani és kész!

– Újabb megszorító intézkedéstől kell tartanunk? 

– Nem. Nem kell újabb megszorító csomag, hanem inkább az alkotó energiákat kell szabadon bocsátani.

– A jobboldal szerint vagy Széchenyi-terv, vagy Bokros-csomag.

– Nem ez az alternatíva, mert a gazdaság nincs olyan sanyarú helyzetben, hogy megszorítás kellene. Itt a költekezés irányait kell egy kicsit átfésülni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!