hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Náci sajtó a szalonban
Interjú Gusztos Péterrel, az SZDSZ ügyvivőjével

2002. 03. 24.
– Általános véleményként fogalmazódik meg az utóbbi időben, hogy sokan azért voltak képesek életben maradni az elmúlt néhány évben, mert a Fidesz nem tudta fölszámolni a rendszerváltás valamennyi vívmányát?– A kisebbségi léthelyzetben lévő csoportok, akiket végig víz alatt tartott az Orbán Viktor-féle kormányzati politika, nagy túlélői ennek a négy évnek. Ők nem csupán azért élték túl ezt az időszakot, mert a magyar jogrendszer még adott számukra bizonyos védettséget, hanem azért, mert nem volt idő mindenkivel elbánni. Annak a halmaznak, amelyet a rendszerváltás értékeinek nevezünk, van egy olyan része is, amely nincs leírva, amely nem jogi technika, nem intézményi struktúra, hanem önmagában való érték. Ilyen például a szabadság, a gyülekezés szabadsága, a lelkiismereti és vallásszabadság stb. Az a politikus és az a politika, amelyik nem tudja saját értékként kezelni a lelkiismereti és vallásszabadságot, az gyakorlatilag mindenre képes, ami a szabadságunkat veszélyeztetheti. Ezek az emberek idővel a gyülekezési és a szólásszabadságunkat is meg fogják támadni, ha hatalmon maradnak. Nyílt támadást indítottak például a nem történelmi egyházakkal szemben. Ezek mind apró lépések voltak egy nagyon rossz úton, és ezért kell többek között feltétlenül elküldeni őket a hatalomból. 



Gusztos Péter. Az új generáció 

– Legutóbbi sajtótájékoztatódon nemes egyszerűséggel lenáciztad a jobboldali sajtót…

– Náci sajtónak tartom a Pannon Rádiót, a Magyar Demokratát, a Magyar Fórumot, a Vasárnapi Újságot és ilyennek tartom – sajnálom, de ez van – a Magyar Nemzet egyes írásait is. A Fidesz vezető publicistái a Magyar Fórum hangján írnak. Az elmúlt négy évben azt láthattuk, hogy Orbán Viktor kézen fogta Csurka Istvánt, és bevezette a politikai szalonba. Oda, ahova eddig a magyar politika nem engedte be őt. Nem engedte be Antall József sem. Azokat a szövegeket, amelyeket a MIÉP aktivistáitól utcán, buszon, kocsmákban lehet hallani, négy évvel ezelőtt még csak egymás között merték mondogatni, miközben az asztalt verték, vagy ha társaságban mondták ki ezeket, azt szégyenlősen, félve tették. Az Orbán Viktor és csapata által uralt jobboldali sajtó gyakorlatilag elérte az elmúlt négy évben azt, hogy ennek a szellemiségnek szabad tere van. Ezzel nagyon komoly bűnt követett el a Fidesz a magyar emberek ellen. Ennek a térnyerésnek köszönhetően ma már egybemosódik a hazai jobboldal és a szélső jobboldal. A két szavazótábor egymásra talált. Egy nagyon pici, vékony vonal maradt, amely elválasztja őket.

– Ez a határvonal a második fordulóban várhatóan el fog tűnni.

– A Fidesznek az a stratégiája, hogy erre a vékony vonalra már az első fordulóban se legyen szükség. Ugyanis míg Csurka azon erőlködik, hogy hogyan tudja visszafogni magát, és hogyan tud szalonképes maradni, addig Orbán a Vasárnapi Újságban élettérről beszél, Áder János pedig március 15-én az elszakadt nemzetrészek visszacsatolásáról. Hát kinek szólnak ezek a szimpátiaüzenetek? Egyre inkább azt gondolom, hogy amikor azt mondtuk egy választási hirdetésünkben, hogy Fidesz egyenlő MIÉP Light, akkor tévedtünk, és a dolog úgy áll, hogy a MIÉP a Fidesz Hard. 

– Mit szólsz a jobboldali viszszalépésekhez?

– Megmondom őszintén, hogy teljes szívből örültem Csurka bejelentésének: tiszta helyzetet teremtett. De van ennek egy másik oldala is. Csurka azt állítja, hogy száz helyen visszalépnek, ami azt jelenti, hogy ennyi emberük lesz ott a második fordulóban. Sőt tovább megy, és azt mondja: tíz-húsz helyen előrébb fognak végezni, mint a Fidesz, ahol ők kérnek visszalépést. Ez az egyik legnagyobb blöff, amit az elmúlt négy évben hallhattunk. A helyzet ugyanis az, hogy a kormányváltás garanciáját jelentő SZDSZ mára egyértelműen elfoglalta a harmadik erő helyét: az egyéni választókerületek legalább háromnegyedében mi leszünk ott a második körben. 

– Elképzelhetőnek tartod-e, hogy egy esetleges Fidesz–MIÉP-kormány megszületése után az emberek kimennek az utcára?

– Egyrészt egy Fidesz– MIÉP-kormányzás esetén minden elképzelhető. Arra nagyon kevés példa volt a történelemben, hogy egy szélsőséges párt bekerülve a hatalomba megszelídült volna. Ennek inkább az ellenkezője szokott bekövetkezni. Erre jó példa a Fidesz. Azt hiszem, hogy ha bekövetkezne az, aminek most nagyon kicsi esélyt adok, hogy Fidesz–MIÉP-kormány jöjjön létre, akkor egy komoly társadalmi ellenállással mindenképpen számolni kell. Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik nem akarnak egy szélsőséges, náci ideológiájú kormányzat uralma alatt élni. Ezért kell elmenni április 7-én választani, és az SZDSZ-re szavazni, hogy ne egypárti MSZP-kormány jöjjön létre, minél több embert vigyenek magukkal, és váltsák le Orbán Viktort és a Fideszt. Ebben az esetben megspórolhatják maguknak ezeket a tüntetéseket a későbbiekben.

– Tizedik vagy az SZDSZ országos listáján. Mihez kezdesz, ha bejutsz a parlamentbe? Gyakorlati dolgokra gondolok. 

– A választások eredményétől függetlenül befejezem az egyetemet. Képviselőként mihamarabb tenni akarok a Somoskőújfalu–Hatvan vasútvonal modernizálásáért, és azért, hogy Nógrád megye regionális besorolása megváltozzék, hogy a megye a központi régióhoz csatlakozhasson. Harmadik dolgom lesz, hogy elkezdek készülni az önkormányzati választásokra. Mindenképpen elindulok helyben azon a lakótelepen, ahol hároméves korom óta élek, mert az önkormányzati politizálás lépcsőjét sem szeretném kihagyni a pályámból. Fontosnak tartom ugyanis, hogy bár valószínűleg listán jutok be a parlamentbe, mégis salgótarjáni országgyűlési képviselőnek határozzam meg magam. Nálunk a listás rendszer miatt nagyon sok olyan képviselő van, aki nem tartozik közvetlen elszámolással a választóinak, és nem számonkérhető. Én olyan politikus szeretnék lenni, aki mögött van egy erős bázis egy egyéni választókerületben. Továbbá elkezdek készülni a 2006-os választásokra, mert már húszéves koromban elhatároztam, hogy az SZDSZ színeiben, Salgótarjánban egyéni választókerületet nyerek. Erre legkésőbb 2006-ban biztosan van esélyem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!