hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éles kormánybírálat külföldről

2002. 04. 07.
"Magyar ingerültség – mérgezett politikai légkör a választások előtt" címmel mutatja be a magyar belpolitikai helyzetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cím? konzervatív német lap szerdai számában. A cikk nagy vonalakban bemutatja Orbán Viktort és Medgyessy Pétert, és ismerteti a politikusok rendszerváltás óta felmutatott teljesítményét. A szerző, Matthias Rüb dolgát kemény munkával és nagy lendülettel végző politikusként mutatja be Orbán Viktort, Medgyessy Pétert pedig az 1989-es rendszerváltás jelentős személyiségeként értékeli. 




A FAZ budapesti tudósítója még nyitottnak látja a vasárnapi választások kimenetelét. Megítélése szerint a szocialista ellenfelet éppen a kormány arrogáns és erőfitogtató hangvétele erősítette meg, amivel megosztást igyekezett elérni, nemzeti erőkre és hazaárulókra osztva az országot. A kormány kedélyborzoló lépései – az autópálya-építésekkel kapcsolatos megbízások pályáztatás nélküli odaítélése, vagy Kövér László legutóbbi kijelentése, mely szerint (Matthias Rüb szavait idézve) egyes politikusok nagy szolgálatot tennének a nemzetnek, ha egy jó erős gerendára felakasztanák magukat, annak a durvulásnak a példái, amely megmérgezte Magyarország egész politikai és közéletét, szélsőséges és mesterséges kiéleződést hozva létre. 

A vezető kormánypárton és a szocialista párton kívüli politikai erőket áttekintve a FAZ tudósítója megemlíti, hogy a Fidesz kiszívta a politikai középpontból a kisebb konzervatív pártokat, magába szippantva azok erőit. Szélsőjobboldali és antiszemita pártként jellemzi a MIÉP-et, megemlítve Csurka Istvánnak a szeptember 11-ei New York-i terrortámadások után tett nyilatkozatát, mely szerint az elnyomott népek képviselői döntötték porba a globalizáció fellegvárát.



Több teret a szeretetnek! Fotó: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!